MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srbi sa KiM stradalnici, 20 godina bez kazne za zločine nad njima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Srbi sa KiM stradalnici, 20 godina bez kazne za zločine nad njima

12.jun 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je srpski narod na KiM "stradalni narod" i ukazao na to da ni 20 godina od završetka NATO agresije nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i svima onima koji nisu pristajali na teror OVK.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije" u Beogradu rekao da na godišnjicu terora, zločina, satiranja i progona Srba, u Prištini slave što su proterali 56 odsto nealbanskog stanovništva sa KiM i etnički očistili više od 300 srpskih naselјa.

Podsetio je da za to ni posle 20 godina niko nije odgovarao, kao i da su vodeći komadanti OVK odgovorni što u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu i drugim mestima danas nema Srba.

"Oni sede na najodgovornijim mestima u privremenim prištinskim institucijama i dobijaju tapšanja po ramenu od strane predstavnika zemalјa koje su pre 20 godina izvršile agresiju na našu zemlјu", rekao je Đurić.

Ocenio je da je današnji skup, na kojem su govorili prognani Srbi sa KiM i članovi porodica nestalih i kidnapovanih u južnoj pokrajini, pravi kontrast na, kako je rekao, ciničan i ružan "bal vampira" koji u Prištini priređuju Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Đurić je naglasio da je važno da zajednički negujemo kulturu sećanja i da se za narode koji imaju dugo istorijsko sećanje kaže da bitke i utakmice, koje su u jednoj istorijskoj epohi delovale izgublјeno, mogu da se napornim trudom i izlaganjem preokrenu u drugim istorijskim epohama.

Današnji skup Đurić vidi i kao opomenu budućim naraštajima na to zašto smo i pre 20 godina vodili borbu za srpski narod na KiM i srpsku državu.

Kako je rekao, negujući to sećanje možemo da zasadimo i čuvamo seme koje će nam pomoći da u budućim vremenima ispravimo određene istorijske nepravde.

"Za to nam želјe i srca neće nedostajati niti će nam manjkati energije, volјe i odlučnosti da se u narednom periodu zajednički borimo za opstanak Srba na KiM", poručio je Đurić.

Na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa KiM", koju je organizovalo Udruženje Srba Kosova i Metohije, govorili su i istoričar Predrag Marković, novinar lista Jedinstvo Svetozar Vlahović, članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM.

Marković: Protivnici kompromisa o KiM razmeću se patriotizmom

Oni koji državi Srbiji zameraju traženje kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje neka ličnim primerom pokažu šta su spremni da učine za odbranu Kosova i Metohije, poručio je danas istoričar Predrag Marković i istovremeno ocenio da u olakom razmetanju patriotizmom i oštroj retorici da ne treba pristati ni na kakav kompromis sa Albancima prednjače oni koji žive na Terazijama.

''Kažemo nećemo kao Jevreji, ali Jevreji prodaju svoju imovinu u Americi, pa idu da žive na zapadnu obalu. Kad bih video da neko kod nas slično uradi, verovao bih u tu oštru patriotsku retoriku 'ne damo' i 'izginućemo'...'', rekao je Marković na tribini ''20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije''.

Naveo je da ima situacija kada je ''izgibija'' časno rešenje, ali da je to poslednje i da treba probati sva druga rešenja.

''Toliko smo puta ginuli, mislim da treba da štedimo to malo života i krvi što je ostalo u Srbiji'', kazao je Marković.

Naglasio je da danas nema srpskog groblјa na KiM koje nije oskrnavlјeno i da su Albanci u proteklih 20 godina ''prognali'' ne samo žive, već i mrtve Srbe iz južne pokrajine.

''Postoje dva velika jevrejska groblјa u Beogradu koja Nemci nisu takli. Albanci su gori za srpske grobove nego što su Nemci bili za jevrejske. Pitao bih njihove zapadne sponzore zašto im smetaju mrtvi Srbi'', rekao je Marković koji je naveo da se o našoj kletoj sudbini na KiM može razmišlјati na tri nivoa- o onome što nas čudi, što nas brine i čemu možemo da se nadamo.

Kako je primetio, čudi nas kako su zapadne sile izdale Srbe kao najlojalnije saveznike uzimajući u obzir da su se, ocenio je Marković, Albanci kroz istoriju pokazali kao najgori saveznici podsetivši da su u Drugom svetskom ratu bili jedina Š jedinica koja je bila rasformirana.

''Procentualno je više Albanaca sa KiM regrutovano u Š jedinice nego Nemaca, ali nisu bili zainteresovani za ratovanje već samo za plјačkanje, tako da su ih raspustili'', naveo je Marković i zapitao se kako zapad može, čak i pod izgovorom strateških interesa, da podržava takav narod i računa na bilo kakvu njegovu lojalnu saradnju.

Istoričar je ukazao da je bilo još trenutaka u istoriji kada je postajala pretnja da nestanu Srbi sa KiM i podsetio je da je oko 1900.godine manastir Dečani bio na ivici uništenja.

''Tursko vojnici su ga tada jedva sačuvali od Šiptara, ali se 1912. godine ponovo čula srpska truba sa KiM. Ako iznutra budemo stabilna i snažna zemlјa, ali i složni kao što smo bili 1912. godine, možemo da se nadamo da će se ponovo čuti srpska truba sa Kosova'', zaklјučio je Marković.

Tribinu ''20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije'' organizovalo je Udruženja Srba Kosova i Metohije.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike