МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Наша је обавеза и дужност да трагамо за решењем за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Наша је обавеза и дужност да трагамо за решењем за КиМ

10.јун 2019. Извор: Танјуг

Потребни су нам храброст, одважност и одлучност, али је и наша обавеза и дужност да трагамо за решењем косовског проблема, а не да ствари стављамо под тепих и остављамо будућим генерацијама за решавање, рекао је данас председник Александар Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Налазимо се у веома сложеној и комплексној економско-политичко- безбедносној ситуацији. Конфликт који се држи тобож замрзнутим, у једном тренутку постаће одмрзнут и створиће још више проблема. Зато сам и тада и данас, као председник Србије и СНС, био против нечега што није решење", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дијалог запао у кризу и застој и навео да је јутрос, током састанка са представницима америчке администарције, имао донекле различте ставове.

Како је навео, пет и по година Приштина није спровела ниједну од шест тачака Бриселског споразума које се тичу формирања ЗСО, при чему се Приштина правда да нису добили наш предлог.

"А добили су наш предлог, али су желели да буде усаглашен са косовским уставом, што нас није занимало, и да ЗСО сведу на невладину организацију. Ако би требало да буде у складу са њиховим уставом, зашто би се преговарало, нису потребни никакви додатни споразуми, подразумевајуће је да на нешто имају право ако је нешто поменуто у уставу. Говорим то гледано из њиховог угла", рекао је Вучић.

И пошто то нигде није писало, није постојала та врста ограничења онда су покушали у почетку да ЗСО сведу на НВО и ништа више а онда су схавтили да то никада не треба да дају јер су те општине велике и показале би се на мапи а то би било штетно за њих.

"После 4 месеца смо знали да неће ићи на извршење обавеза. 6 од 15 тачака споразума се односи на ЗСО и то је најважниј његов део, срж", нагласио је Вучић.

У међувремну, било је више инцидената, навео је Вучић, напомињући да је напада на појединце или групе српског живља било знатно мање него до 2012. године, чак осам и по пута мање, али и даље их је било доста.

Сви остали инциденти везани су за њихове покушаје да докажу да имају суверенитет на северу, каже Вучић и наводи инцидент - од хапшења Марка Ђурића и покушај да се понизи не само он већ цела Србија, више пута измишљени разлози за упад на север а да при том немају ниједан оптужни акт против Срба због тобожњег криминала.

"И сад не знају ни шта ће са собом ни пред међуанродниом заједницом пред којом су тврдили да имају чврсте коруптивне случајеве", истакао је он.

Подсетио је и на "Тачијеву шетњу" по језеру Газиводе, упад 17 оклопних возила...

"У том моменту долази њихова одлука, а после одбијања Интерпола даих прими у чланство, о увођењу такси што правдају агресивним српским понашањем, а гресивно српско поаншање је то што смо у складу са нашим правним прописима и дужностима спречавали њихово чланство у организацијама где право на чланство имају само суверене земље", каже он.

При томе, додао је, Београд је више пута молио у оквиру дијалога, он лично 12 пута, да не иду на те покушаје, да то буде део заједничког пакета.

"Они то нису желели јер су имали различита убеђивања из одређених западних земаља да ће им ''завршити'' чланство. Ми смо се озбиљно анагажовали, озбиљније него иакда и то је био њихов највећи пораз, и то је проузроковало нервозу и жељу за успехом код неких политичара као што је Харадинај да ојача своју позицију. И то му је успело. Позицију Приштијне није ојачао али своју јесте", рекао је он.

Подсетио је да су 13 година после постизања Цефта српоразума они погазили , али и европске врендости и савременог света о слободном протоку роба и услуга.

"После тога смо имали безброј разговора у којима је део међународне заједнице додатно ојачао позиције Харадинаја јер су желели да, склањајући Федерике Могерини са мном и Тачијем, да уведу нове играче да би се причало о независности Косова на целини територије", рекао је Вучић.

Како је приметио поједине западне земље додатно су оснажиле, пре намерно него случајно, позицију Рамуша Харадинаја, па се данас налазимо у ћорсокаку, јер он не жели да укине таксе пре избора на КиМ, јер жели да наплати своју "тврду позицију", док би у супротном доживео изборни дебакл.

Зато сумња у скоро укидање такси и на томе базира став да састанка у Паризу и не буде.

"То је моје мишљење. Ми ћемо свакако ићи, ако будемо позвани. Плашим се да је ова моја процена исправна, а надам се да грешим", рекао је Вучић.

Како је рекао, и данас је у разговору са америчким званичником, као и пре неколико дана у Братислави, апеловао да утичу на Приштину, да се сачува стабилност на КиМ и да то што нема решења у овом тренутку не сме да буде иницијална каписла за било какав сукоб на тој територији.

"А, претпостављам да ће с почетка септембра бити нових иницијатива", подвукао је Вучић.

Он је напоменуо да је пред Србијом тежак посао по питању КиМ.

"Биће веома тешко. Песимиста сам по природи, али не бих апсолутно искљчио могућност напретка на јесен. Једино се надам да до тада неће доћи ни до каквих нереда, немира и сукоба на КиМ", рекао је председник Србије.

Он је поручио да се Београд борио и трудио да суштински покуша да пронађе компромис и, том смислу, захвалио свима који су, каже, били коректни и који, иако не увек сагласни са њим, нису пристајали на то да Србија нема баш ништа, а посебно онима који нису говорили да Србија има и контролише све, јер то, подвлачи, није истина.

"Срећан сам што сам имао смелости да то кажем пред посланицима и јавности, без обзира што сам знао да нехце наићи на симпарије грађана", рекао је председник Србије.

Он је поновио да је Београд спреман за компромис и да компромисно решење није "закуцао", већ да је спреман на разговор о различитим моделима решавања проблема, али свакако посвећен интересима Србије, која не може да допусти да буде понижена и да нема и не добије ништа.

Како је истакао, да нам неко гарантује поштовање људских права, која су универзална категорија, гарантована свим документима - то нису ствари за преговоре.

Навео и да позиција Београда неће бити ни мало лака, јер је територија Западног Балкана, а посебно питање Београда и Приштине, предмет геополитичких трвења великих сила, од којих једни имају разлог да проблем буде пролонгиран или да остане замрзнут конфликт, док би други да га реше апослутно неповољно по Србију, а трећи не могу да добију подршку од партнера на западу...

Вучић:Србија ради на решењу питања КиМ због себе, а не ЕУ

Србија ради на решавању питања КиМ и односа Срба и Албанаца због себе и своје будућности, а не због ЕУ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ.

"Ако хоће (ЕУ) нешто да ураде са нама, у реду, а ако неће - неће. Ми ћемо због себе да радимо на КиМ због односа између Срба и Албанаца, јер је то важно због нас за будућност насе деце, ако то Европа препозна хвала им, ако не - ником ништа", рекао је Вучић.

Он је казао да данас више није таква ситуација да од нас све зависи, као што је било пре две, три или четири године, када је била нешто повољниија клима за проширење ЕУ.

Додаје да је најповољнија клима за проширење била пре 10 и 15 година, док је данас много тежа ситуација.

"Лично сам присуствовао бројним састанцима кад су лидери најмоћнијих земаља ЕУ недвосмсилено говорили људима са Западног Балакана да се не надају и да не очекују да ће да добију било визну либерализаицју, као што је тражила Пришитна или отварање преговоре, као што је тразизла Албанија. Ми нисмо ништа ни тражили, рекао је Вучић.

Приштина није спремна да суштински разговара о енергетици

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да приштинске власти нису спремне да суштински разговарају о енергетици, пре свега о Газиводама и Валачу, већ су желели уз немачку подршку да завладају Валачом, што нисмо спремни да дамо.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, на питање Лидије Радуловић из Фонда за политичку изузетност о енергетском споразуму, и консатацију да је енергетика област која би могла да допринесе дијалогу, универзално средство за превазилажење баријера, рекао да се у тачки 13 Бриселског споразума поиње да питање телекомуникација и енергетике треба у најкраћем року да буду расправљана, али без директне обавезе.

„Тачно је да смо направили акционе планове и имплементацију Бриселског споразума кроз чије оквире постоји више мањих договора из области енергетике. Безброј пута само тражили формирање две српске компаније“, навео је он.

Вучић је рекао да Србија на северу Косова губи између 120 и 150 милиона евра, а Немци, због актуелног стања, губе око 40 милиона евра годишње.

„Када су наше паре у питању то није важно, али када се ради о њиховим парама то питање постаје битно“, констатовао је он.

Суштина сукоба у енергетици, како је објаснио, јесте да су ођедном у Приштини рекло да могу предузећа бити ретроактивно формирана, у намери да се нађе нешто што Срби наводно нису испунили.

„Међутим суштина је у томе ко це да управља Газиводама и Валачом. Није само питање цене, већ се ради о статусном питању“, река је он.

Према његовим речима комплетан енергетски аранжман је један од најкомпликованијих, један од лошије прегвараних.

Вучић: Платформа пре било каквог решења нема смисла

Било какву платформу о КиМ можемо да имамо тек када будемо близу некаквог решења, јер би обрнуто значило откривање позиције Београда и заправо би нашу позицију у разговорима уништило и само бисмо себи наштетили, изјавио је председник Александар Вучић.

Председника, који учествује на седници Националног конвента о ЕУ, модератор Драгиша Мијачић је упитао - када ће бити платформе о решењу косовоског питања и да ли је разграничење једина и званична патформа за решење или се разматрају и друге могуће опције?

“Коју год платформу да направите, као што је приштинска страна правила платформу и као што смо имали предлоге за прављење платформе овде - није проблем, али онда знате да никада никакав договор нећете постићи. Само то кажите свима - ако хоћете да правите платформу, да прође у Скупштини, кажите народу да не желите договор”, рекао је Вучић.

Како је навео, била би обмана ако неко каже да ће да направи платформу, коју ће после тога да "добије" у разговору са Албанцима и међународном заједницом.

“Неће нико, јер не постоји то решење”, приметио је Вучић.

“Покажите ми шта је то што треба да изгласамо у парламенту, да посланици хоће за то да гласају, а да ми после то можемо да добијемо и да нам Албанци одмах после тога не траже двоструко више. То је немогуће, а тиме бисмо уништили позицију у потенцијалним разговорима и тиме бисмо само себи штетили”, истакао је председник Вучић.

Председник је указао да свакако не може да се дође до решења без одобрења парламента и да би, уколико би долазило до озбиљних промена државно-правног систем,а морало да се иде референдум, како би се добила подршка већине грађана.

“Зато и не разумем, а увек сам слушао од оних који су били склони томе да критикују - реците шта је то што бисте радили, а да је то реално да се договори са Албанцима? Шта је то, а да није - ''признај независно Косово'' или, друго - ''немој никад да признаш ништа''. Јер, неће бити ни једно, ни друго и таквог договора неће бити”, подвукао је председник Србије.

Све остало ће, истичце, морати да прође надлежне органе и институције и на крају ће грађани одлучити.

А, код нас ће резултати референдума, када и ако га буде, да важе, за разлику од других земаља, где резултати референдума не значе ништа, поручио је Вучић.

Он је истакао да ће грађани да кажу желе ли компромис или не, ако до тога икада дође, те додао да у овом тренутку то не изгелда реално.

“Али, верујем да одговорни политичари, који нису само на власти, желе да се то решење пронађе. А, наравно да би већина желела да било какво решење пронађе Вучић и да онда то искористе као мотку у главу и реше своје политичке проблем. Са тим немам проблем, него се плашим да су опет погрешно израцуцнали, као и сваки пут до сад”, рекао је Вучић.

“Тако да платформе можете да видите када будемо близу нечега, било чега, а пре тога да своју позицију откривамо и да добијамо мање него што бисмо могли да додбијемо - то нема смисла”, подвукао је председник Србије.

На питање када ће бити доступан јавности аналитички извештај проистекао из дискусија у оквиру унутрашњег дијалога, Вучић је рекао да су на сајту владе и Канцеларије за КиМ све дискусује, свих који су учествовали у дијалогу о КиМ, без цензуре.

Што се тиче аналитичког извештаја, председник је приметио да би у случају да је такав извештај направљен, неко могао да изнесе замерку да су појединци или групе украћени за суштину или зашто је неко преводио садржај њихових речи…

Вучић: Србима на КиМ није свеједно у којој држави живе

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће дати све од себе да се постигне компромис у дијалогу Београда и Приштине и да ће јавности саопштити то решења, чим и сам буде сазнао његов садржај.

Вучић је тако одговорио на питање Изабеле Кисић из Хелсиншког одбора за људска права да ли је одустао од поделе Косова или је та могућност још увек на столу.

"Даћу све од себе експицитно да постигнемо компромис. Не знам какав ће компромис да буде, чим будем сазнао какав може да буде, изаћи ћу пред вас да вам саопштим његов садржај", рекао је Вучић Изабели Кисић која се, како је сама рекла на седници, залаже за независно Косово у постојећим границама.

"Само бих да се изборим за више од онога што бисте ви узели", рекао је Вучић.

Он је додао и да му је драго што је Кисићева рекла да је за независно Косово јер, како је додао, само тако може фер да се разговара.

"Да људи знају да, кад сте против поделе, да сте за независно Косово. Ако имате, нађите неког другог ко ће да објасни да је боље цело независно Косово", рекао је Вучић.

Кисић је на седници између осталог рекла и да, према истраживањима Хелсиншког одбора , Срби на КиМ веома прагматично гледају на то како решити проблеме на КиМ и да их, према њеним речима, више занима примена косовских закона него формирање ЗСО, те да Срби на КиМ не верују Српској листи јер се у парламенту није залагала за примену закона.

Одговарајући, Вучић је истакао да Србима није свеједно у којој држави живе и да ће велика већина Срба рећи да живе у Србији.

Он је навео да Српска листа по косовским законима осваја висе од 90 одсто гласова и да је на овогодишњим изборима добила више него прошле године.

Он је истакао да, кад је реч о добрим комшијским односима, Београд радио на томе да се смањи број злочина и инцидената и да се и зато и ишло у Брисел на дијалог.

"Није сада већи број инцидената него пре десет година, а желео бих да буде и мање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, по званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу Косова.

"Не говорим да је тамо стање дивно, али није ни дивљи запад као што многи хоће да представе и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који воде рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије, то је тотална неистина", рекао је Вучић.

Он је навео да потреба да се север КиМ криминализује произилази из потребе да се сачува независно Косово у границама које признаје већина западних земаља.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике