МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У Приштини имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У Приштини имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе

22.јун 2019. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да се на припремном састанку за самит у Паризу приштинска делегација понашала неодговорно, као и да је то био један од разлога отказивања тог самита. Неко је у Приштини веома нервозан због чињенице да Србија наставља са развојем и напретком и имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе, поручује Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Марко Ђурић је, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао да се на радном припремном састанаку у Берлину, на којем је требало да се разговара о стварању предуслова за одржавање самита у Паризу, ништа конструктивно није могло да се чује. Истакао је да је обавестио председника о томе, као и да је између осталог због тога Александар Вучић обавестио јавност да нема добрих изледа да ће самита у Паризу бити.

"Представници Приштине су се понашали према домаћину бахато, а свакако срска страна се понашала одговорно према себи и својим грађанима", рекао је Ђурић.

То нам говори, нажалост, да су се и на припремном састанку представници Приштине понашали на неодговран начин и да они не желе да дијалога буде, додао је директор Канцеларије за КиМ.

Указао је да се то могло видети и по изјавама Харадинаја где само говоре о независности као коначном исходу и да им не пада на памет да укину таксе.

На питање да ли то показује немоћ Европе да посредује у овом дијалогу, Ђурић каже да се нажалост показује немоћ да се омогући споровођење онога што је давно договoрено.

"Сви могли претходних дана да виде да се Србија понаша на један озбиљан и одговоран начин, да поштује своју реч, да настоји да изнађе неку врсту решења и ако ништа друго и ако већ видимо да нема решења и да вероватно неће бити да сачувамо макар стабилност", навео је Ђурић и додао да је то важно будући да Србија ових дана бележи најбоље економске резултате.

"Неко је у Приштини веома нервозан због чињенице да Србија наставља са развојем и са напретком, а да са друге стране на КиМ имате за више од једне четвртине ниже плате, економску бесперспективност и страх од јачања Србије. Зато желе да нас зауставе подмећући у политички процес клипове", нагласио је Ђурић.

Професор Едварда Џозеф је рекао да је то сигнал да би САД требале да се значајније укљуце у процес преговора, а Ђурић каже да Приштина полаже велике наде трчећи од једне до друге државе западне спонзора да можда некако поправи своју позицију.

"Чињеница је да са овако неодговорним понашањем када су у питању таксе они не наилазе на симпатије и подршку, барем јавну, чак ни код традиционалних савезника и пријатеља", рекао је Ђурић.

Чак њиховит традиционални савезници и пријатељи не могу баш јавно да кажу да је сјајно што су увели таксе зато што се зна да је то против принципа слободне трговине, сматра Ђурић.

Одговарајући на питање да ли ће Србија ако се укључи Америкатражити да се укључи Русија, Ђурић каже: "Србија се наравно залаже за избалансиран начин вођења разговора".

Указао је да 2008. тема КиМ била скинута са стола за већину тих западних земаља, али да се данас поново говори о ставу Србије када је реч о КиМ тј. да не може да се то питање решава без учешћа Србије.

На питање може ли без Русује, Ђурић одговара да наравно да не може.

Ипак, Шурић истиче да је најздравији одговор на покушај удара на Србе на КиМ снажна подршка из Београда.

"Зато ми је много драго што могу да кажем да ћемо на Видовдан отворити нови регионални водовод, стратешки пројекат за водоснабдевање целог севера КиМ који је до сада зависио са воде из јужног дела која је под контролом Албанаца", рекао је Ђурић.

Поред тога, ту је и завршетак одређених стамбених комплекса у оквиру "Сунчане долине" и завршетак новог бањско-лечилишног комплекса.

"Све је то готово и сада је само питања дана и недеља церемоније отварања", закључио је Ђурић и додао да ће се наставити још снажније помагање нашем народу.

Ђурић о новим амбасадорима САД и Русије

У Београд стижу нови амбасадори САД и Русије, обојица специјалци за Балкан, Ентони Годфри и Боцан Харченко, а Ђурић каже да мисли да се они чак и међусобно познају, јер је нови амерички амабасор службовао у Москви као заменик амабасадора.

"Имао сам прилику и част да упознам Боцана Харченка који је велики познавалац Србије, пријатељ Србије, познавалац односа Београда и Приштине јер је 2006. године био укључен у разговоре у Бечу", рекао је Ђурић.

"У нашем интересу је да се разговара, да одржимо стабилност, да видимо да ли је нешто могуће да се решава, али у садашњим околностима то није на хоризонту", додао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике