МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Вучић ће изнети челично снажне аргументе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Вучић ће изнети челично снажне аргументе

10.јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић искористиће данашњи састанак с високим функционером Стејт департмента Метјуом Палмером, да упозна америчку страну са свим потезима Приштине којима се крши међународно право, с тешким положајем Срба на Косову и Метохији и с бруталним нападима на раднике Уједињених нација, изјавиоје данас директор канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је за ТВ Прва рекао да је изузетно важно да представници држава које не деле ставове Србије по питању КиМ, чују аргументи српске стране, који су у овом тренутку, како је истакао, "челично снажни".

“Ми смо мала земља и немамо луксуз да разговарамо само са онима са којима се у политичком смислу слажемо, а познато је да са САД по питању КиМ имамо различите ставове, али морамо да разговарамо чак и са онима с којима имамо другачије ставове, поготово сада када имамо прегршт челично снажних аргумената”, навео је Ђурић.

Он је подсетио да су српско државно руководство и председнк Вучић месецима пре него што је Приштина повукла низ непримерених потеза, као што је увођење такси на српску робу, упозоравали на штетне последице, али да реакција међународне заједнице изостала.

Ђурић: Седница СБ важна прилика за изношење аргумената

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију не очекује стратешке закључке са данашње седнице Савета безбедности УН о раду УНМИК-а, али оцењује да је то веома важна прилика да Србија пред очима целе светске јавности изнесе своје аргуемент.

“Веома је важно што ће пред свим чланицама УН моћи да прикаже каквом терору су изложени Срби на КиМ, о бруталност и нелегалност акција Приштине, али и да укаже на напад на радника УН, а где има бољег места да се о томе говори”, рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Он је нагласио да о важности изношења аргумената пред међународном заједницом сведочи чињеница да је Србија у претходном периоду, захваљујући таквој дипломатији, успела да обезбеди повлачење 13 признања једнострано проглашене независности КиМ.

Ђурић је подсетио да је током мандата актуелне владе и председника Александра Вучића Србија успела да спречи чланство КиМ у девет међународних организација и додао да је зато Савет безбедности важна платформа да се чују аргументиСрбије.

“Управо зато неки су нервозни и не желе да се у Савету безбедности расправља о КиМ. неки би више волели да се та ствар гурне под тепих, него да се упале рефлектори и да се пред очима светске јавности изнесе истина о српском КиМ”, нагласиоје Ђурић.

Коментаришући нову изјаву портпарола Кфора Винченца Грасо да Кфор није био обавештен о недавној акцији косовске полиције на северу Косова, Ђурић је оценио да такви, како је рекао, вербални заокрети говоре о томе да је деловање међународних снага на КиМ често у служби политике која није статусно неутрална.

Он је навео да Срби са КиМ немају поверења у њихово деловање.

“Баш зато је важно то што је наш народ на КиМ могао више пута да чује јасну и недвосмислену поруку од највиших званичника своје државе Србије да никоме неће бити дозвољено да Србе на КиМ брутално истерују, злостављају и убијају на начин на који је то можда чињено у периодима када није било адекватних реакција Србије”, истакао је Ђурић.

Говорећи о предстојећем самиту о КиМ у Паризу, он је оценио да је у тренутку превирања у међународним односима генерално бављење питањем КиМ додатно отежано, али је указао на то да је интерес Србије да се бори за стабилност у региону, за права Срба у јужној покрајини и за истину о ономе сто се тамо дешава.

“Стара латинска пословица каже ''Дајте ми чињенице, даћу вам за право”. Дакле ако ћутимо, ако не говоримо да је право на нашој страни, да је кршење међународног права то што се крши ЦЕФТА споразум, Споразум о стабилизацији и придруживању, што се нападају Срби, брутално крши Резолуција 1244, онда немамо право ни да се надамо да ће нас неко чути. Дакле, важно је да говоримо, па макар нам то изгледало као дуги марш и дуга борба”, заклучио је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике