MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Vučić će izneti čelično snažne argumente
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Vučić će izneti čelično snažne argumente

10.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristiće današnji sastanak s visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, da upozna američku stranu sa svim potezima Prištine kojima se krši međunarodno pravo, s teškim položajem Srba na Kosovu i Metohiji i s brutalnim napadima na radnike Ujedinjenih nacija, izjavioje danas direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je za TV Prva rekao da je izuzetno važno da predstavnici država koje ne dele stavove Srbije po pitanju KiM, čuju argumenti srpske strane, koji su u ovom trenutku, kako je istakao, "čelično snažni".

“Mi smo mala zemlјa i nemamo luksuz da razgovaramo samo sa onima sa kojima se u političkom smislu slažemo, a poznato je da sa SAD po pitanju KiM imamo različite stavove, ali moramo da razgovaramo čak i sa onima s kojima imamo drugačije stavove, pogotovo sada kada imamo pregršt čelično snažnih argumenata”, naveo je Đurić.

On je podsetio da su srpsko državno rukovodstvo i predsednk Vučić mesecima pre nego što je Priština povukla niz neprimerenih poteza, kao što je uvođenje taksi na srpsku robu, upozoravali na štetne posledice, ali da reakcija međunarodne zajednice izostala.

Đurić: Sednica SB važna prilika za iznošenje argumenata

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ne očekuje strateške zaklјučke sa današnje sednice Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a, ali ocenjuje da je to veoma važna prilika da Srbija pred očima cele svetske javnosti iznese svoje arguement.

“Veoma je važno što će pred svim članicama UN moći da prikaže kakvom teroru su izloženi Srbi na KiM, o brutalnost i nelegalnost akcija Prištine, ali i da ukaže na napad na radnika UN, a gde ima bolјeg mesta da se o tome govori”, rekao je Đurić za TV Prva.

On je naglasio da o važnosti iznošenja argumenata pred međunarodnom zajednicom svedoči činjenica da je Srbija u prethodnom periodu, zahvalјujući takvoj diplomatiji, uspela da obezbedi povlačenje 13 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Đurić je podsetio da je tokom mandata aktuelne vlade i predsednika Aleksandra Vučića Srbija uspela da spreči članstvo KiM u devet međunarodnih organizacija i dodao da je zato Savet bezbednosti važna platforma da se čuju argumentiSrbije.

“Upravo zato neki su nervozni i ne žele da se u Savetu bezbednosti raspravlјa o KiM. neki bi više voleli da se ta stvar gurne pod tepih, nego da se upale reflektori i da se pred očima svetske javnosti iznese istina o srpskom KiM”, naglasioje Đurić.

Komentarišući novu izjavu portparola Kfora Vinčenca Graso da Kfor nije bio obavešten o nedavnoj akciji kosovske policije na severu Kosova, Đurić je ocenio da takvi, kako je rekao, verbalni zaokreti govore o tome da je delovanje međunarodnih snaga na KiM često u službi politike koja nije statusno neutralna.

On je naveo da Srbi sa KiM nemaju poverenja u njihovo delovanje.

“Baš zato je važno to što je naš narod na KiM mogao više puta da čuje jasnu i nedvosmislenu poruku od najviših zvaničnika svoje države Srbije da nikome neće biti dozvolјeno da Srbe na KiM brutalno isteruju, zlostavlјaju i ubijaju na način na koji je to možda činjeno u periodima kada nije bilo adekvatnih reakcija Srbije”, istakao je Đurić.

Govoreći o predstojećem samitu o KiM u Parizu, on je ocenio da je u trenutku previranja u međunarodnim odnosima generalno bavlјenje pitanjem KiM dodatno otežano, ali je ukazao na to da je interes Srbije da se bori za stabilnost u regionu, za prava Srba u južnoj pokrajini i za istinu o onome sto se tamo dešava.

“Stara latinska poslovica kaže ''Dajte mi činjenice, daću vam za pravo”. Dakle ako ćutimo, ako ne govorimo da je pravo na našoj strani, da je kršenje međunarodnog prava to što se krši CEFTA sporazum, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što se napadaju Srbi, brutalno krši Rezolucija 1244, onda nemamo pravo ni da se nadamo da će nas neko čuti. Dakle, važno je da govorimo, pa makar nam to izgledalo kao dugi marš i duga borba”, zaklučio je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike