МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Стање на КиМ далеко од стабилног, само дијалог решава
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Стање на КиМ далеко од стабилног, само дијалог решава

10.јун 2019. Извор: Танјуг

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас на седници Савета безбедности УН на дијалог и решавање косовског проблема мирним путем, уз проналажење компромисног решења, те истакао да је на КиМ стање далеко од безбедног и стабилног, због чега, поручио је, не треба ни размишљати о смањивању мисије УНМИК-а.

Ивица Дачић

Фото: МСП

Дачић је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ упозорио и да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север КиМ и позвао УН да озбиљно схвате његово упозорење.

"Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак КФОР да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете", рекао је Дачић.

Према његовим речима, наставак мандата УНМИК од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији, по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

"У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине", упозорава он.

Дачић је рекао да се нада да сви у СБ УН недвосмислено рећи шта је за дијалог потребно - а то су две стране које се понашају рационално и одговорно, које су спремне на разговор, али и да спроведу договорено.

"У преговорима вођеним у Бриселу једна страна се тако понаша од почетка, друга не", рекао је Дачић.

Он је навео да је Приштина претходне недеље саопштила да не планира да спроведе ништа од договореног Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

"Та изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили. Јер ако се постигне договор, а онда се он од стране Приштине не спроведе шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог", рекао је Дачић.

Он је оценио да тиме није преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено, већ је доведен у питање кредибилитет ЕУ која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење.

Истакао је да је Београд потписао Бриселски споразум искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање ЗСО, али да представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, него су отворено запретили ЕУ да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије.

"Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће", упитао је Дачић.

Додао је да томе треба додати и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са такозваним Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне.

Дачић је подсетио и да је пре две недеље на северу КиМ спроведена акција РОСУ чији је, каже, циљ био застрасивање преосталог српског становништва.

"Уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији", истакао је Дачић.

Он је, наводећи да је ухапшен и службеник УНМИК Михаил Красношчоков, што значи, додаје, да ни припадници мисије више нису сигурни.

Министар је навео да дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци, показују да је неопходна повећана алертност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији.

Наводећи да поједине чланице СБ залажу за стратешку ревизију мандата УНМИК-а, њено смањивање, па чак и гашење, Дачић је рекао да је у овом тренутку тешко размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена.

"Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на КиМ која не би захтевала пажњу овог тела. Ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта, а у контексту свих дешавања у протеклом периоду сигуран сам да нико не жели да преузме тај ризик", истакао је Дачић.

Он је навео и да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању, те, између осталог, навео да је Приштина кренула у процес трансформације КБС у војску Косова, усвојила резолуцију о наводном геноциду Србије.

У исто време, међународна заједница, УН и СБ признали би да немају снагу и механизме да спроведу своје одлуке које су усмерене ка очувању мира и стварању амбијента за мирно решавање конфликта.

"Ми смо уверени да то није случај и да ће УНМИК остати ангажован на Косову и Метохији у свом пуном капацитету", каже Дачић и додаје да Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује.

"Као што сам рекао, ми немамо партнера за озбиљан и одговоран дијалог", истакао је Дачић.

Приштина се, такође, каже Дачић, жали да је Србија спречила њено чланство у Интерполу и упитао где су те земље које, према тврдњама Приштине, признају Косово.

Он је још једном позвао Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер је, како каже, то је једина алтернатива за српски и албански народ.

Дачић је констатовао да се данас навршава двадесет година од завршетка нелегалног бомбардовања СР Југославије и агресије од стране НАТО-а, без одлуке овог СБ УН, што је преседан који је негативно утицао на међународне односе.

"Иако постоје разлике у ставовима, не може се оспорити да су све стране чиниле злочине и да на свим странама постоје жртве", рекао је министар и нагласио да је важно да се осуде сви злочини.

Подсетивши да је на данашњи дан пре двадесет година усвојена је и Резолуција Савета безбедности 1244 (1999), Дачић је рекао да многим својим одредбама Резолуција позива и на успостављање „безбедног окружења како би се избеглице и расељена лица безбедно вратили својим домовима", уз констатацију да су учињени су извесни напори и да се неки јесу вратили.

" Али само је 1,9 одсто Срба остварило одрживи повратак", рекао је Дачић и додао да је сурова истина да је КиМ од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија.

Дачић је навео да су Специјални суд и тужилаштво недавно отпочели свој рад и да је пред њима обиман посао.

Танин: Ситуација на КИМ крхка и сложена

Ситуација на КиМ поново је дошла до крхког момента и веома је сложена, оценио је данас шeф УНМИК-а Захир Танин.

Он је на седници СБ УН рекао да се данашња седница одржава са годишњицопм доношења Резолуције 1244 и додао да је у последњих 20 година било видљивог напретка, али да је у недостатку истинског и неопходног међусобног ангажовања страна у овом сукобу, ситуација не само и даље крхка, већ може и да склизне уназад.

"То се често и дешавало. Продуктивна ангажованост Београда и Приштине недостаје још од јесени 2018, и иако је много пажње усмерено на свакодневне расправе и провокације, то нису једини фактори који тренутно компликују покушаје повратка преговорима", рекао је Танин.

Према његовим речима, такса од 100 одсто на увоз српске и босанске робе, коју је Приштина наметнула прошлог новембра и даље је на снази упркос скоро једногласног захтева међународне заједнице за њено укидање и додао да је став Београда да укидање увозних тарифа наметнутих прошле године представља минимум услова за наставак разговора под окриљем ЕУ.

"Лидери у Приштини су такође поставили услове, мада не увек и уз једногласан став. Створен је преговарачки тим Приштине, али се још чека на појашњење његових одговорности. Да ове сложене нијансе сведемо на само једну оцену, она би гласила: многобројни недоследни јавни сигнали спречили су све напоре на постизању пуне ангажованости обеју страна у једном дефинитивном процесу", рекао је Танин.

Он подсећа да у таквим околностима лидери свих страна морају да изврше своју одговорност да ову сложену ситуацију удаље од озбиљнијих ескалација истичући да је неопходно ангажовање без предуслова и ултиматума, како би се поново успоставили услови за даљи наставак политичког дијалога.

Танин је додао да је потребно и активније ангажовање са ширим кругом актера и свих сегмената друштва.

Као једно од значајнијих дешавања од краја званичног извештајног периода било је организовање избора у четири већински српске општине на северу Косова, које је организовано након што су градоначелници тих општина поднели оставке због увођења такси.

"Избори су протекли мирно. Према подацима косовске Централне изборне комисије, остварена је јасна победа кандидата Српске листе, који су већ имали власт у датим општинама, и који су освојили више од 90 одсто гласова. Поједини дипломатски представници, који су пратили изборни процес, указали су на ограничену изборну конкуренцију и недовољно политичко учешће у српској заједници", рекао је Танин.

Танин је истакао да ће УНМИК, упркос догађајима 28. маја наставити да своје напоре усмерава ка остварењу циљева мира и стабилности на Косову и у региону.

"У сарадњи са Тимом Уједињених нација на Косову, и нашим другим међународним партнерима на терену, настављамо да оснажујемо актере у изградњи поверења, укључујући у областима језичких права, на ширем подручју људских права, оснаживања младих, родне равноправности, правосуђа и дијалога међу заједницама. Пратимо мапу пута насталу на Форуму Уједињених нација за изградњу поверења у мају 2018. године, истовремено користећи јавни простор на Косову како бисмо нагласили приоритет помирења, који и сами челници Косова истичу", рекао је Танин.

Дачић: Рећи за Србе да су колонизатори, чист безобразлук

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да га је током излагања представнице Приштине Вљоре Читаку фрапирала лаж о томе да је у случају Србије и Косова реч о деколонијализацији.

"Колико неко треба да нема стида да у СБ пред великим колонијалним силама које су имале своје колоније широм света, и пред афричким, јужноамеричким и азијским земљама које су се ослобађале од колонијализма користите један такав израз, а да вас није срамота, то је чист безобразлук", рекао је Дачић за РТС.

Он је позвао Читаку да докаже да су албански споменици на Косову постојали у 13. и 14. веку.

"Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова. Када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали а не живели на Косову, то је безобразлук", рекао је он.

Дачић је рекао и да су током данашње седнице СБ чланице са јачим или блажим нагласком говориле о хапшењу припадника УНМИК-а на КиМ крајем маја истичићи да међународне организације не воле да "ико хапси њихове, па макар то био и Рус".

Према његовим речима показало се да је већини земаља јасно да је препрека за наставак дијалога увођење такси и да их је он упозорио да Кфор мора да заштити Србе.

"Кфор то мора по резолуцији 1244, а ако то не жели, на нама је тешка одлука да видимо шта ћемо даље са својим народом и реакцијим Србије", рекао је Дачић.

Упитан о даљем начину одржавања седница СБ УН о Косову Дачић је рекао да је постигнут договор да ове године буду одржане три, а наредне две седнице.

"Циљ нам је и жеља да више не буде ванредних седница, јер би то значило постизање трајног и компромисног решења", рекао је Дачић, приметивши да на жалост ни после 20 година питање Косова није решено.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике