MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Naša je obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem za KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Naša je obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem za KiM

10.jun 2019. Izvor: Tanjug

Potrebni su nam hrabrost, odvažnost i odlučnost, ali je i naša obaveza i dužnost da tragamo za rešenjem kosovskog problema, a ne da stvari stavlјamo pod tepih i ostavlјamo budućim generacijama za rešavanje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na sednici Konventa o EU.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Nalazimo se u veoma složenoj i kompleksnoj ekonomsko-političko- bezbednosnoj situaciji. Konflikt koji se drži tobož zamrznutim, u jednom trenutku postaće odmrznut i stvoriće još više problema. Zato sam i tada i danas, kao predsednik Srbije i SNS, bio protiv nečega što nije rešenje", rekao je Vučić.

On je podsetio da je dijalog zapao u krizu i zastoj i naveo da je jutros, tokom sastanka sa predstavnicima američke administarcije, imao donekle različte stavove.

Kako je naveo, pet i po godina Priština nije sprovela nijednu od šest tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO, pri čemu se Priština pravda da nisu dobili naš predlog.

"A dobili su naš predlog, ali su želeli da bude usaglašen sa kosovskim ustavom, što nas nije zanimalo, i da ZSO svedu na nevladinu organizaciju. Ako bi trebalo da bude u skladu sa njihovim ustavom, zašto bi se pregovaralo, nisu potrebni nikakvi dodatni sporazumi, podrazumevajuće je da na nešto imaju pravo ako je nešto pomenuto u ustavu. Govorim to gledano iz njihovog ugla", rekao je Vučić.

I pošto to nigde nije pisalo, nije postojala ta vrsta ograničenja onda su pokušali u početku da ZSO svedu na NVO i ništa više a onda su shavtili da to nikada ne treba da daju jer su te opštine velike i pokazale bi se na mapi a to bi bilo štetno za njih.

"Posle 4 meseca smo znali da neće ići na izvršenje obaveza. 6 od 15 tačaka sporazuma se odnosi na ZSO i to je najvažnij njegov deo, srž", naglasio je Vučić.

U međuvremnu, bilo je više incidenata, naveo je Vučić, napominjući da je napada na pojedince ili grupe srpskog živlјa bilo znatno manje nego do 2012. godine, čak osam i po puta manje, ali i dalјe ih je bilo dosta.

Svi ostali incidenti vezani su za njihove pokušaje da dokažu da imaju suverenitet na severu, kaže Vučić i navodi incident - od hapšenja Marka Đurića i pokušaj da se ponizi ne samo on već cela Srbija, više puta izmišlјeni razlozi za upad na sever a da pri tom nemaju nijedan optužni akt protiv Srba zbog tobožnjeg kriminala.

"I sad ne znaju ni šta će sa sobom ni pred međuanrodniom zajednicom pred kojom su tvrdili da imaju čvrste koruptivne slučajeve", istakao je on.

Podsetio je i na "Tačijevu šetnju" po jezeru Gazivode, upad 17 oklopnih vozila...

"U tom momentu dolazi njihova odluka, a posle odbijanja Interpola daih primi u članstvo, o uvođenju taksi što pravdaju agresivnim srpskim ponašanjem, a gresivno srpsko poanšanje je to što smo u skladu sa našim pravnim propisima i dužnostima sprečavali njihovo članstvo u organizacijama gde pravo na članstvo imaju samo suverene zemlјe", kaže on.

Pri tome, dodao je, Beograd je više puta molio u okviru dijaloga, on lično 12 puta, da ne idu na te pokušaje, da to bude deo zajedničkog paketa.

"Oni to nisu želeli jer su imali različita ubeđivanja iz određenih zapadnih zemalјa da će im ''završiti'' članstvo. Mi smo se ozbilјno anagažovali, ozbilјnije nego iakda i to je bio njihov najveći poraz, i to je prouzrokovalo nervozu i želјu za uspehom kod nekih političara kao što je Haradinaj da ojača svoju poziciju. I to mu je uspelo. Poziciju Prištijne nije ojačao ali svoju jeste", rekao je on.

Podsetio je da su 13 godina posle postizanja Cefta srporazuma oni pogazili , ali i evropske vrendosti i savremenog sveta o slobodnom protoku roba i usluga.

"Posle toga smo imali bezbroj razgovora u kojima je deo međunarodne zajednice dodatno ojačao pozicije Haradinaja jer su želeli da, sklanjajući Federike Mogerini sa mnom i Tačijem, da uvedu nove igrače da bi se pričalo o nezavisnosti Kosova na celini teritorije", rekao je Vučić.

Kako je primetio pojedine zapadne zemlјe dodatno su osnažile, pre namerno nego slučajno, poziciju Ramuša Haradinaja, pa se danas nalazimo u ćorsokaku, jer on ne želi da ukine takse pre izbora na KiM, jer želi da naplati svoju "tvrdu poziciju", dok bi u suprotnom doživeo izborni debakl.

Zato sumnja u skoro ukidanje taksi i na tome bazira stav da sastanka u Parizu i ne bude.

"To je moje mišlјenje. Mi ćemo svakako ići, ako budemo pozvani. Plašim se da je ova moja procena ispravna, a nadam se da grešim", rekao je Vučić.

Kako je rekao, i danas je u razgovoru sa američkim zvaničnikom, kao i pre nekoliko dana u Bratislavi, apelovao da utiču na Prištinu, da se sačuva stabilnost na KiM i da to što nema rešenja u ovom trenutku ne sme da bude inicijalna kapisla za bilo kakav sukob na toj teritoriji.

"A, pretpostavlјam da će s početka septembra biti novih inicijativa", podvukao je Vučić.

On je napomenuo da je pred Srbijom težak posao po pitanju KiM.

"Biće veoma teško. Pesimista sam po prirodi, ali ne bih apsolutno isklјčio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći ni do kakvih nereda, nemira i sukoba na KiM", rekao je predsednik Srbije.

On je poručio da se Beograd borio i trudio da suštinski pokuša da pronađe kompromis i, tom smislu, zahvalio svima koji su, kaže, bili korektni i koji, iako ne uvek saglasni sa njim, nisu pristajali na to da Srbija nema baš ništa, a posebno onima koji nisu govorili da Srbija ima i kontroliše sve, jer to, podvlači, nije istina.

"Srećan sam što sam imao smelosti da to kažem pred poslanicima i javnosti, bez obzira što sam znao da nehce naići na simparije građana", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je Beograd spreman za kompromis i da kompromisno rešenje nije "zakucao", već da je spreman na razgovor o različitim modelima rešavanja problema, ali svakako posvećen interesima Srbije, koja ne može da dopusti da bude ponižena i da nema i ne dobije ništa.

Kako je istakao, da nam neko garantuje poštovanje lјudskih prava, koja su univerzalna kategorija, garantovana svim dokumentima - to nisu stvari za pregovore.

Naveo i da pozicija Beograda neće biti ni malo laka, jer je teritorija Zapadnog Balkana, a posebno pitanje Beograda i Prištine, predmet geopolitičkih trvenja velikih sila, od kojih jedni imaju razlog da problem bude prolongiran ili da ostane zamrznut konflikt, dok bi drugi da ga reše aposlutno nepovolјno po Srbiju, a treći ne mogu da dobiju podršku od partnera na zapadu...

Vučić:Srbija radi na rešenju pitanja KiM zbog sebe, a ne EU

Srbija radi na rešavanju pitanja KiM i odnosa Srba i Albanaca zbog sebe i svoje budućnosti, a ne zbog EU, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU.

"Ako hoće (EU) nešto da urade sa nama, u redu, a ako neće - neće. Mi ćemo zbog sebe da radimo na KiM zbog odnosa između Srba i Albanaca, jer je to važno zbog nas za budućnost nase dece, ako to Evropa prepozna hvala im, ako ne - nikom ništa", rekao je Vučić.

On je kazao da danas više nije takva situacija da od nas sve zavisi, kao što je bilo pre dve, tri ili četiri godine, kada je bila nešto povolјniija klima za proširenje EU.

Dodaje da je najpovolјnija klima za proširenje bila pre 10 i 15 godina, dok je danas mnogo teža situacija.

"Lično sam prisustvovao brojnim sastancima kad su lideri najmoćnijih zemalјa EU nedvosmsileno govorili lјudima sa Zapadnog Balakana da se ne nadaju i da ne očekuju da će da dobiju bilo viznu liberalizaicju, kao što je tražila Prišitna ili otvaranje pregovore, kao što je trazizla Albanija. Mi nismo ništa ni tražili, rekao je Vučić.

Priština nije spremna da suštinski razgovara o energetici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da prištinske vlasti nisu spremne da suštinski razgovaraju o energetici, pre svega o Gazivodama i Valaču, već su želeli uz nemačku podršku da zavladaju Valačom, što nismo spremni da damo.

Vučić je, na plenaralnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, na pitanje Lidije Radulović iz Fonda za političku izuzetnost o energetskom sporazumu, i konsataciju da je energetika oblast koja bi mogla da doprinese dijalogu, univerzalno sredstvo za prevazilaženje barijera, rekao da se u tački 13 Briselskog sporazuma poinje da pitanje telekomunikacija i energetike treba u najkraćem roku da budu raspravlјana, ali bez direktne obaveze.

„Tačno je da smo napravili akcione planove i implementaciju Briselskog sporazuma kroz čije okvire postoji više manjih dogovora iz oblasti energetike. Bezbroj puta samo tražili formiranje dve srpske kompanije“, naveo je on.

Vučić je rekao da Srbija na severu Kosova gubi između 120 i 150 miliona evra, a Nemci, zbog aktuelnog stanja, gube oko 40 miliona evra godišnje.

„Kada su naše pare u pitanju to nije važno, ali kada se radi o njihovim parama to pitanje postaje bitno“, konstatovao je on.

Suština sukoba u energetici, kako je objasnio, jeste da su ođednom u Prištini reklo da mogu preduzeća biti retroaktivno formirana, u nameri da se nađe nešto što Srbi navodno nisu ispunili.

„Međutim suština je u tome ko ce da upravlјa Gazivodama i Valačom. Nije samo pitanje cene, već se radi o statusnom pitanju“, reka je on.

Prema njegovim rečima kompletan energetski aranžman je jedan od najkomplikovanijih, jedan od lošije pregvaranih.

Vučić: Platforma pre bilo kakvog rešenja nema smisla

Bilo kakvu platformu o KiM možemo da imamo tek kada budemo blizu nekakvog rešenja, jer bi obrnuto značilo otkrivanje pozicije Beograda i zapravo bi našu poziciju u razgovorima uništilo i samo bismo sebi naštetili, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednika, koji učestvuje na sednici Nacionalnog konventa o EU, moderator Dragiša Mijačić je upitao - kada će biti platforme o rešenju kosovoskog pitanja i da li je razgraničenje jedina i zvanična patforma za rešenje ili se razmatraju i druge moguće opcije?

“Koju god platformu da napravite, kao što je prištinska strana pravila platformu i kao što smo imali predloge za pravlјenje platforme ovde - nije problem, ali onda znate da nikada nikakav dogovor nećete postići. Samo to kažite svima - ako hoćete da pravite platformu, da prođe u Skupštini, kažite narodu da ne želite dogovor”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, bila bi obmana ako neko kaže da će da napravi platformu, koju će posle toga da "dobije" u razgovoru sa Albancima i međunarodnom zajednicom.

“Neće niko, jer ne postoji to rešenje”, primetio je Vučić.

“Pokažite mi šta je to što treba da izglasamo u parlamentu, da poslanici hoće za to da glasaju, a da mi posle to možemo da dobijemo i da nam Albanci odmah posle toga ne traže dvostruko više. To je nemoguće, a time bismo uništili poziciju u potencijalnim razgovorima i time bismo samo sebi štetili”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je ukazao da svakako ne može da se dođe do rešenja bez odobrenja parlamenta i da bi, ukoliko bi dolazilo do ozbilјnih promena državno-pravnog sistem,a moralo da se ide referendum, kako bi se dobila podrška većine građana.

“Zato i ne razumem, a uvek sam slušao od onih koji su bili skloni tome da kritikuju - recite šta je to što biste radili, a da je to realno da se dogovori sa Albancima? Šta je to, a da nije - ''priznaj nezavisno Kosovo'' ili, drugo - ''nemoj nikad da priznaš ništa''. Jer, neće biti ni jedno, ni drugo i takvog dogovora neće biti”, podvukao je predsednik Srbije.

Sve ostalo će, ističce, morati da prođe nadležne organe i institucije i na kraju će građani odlučiti.

A, kod nas će rezultati referenduma, kada i ako ga bude, da važe, za razliku od drugih zemalјa, gde rezultati referenduma ne znače ništa, poručio je Vučić.

On je istakao da će građani da kažu žele li kompromis ili ne, ako do toga ikada dođe, te dodao da u ovom trenutku to ne izgelda realno.

“Ali, verujem da odgovorni političari, koji nisu samo na vlasti, žele da se to rešenje pronađe. A, naravno da bi većina želela da bilo kakvo rešenje pronađe Vučić i da onda to iskoriste kao motku u glavu i reše svoje političke problem. Sa tim nemam problem, nego se plašim da su opet pogrešno izracucnali, kao i svaki put do sad”, rekao je Vučić.

“Tako da platforme možete da vidite kada budemo blizu nečega, bilo čega, a pre toga da svoju poziciju otkrivamo i da dobijamo manje nego što bismo mogli da dodbijemo - to nema smisla”, podvukao je predsednik Srbije.

Na pitanje kada će biti dostupan javnosti analitički izveštaj proistekao iz diskusija u okviru unutrašnjeg dijaloga, Vučić je rekao da su na sajtu vlade i Kancelarije za KiM sve diskusuje, svih koji su učestvovali u dijalogu o KiM, bez cenzure.

Što se tiče analitičkog izveštaja, predsednik je primetio da bi u slučaju da je takav izveštaj napravlјen, neko mogao da iznese zamerku da su pojedinci ili grupe ukraćeni za suštinu ili zašto je neko prevodio sadržaj njihovih reči…

Vučić: Srbima na KiM nije svejedno u kojoj državi žive

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će dati sve od sebe da se postigne kompromis u dijalogu Beograda i Prištine i da će javnosti saopštiti to rešenja, čim i sam bude saznao njegov sadržaj.

Vučić je tako odgovorio na pitanje Izabele Kisić iz Helsinškog odbora za lјudska prava da li je odustao od podele Kosova ili je ta mogućnost još uvek na stolu.

"Daću sve od sebe ekspicitno da postignemo kompromis. Ne znam kakav će kompromis da bude, čim budem saznao kakav može da bude, izaći ću pred vas da vam saopštim njegov sadržaj", rekao je Vučić Izabeli Kisić koja se, kako je sama rekla na sednici, zalaže za nezavisno Kosovo u postojećim granicama.

"Samo bih da se izborim za više od onoga što biste vi uzeli", rekao je Vučić.

On je dodao i da mu je drago što je Kisićeva rekla da je za nezavisno Kosovo jer, kako je dodao, samo tako može fer da se razgovara.

"Da lјudi znaju da, kad ste protiv podele, da ste za nezavisno Kosovo. Ako imate, nađite nekog drugog ko će da objasni da je bolјe celo nezavisno Kosovo", rekao je Vučić.

Kisić je na sednici između ostalog rekla i da, prema istraživanjima Helsinškog odbora , Srbi na KiM veoma pragmatično gledaju na to kako rešiti probleme na KiM i da ih, prema njenim rečima, više zanima primena kosovskih zakona nego formiranje ZSO, te da Srbi na KiM ne veruju Srpskoj listi jer se u parlamentu nije zalagala za primenu zakona.

Odgovarajući, Vučić je istakao da Srbima nije svejedno u kojoj državi žive i da će velika većina Srba reći da žive u Srbiji.

On je naveo da Srpska lista po kosovskim zakonima osvaja vise od 90 odsto glasova i da je na ovogodišnjim izborima dobila više nego prošle godine.

On je istakao da, kad je reč o dobrim komšijskim odnosima, Beograd radio na tome da se smanji broj zločina i incidenata i da se i zato i išlo u Brisel na dijalog.

"Nije sada veći broj incidenata nego pre deset godina, a želeo bih da bude i manje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, po zvaničnoj statistici kosovske policije, najmanje kriminala ima na severu Kosova.

"Ne govorim da je tamo stanje divno, ali nije ni divlјi zapad kao što mnogi hoće da predstave i kao što većina čezne da predstavi Prištinu kao anđela koji vode računa o poštovanju lјudskih prava, a sever kao leglo kriminalaca koji rade šta hoće uz podršku države Srbije, to je totalna neistina", rekao je Vučić.

On je naveo da potreba da se sever KiM kriminalizuje proizilazi iz potrebe da se sačuva nezavisno Kosovo u granicama koje priznaje većina zapadnih zemalјa.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike