МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Срби са КиМ страдалници, 20 година без казне за злочине над њима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Срби са КиМ страдалници, 20 година без казне за злочине над њима

12.јун 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је српски народ на КиМ "страдални народ" и указао на то да ни 20 година од завршетка НАТО агресије нису кажњени починиоци злочина над Србима и свима онима који нису пристајали на терор ОВК.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је на трибини "20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије" у Београду рекао да на годишњицу терора, злочина, сатирања и прогона Срба, у Приштини славе што су протерали 56 одсто неалбанског становништва са КиМ и етнички очистили више од 300 српских насеља.

Подсетио је да за то ни после 20 година нико није одговарао, као и да су водећи комаданти ОВК одговорни што у Приштини, Призрену, Ђаковици, Гњилану, Урошевцу и другим местима данас нема Срба.

"Они седе на најодговорнијим местима у привременим приштинским институцијама и добијају тапшања по рамену од стране представника земаља које су пре 20 година извршиле агресију на нашу земљу", рекао је Ђурић.

Оценио је да је данашњи скуп, на којем су говорили прогнани Срби са КиМ и чланови породица несталих и киднапованих у јужној покрајини, прави контраст на, како је рекао, циничан и ружан "бал вампира" који у Приштини приређују Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Ђурић је нагласио да је важно да заједнички негујемо културу сећања и да се за народе који имају дуго историјско сећање каже да битке и утакмице, које су у једној историјској епохи деловале изгубљено, могу да се напорним трудом и излагањем преокрену у другим историјским епохама.

Данашњи скуп Ђурић види и као опомену будућим нараштајима на то зашто смо и пре 20 година водили борбу за српски народ на КиМ и српску државу.

Како је рекао, негујући то сећање можемо да засадимо и чувамо семе које ће нам помоћи да у будућим временима исправимо одређене историјске неправде.

"За то нам жеље и срца неће недостајати нити ће нам мањкати енергије, воље и одлучности да се у наредном периоду заједнички боримо за опстанак Срба на КиМ", поручио је Ђурић.

На трибини "20 година од егзодуса Срба са КиМ", коју је организовало Удружење Срба Косова и Метохије, говорили су и историчар Предраг Марковић, новинар листа Јединство Светозар Влаховић, чланови породица киднапованих и несталих Срба са КиМ.

Марковић: Противници компромиса о КиМ размећу се патриотизмом

Они који држави Србији замерају тражење компромисног решења за косовско питање нека личним примером покажу шта су спремни да учине за одбрану Косова и Метохије, поручио је данас историчар Предраг Марковић и истовремено оценио да у олаком разметању патриотизмом и оштрој реторици да не треба пристати ни на какав компромис са Албанцима предњаче они који живе на Теразијама.

''Кажемо нећемо као Јевреји, али Јевреји продају своју имовину у Америци, па иду да живе на западну обалу. Кад бих видео да неко код нас слично уради, веровао бих у ту оштру патриотску реторику 'не дамо' и 'изгинућемо'...'', рекао је Марковић на трибини ''20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије''.

Навео је да има ситуација када је ''изгибија'' часно решење, али да је то последње и да треба пробати сва друга решења.

''Толико смо пута гинули, мислим да треба да штедимо то мало живота и крви што је остало у Србији'', казао је Марковић.

Нагласио је да данас нема српског гробља на КиМ које није оскрнављено и да су Албанци у протеклих 20 година ''прогнали'' не само живе, већ и мртве Србе из јужне покрајине.

''Постоје два велика јеврејска гробља у Београду која Немци нису такли. Албанци су гори за српске гробове него што су Немци били за јеврејске. Питао бих њихове западне спонзоре зашто им сметају мртви Срби'', рекао је Марковић који је навео да се о нашој клетој судбини на КиМ може размишљати на три нивоа- о ономе што нас чуди, што нас брине и чему можемо да се надамо.

Како је приметио, чуди нас како су западне силе издале Србе као најлојалније савезнике узимајући у обзир да су се, оценио је Марковић, Албанци кроз историју показали као најгори савезници подсетивши да су у Другом светском рату били једина Ш јединица која је била расформирана.

''Процентуално је више Албанаца са КиМ регрутовано у Ш јединице него Немаца, али нису били заинтересовани за ратовање већ само за пљачкање, тако да су их распустили'', навео је Марковић и запитао се како запад може, чак и под изговором стратешких интереса, да подржава такав народ и рачуна на било какву његову лојалну сарадњу.

Историчар је указао да је било још тренутака у историји када је постајала претња да нестану Срби са КиМ и подсетио је да је око 1900.године манастир Дечани био на ивици уништења.

''Турско војници су га тада једва сачували од Шиптара, али се 1912. године поново чула српска труба са КиМ. Ако изнутра будемо стабилна и снажна земља, али и сложни као што смо били 1912. године, можемо да се надамо да ће се поново чути српска труба са Косова'', закључио је Марковић.

Трибину ''20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије'' организовало је Удружења Срба Косова и Метохије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике