МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Приштина види да нам се жури, па нас уцењују
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Приштина види да нам се жури, па нас уцењују

23.јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да му је жао што нема састанка у Паризу, и истакао да је Приштина схватила да се нама жури у економски напредак и да може да нас омета на тај начин што ће да нас уцењује и тако изнуђује одлагање постизања решења.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Зато, каже, од нас само траже признање, а да ништа не нуде, због чега се решавање косовског питања само одлаже, како би нас успорили у развоју.

Вучић је казао да је жалостан када чује оцене појединих америчких кругова да су имали право у Приштини на таксе зато што је Србија радила на повлачењу признања.

„Ја нећу да се понашам као Ђилас и остали који ништа нису радили и гледали у небо када је 90 земаља признало Косово. Ми смо се ангажовали и дошли до тога да 13 држава повуче признање. Никада нисмо ништа потписали, нити усмено прихватили да то не радимо”, пренео је он.

Вучић је казао да је понудио да Београд стане с тим, али је тражио да и Приштина стане са лобирањем за признање, и да је то наишло на одобравање многих у међународној заједници, али не и косовских Албанаца.

“Они знају да ми никада нисмо имали прилику за овакав економски напредак, нисмо га имали никада од 1990-тих. Имамо најбољу ситуацију у економији, плате иду навише, пензије су највише. Тек се види огроман замајац и могућност за раст. Они виде да се нама жури и да бисмо желели да урадимо велики посао и зато нас уцењују тражећи да их признамо, а заузврат ''ништа''", додао је он.

Вучић је истакао да власти Србије не могу да се понашају неодговорно, и да морају да гурају јаче и снажније, бринући се у сваком тренутку за безбедност својих грађана на Косову.

Критиковао је Рамуша Харадинаја што је по имену набројао људе који штите север Косова од њихове интервенције, оценивши да је то ужасно што је учинио.

"Ставио је мету на чело тих људи. То нису криминалци, помињао је поштене и нормалне људе. Рекао је да су то људи који су против независности Косова. Добро јутро Колумбо. Имаш овде људе који се залажу за независно Косово, Раду Трајковић и све стручњаке из 1 од 5 милиона, а сви остали су против и зар због тога треба и њима да ставиш мету на чело", упитао је он.

За нас, како каже, ситуација по овом питању неће бити лака, али ће Србија радити напорно и тешко, поправљајући углед у свету.

Вучић: Водим политику која спасава Србију од лоших потеза ДОС

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је споразум о интегрисаним прелазима на Јарињу и Брњаку потписао Борко Стефановић, да озбиљна држава мора да поштује оно што је потписано, иако је реч о најлошијем споразуму који је Београд потписао, али и да он води политику која спасава Србију од катастрофалне политике бивше власти.

Настојимо, каже, где год можемо да не проводимо катастрофалне договоре које је постигла ранија власт.

Вучић је, у изјави новинарима након обиласка радова на парку у оквиру пројекта Београд на води, упитан ко је потписао споразум о интегрисаним прелазима на Јарњу и Брњаку, између Косова и Метохије и централне Србије одговорио да је тај документ 2011. године потписао Борко Стефановић.

Он је казао да је после тога потписивано провођење у дело тог споразума, да су постављани полицијски контролни пунктови и нешто касније и царински.

На питање да ли је Ивица Дачић нешто с тим у вези накнадно потписао, како кажу у СПС, Вучић је одговорио да је Стефановић сваку страну тог спораума парафирао и да је то исто као потпис, јер се не ради о билатералном уговору.

На додатно питање шта је потписао Вељко Одаловић, Вучић је подвукао: “Сасвим сигурно само провођење”.

Рекао је да у Бриселском споразуму тога нема.

Указао је да су бивша власт, Стефановића и Ђиласа, потписала и споразум о признавању диплома, које наша страна, на пример, није провела у дело.

"Требало је да признамо свих њихових 98 универзитета, да се направимо блесави да су те образовне институције дивне. Међутим проблем је што они не признају Приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици. То је кључни проблем“, објаснио је он.

Вучић је указао да може да говори о свему што је било у Бриселском споразуму и после њега, јер је у то био укључен.

Подсетио је да се укључио око косовског питања тек од марта 2013. године.

Подвукао је да је споразум о интегрисаним прелазима најлошији споразум који је потписан са наше стране, и додао да је то учинио Стефановић.

„Али, као озбиљна земља морате да потписујете и проводите у дело нешто што је раније потписано. Али, гледамо да све што можемо не проводимо у дело“, казао је Вучић.

Он је на додатна питања о провођењу у дело споразума рекао да разуме потребу појединих новинара да нађу нешто како би могли нападати власт, у жељи да добију који лајк или твит више, са циљем да је најважније да добију коментаре „како му је рекла“.

Поновио је да држава, где год може да се извуче као земља, не проводи катастрофалне споразуме.

Указао је да су неки које поједини медији подржавају здушно, а који су уништили земљу, допринели независности Косова, успостављању прелаза, хапсили Србе на Јарињу и Брњаку који су хтели да уклоне те прелазе.

„Сетили су се сада да пронађу да ли је Вељко Одаловић нешто радио 2012. или није. Ја ћу наставити да водим одговорну политку, која ће спасавати Србију од катастрофалних потеза ДОС-овског режима, која ће даље развијати економју, и која ће шитити наше националне и државне интересе“, поручио је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике