MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Stanje na KiM daleko od stabilnog, samo dijalog rešava
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Stanje na KiM daleko od stabilnog, samo dijalog rešava

10.jun 2019. Izvor: Tanjug

Ministar spolјnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja, te istakao da je na KiM stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega, poručio je, ne treba ni razmišlјati o smanjivanju misije UNMIK-a.

Ivica Dačić

Foto: MSP

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM upozorio i da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM i pozvao UN da ozbilјno shvate njegovo upozorenje.

"Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće. I da vas podsetim da je zadatak KFOR da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na KiM. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne. Pošto sam siguran da možete", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nastavak mandata UNMIK od klјučnog značaja za sudbinu mnogih lјudi na Kosovu i Metohiji, po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih cilјeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

"U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raselјenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavlјalo ispunjenje cilјeva Prištine", upozorava on.

Dačić je rekao da se nada da svi u SB UN nedvosmisleno reći šta je za dijalog potrebno - a to su dve strane koje se ponašaju racionalno i odgovorno, koje su spremne na razgovor, ali i da sprovedu dogovoreno.

"U pregovorima vođenim u Briselu jedna strana se tako ponaša od početka, druga ne", rekao je Dačić.

On je naveo da je Priština prethodne nedelјe saopštila da ne planira da sprovede ništa od dogovorenog Briselskim sporazumom, uklјučujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ta izjava Hašima Tačija nas navodi da se zapitamo šta smo sve ovo vreme radili. Jer ako se postigne dogovor, a onda se on od strane Prištine ne sprovede šest godina i nakon toga otvoreno odbaci, postavlјa se pitanje da li je to uopšte bio dijalog", rekao je Dačić.

On je ocenio da time nije prevarena i oštećena samo Srbija, koju je čitava međunarodna zajednica ohrabrivala na dijalog i pozivala na uzdržanost i strplјenje, uprkos tome što Priština nije sprovodila dogovoreno, već je doveden u pitanje kredibilitet EU koja je svoj potpis stavila na Briselski sporazum i time garantovala njegovo sprovođenje.

Istakao je da je Beograd potpisao Briselski sporazum isklјučivo zato što je njime garantovano osnivanje ZSO, ali da predstavnici Prištine ne samo da su otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, nego su otvoreno zapretili EU da će, pošto su nezadovolјni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije.

"Da li se ovo može smatrati ozbilјnom i odgovornom stranom sa kojom treba da nastavimo razgovore? I ko sada može da nas uveri da se Priština neće na isti način prema ovom procesu ponašati i ubuduće", upitao je Dačić.

Dodao je da tome treba dodati i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa takozvanim Kosovom, na koje niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbilјne.

Dačić je podsetio i da je pre dve nedelјe na severu KiM sprovedena akcija ROSU čiji je, kaže, cilј bio zastrasivanje preostalog srpskog stanovništva.

"Ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uklјučujući i osudu od strane ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilј, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić.

On je, navodeći da je uhapšen i službenik UNMIK Mihail Krasnoščokov, što znači, dodaje, da ni pripadnici misije više nisu sigurni.

Ministar je naveo da dešavanja na Kosovu i Metohiji proteklih nedelјa, ali i proteklih meseci, pokazuju da je neophodna povećana alertnost međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da pojedine članice SB zalažu za stratešku reviziju mandata UNMIK-a, njeno smanjivanje, pa čak i gašenje, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško razmišlјati, a kamoli delovati u pravcu bilo kakvih promena.

"Valјda je sada svima jasno koliko smo danas daleko od stabilne i bezbedne situacije na KiM koja ne bi zahtevala pažnju ovog tela. Rizik od pogoršanja situacije na terenu može višestruko da košta, a u kontekstu svih dešavanja u proteklom periodu siguran sam da niko ne želi da preuzme taj rizik", istakao je Dačić.

On je naveo i da se situacija na Kosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravlјao koliko puta godišnje treba raspravlјati o tom pitanju, te, između ostalog, naveo da je Priština krenula u proces transformacije KBS u vojsku Kosova, usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije.

U isto vreme, međunarodna zajednica, UN i SB priznali bi da nemaju snagu i mehanizme da sprovedu svoje odluke koje su usmerene ka očuvanju mira i stvaranju ambijenta za mirno rešavanje konflikta.

"Mi smo uvereni da to nije slučaj i da će UNMIK ostati angažovan na Kosovu i Metohiji u svom punom kapacitetu", kaže Dačić i dodaje da Srbija čini sve da se situacija na Kosovu i Metohiji normalizuje.

"Kao što sam rekao, mi nemamo partnera za ozbilјan i odgovoran dijalog", istakao je Dačić.

Priština se, takođe, kaže Dačić, žali da je Srbija sprečila njeno članstvo u Interpolu i upitao gde su te zemlјe koje, prema tvrdnjama Prištine, priznaju Kosovo.

On je još jednom pozvao Prištinu da ukine nerazumne takse i da se vrati dijalogu, jer je, kako kaže, to je jedina alternativa za srpski i albanski narod.

Dačić je konstatovao da se danas navršava dvadeset godina od završetka nelegalnog bombardovanja SR Jugoslavije i agresije od strane NATO-a, bez odluke ovog SB UN, što je presedan koji je negativno uticao na međunarodne odnose.

"Iako postoje razlike u stavovima, ne može se osporiti da su sve strane činile zločine i da na svim stranama postoje žrtve", rekao je ministar i naglasio da je važno da se osude svi zločini.

Podsetivši da je na današnji dan pre dvadeset godina usvojena je i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 (1999), Dačić je rekao da mnogim svojim odredbama Rezolucija poziva i na uspostavlјanje „bezbednog okruženja kako bi se izbeglice i raselјena lica bezbedno vratili svojim domovima", uz konstataciju da su učinjeni su izvesni napori i da se neki jesu vratili.

" Ali samo je 1,9 odsto Srba ostvarilo održivi povratak", rekao je Dačić i dodao da je surova istina da je KiM od multietničke sredine postala gotovo etnički čista teritorija.

Dačić je naveo da su Specijalni sud i tužilaštvo nedavno otpočeli svoj rad i da je pred njima obiman posao.

Tanin: Situacija na KIM krhka i složena

Situacija na KiM ponovo je došla do krhkog momenta i veoma je složena, ocenio je danas šef UNMIK-a Zahir Tanin.

On je na sednici SB UN rekao da se današnja sednica održava sa godišnjicopm donošenja Rezolucije 1244 i dodao da je u poslednjih 20 godina bilo vidlјivog napretka, ali da je u nedostatku istinskog i neophodnog međusobnog angažovanja strana u ovom sukobu, situacija ne samo i dalјe krhka, već može i da sklizne unazad.

"To se često i dešavalo. Produktivna angažovanost Beograda i Prištine nedostaje još od jeseni 2018, i iako je mnogo pažnje usmereno na svakodnevne rasprave i provokacije, to nisu jedini faktori koji trenutno komplikuju pokušaje povratka pregovorima", rekao je Tanin.

Prema njegovim rečima, taksa od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe, koju je Priština nametnula prošlog novembra i dalјe je na snazi uprkos skoro jednoglasnog zahteva međunarodne zajednice za njeno ukidanje i dodao da je stav Beograda da ukidanje uvoznih tarifa nametnutih prošle godine predstavlјa minimum uslova za nastavak razgovora pod okrilјem EU.

"Lideri u Prištini su takođe postavili uslove, mada ne uvek i uz jednoglasan stav. Stvoren je pregovarački tim Prištine, ali se još čeka na pojašnjenje njegovih odgovornosti. Da ove složene nijanse svedemo na samo jednu ocenu, ona bi glasila: mnogobrojni nedosledni javni signali sprečili su sve napore na postizanju pune angažovanosti obeju strana u jednom definitivnom procesu", rekao je Tanin.

On podseća da u takvim okolnostima lideri svih strana moraju da izvrše svoju odgovornost da ovu složenu situaciju udalјe od ozbilјnijih eskalacija ističući da je neophodno angažovanje bez preduslova i ultimatuma, kako bi se ponovo uspostavili uslovi za dalјi nastavak političkog dijaloga.

Tanin je dodao da je potrebno i aktivnije angažovanje sa širim krugom aktera i svih segmenata društva.

Kao jedno od značajnijih dešavanja od kraja zvaničnog izveštajnog perioda bilo je organizovanje izbora u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, koje je organizovano nakon što su gradonačelnici tih opština podneli ostavke zbog uvođenja taksi.

"Izbori su protekli mirno. Prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, ostvarena je jasna pobeda kandidata Srpske liste, koji su već imali vlast u datim opštinama, i koji su osvojili više od 90 odsto glasova. Pojedini diplomatski predstavnici, koji su pratili izborni proces, ukazali su na ograničenu izbornu konkurenciju i nedovolјno političko učešće u srpskoj zajednici", rekao je Tanin.

Tanin je istakao da će UNMIK, uprkos događajima 28. maja nastaviti da svoje napore usmerava ka ostvarenju cilјeva mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

"U saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija na Kosovu, i našim drugim međunarodnim partnerima na terenu, nastavlјamo da osnažujemo aktere u izgradnji poverenja, uklјučujući u oblastima jezičkih prava, na širem području lјudskih prava, osnaživanja mladih, rodne ravnopravnosti, pravosuđa i dijaloga među zajednicama. Pratimo mapu puta nastalu na Forumu Ujedinjenih nacija za izgradnju poverenja u maju 2018. godine, istovremeno koristeći javni prostor na Kosovu kako bismo naglasili prioritet pomirenja, koji i sami čelnici Kosova ističu", rekao je Tanin.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike