MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: U Prištini imaju strah od Srbije, zato žele da nas zaustave
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: U Prištini imaju strah od Srbije, zato žele da nas zaustave

22.jun 2019. Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno, kao i da je to bio jedan od razloga otkazivanja tog samita. Neko je u Prištini veoma nervozan zbog činjenice da Srbija nastavlјa sa razvojem i napretkom i imaju strah od Srbije, zato žele da nas zaustave, poručuje Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, rekao da se na radnom pripremnom sastanaku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje. Istakao je da je obavestio predsednika o tome, kao i da je između ostalog zbog toga Aleksandar Vučić obavestio javnost da nema dobrih izleda da će samita u Parizu biti.

"Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a svakako srska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima", rekao je Đurić.

To nam govori, nažalost, da su se i na pripremnom sastanku predstavnici Prištine ponašali na neodgovran način i da oni ne žele da dijaloga bude, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je da se to moglo videti i po izjavama Haradinaja gde samo govore o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Đurić kaže da se nažalost pokazuje nemoć da se omogući sporovođenje onoga što je davno dogovoreno.

"Svi mogli prethodnih dana da vide da se Srbija ponaša na jedan ozbilјan i odgovoran način, da poštuje svoju reč, da nastoji da iznađe neku vrstu rešenja i ako ništa drugo i ako već vidimo da nema rešenja i da verovatno neće biti da sačuvamo makar stabilnost", naveo je Đurić i dodao da je to važno budući da Srbija ovih dana beleži najbolјe ekonomske rezultate.

"Neko je u Prištini veoma nervozan zbog činjenice da Srbija nastavlјa sa razvojem i sa napretkom, a da sa druge strane na KiM imate za više od jedne četvrtine niže plate, ekonomsku besperspektivnost i strah od jačanja Srbije. Zato žele da nas zaustave podmećući u politički proces klipove", naglasio je Đurić.

Profesor Edvarda Džozef je rekao da je to signal da bi SAD trebale da se značajnije uklјuce u proces pregovora, a Đurić kaže da Priština polaže velike nade trčeći od jedne do druge države zapadne sponzora da možda nekako popravi svoju poziciju.

"Činjenica je da sa ovako neodgovornim ponašanjem kada su u pitanju takse oni ne nailaze na simpatije i podršku, barem javnu, čak ni kod tradicionalnih saveznika i prijatelјa", rekao je Đurić.

Čak njihovit tradicionalni saveznici i prijatelјi ne mogu baš javno da kažu da je sjajno što su uveli takse zato što se zna da je to protiv principa slobodne trgovine, smatra Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija ako se uklјuči Amerikatražiti da se uklјuči Rusija, Đurić kaže: "Srbija se naravno zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora".

Ukazao je da 2008. tema KiM bila skinuta sa stola za većinu tih zapadnih zemalјa, ali da se danas ponovo govori o stavu Srbije kada je reč o KiM tj. da ne može da se to pitanje rešava bez učešća Srbije.

Na pitanje može li bez Rusuje, Đurić odgovara da naravno da ne može.

Ipak, Šurić ističe da je najzdraviji odgovor na pokušaj udara na Srbe na KiM snažna podrška iz Beograda.

"Zato mi je mnogo drago što mogu da kažem da ćemo na Vidovdan otvoriti novi regionalni vodovod, strateški projekat za vodosnabdevanje celog severa KiM koji je do sada zavisio sa vode iz južnog dela koja je pod kontrolom Albanaca", rekao je Đurić.

Pored toga, tu je i završetak određenih stambenih kompleksa u okviru "Sunčane doline" i završetak novog banjsko-lečilišnog kompleksa.

"Sve je to gotovo i sada je samo pitanja dana i nedelјa ceremonije otvaranja", zaklјučio je Đurić i dodao da će se nastaviti još snažnije pomaganje našem narodu.

Đurić o novim ambasadorima SAD i Rusije

U Beograd stižu novi ambasadori SAD i Rusije, obojica specijalci za Balkan, Entoni Godfri i Bocan Harčenko, a Đurić kaže da misli da se oni čak i međusobno poznaju, jer je novi američki amabasor službovao u Moskvi kao zamenik amabasadora.

"Imao sam priliku i čast da upoznam Bocana Harčenka koji je veliki poznavalac Srbije, prijatelј Srbije, poznavalac odnosa Beograda i Prištine jer je 2006. godine bio uklјučen u razgovore u Beču", rekao je Đurić.

"U našem interesu je da se razgovara, da održimo stabilnost, da vidimo da li je nešto moguće da se rešava, ali u sadašnjim okolnostima to nije na horizontu", dodao je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike