MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Priština vidi da nam se žuri, pa nas ucenjuju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Priština vidi da nam se žuri, pa nas ucenjuju

23.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da mu je žao što nema sastanka u Parizu, i istakao da je Priština shvatila da se nama žuri u ekonomski napredak i da može da nas ometa na taj način što će da nas ucenjuje i tako iznuđuje odlaganje postizanja rešenja.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Zato, kaže, od nas samo traže priznanje, a da ništa ne nude, zbog čega se rešavanje kosovskog pitanja samo odlaže, kako bi nas usporili u razvoju.

Vučić je kazao da je žalostan kada čuje ocene pojedinih američkih krugova da su imali pravo u Prištini na takse zato što je Srbija radila na povlačenju priznanja.

„Ja neću da se ponašam kao Đilas i ostali koji ništa nisu radili i gledali u nebo kada je 90 zemalјa priznalo Kosovo. Mi smo se angažovali i došli do toga da 13 država povuče priznanje. Nikada nismo ništa potpisali, niti usmeno prihvatili da to ne radimo”, preneo je on.

Vučić je kazao da je ponudio da Beograd stane s tim, ali je tražio da i Priština stane sa lobiranjem za priznanje, i da je to naišlo na odobravanje mnogih u međunarodnoj zajednici, ali ne i kosovskih Albanaca.

“Oni znaju da mi nikada nismo imali priliku za ovakav ekonomski napredak, nismo ga imali nikada od 1990-tih. Imamo najbolјu situaciju u ekonomiji, plate idu naviše, penzije su najviše. Tek se vidi ogroman zamajac i mogućnost za rast. Oni vide da se nama žuri i da bismo želeli da uradimo veliki posao i zato nas ucenjuju tražeći da ih priznamo, a zauzvrat ''ništa''", dodao je on.

Vučić je istakao da vlasti Srbije ne mogu da se ponašaju neodgovorno, i da moraju da guraju jače i snažnije, brinući se u svakom trenutku za bezbednost svojih građana na Kosovu.

Kritikovao je Ramuša Haradinaja što je po imenu nabrojao lјude koji štite sever Kosova od njihove intervencije, ocenivši da je to užasno što je učinio.

"Stavio je metu na čelo tih lјudi. To nisu kriminalci, pominjao je poštene i normalne lјude. Rekao je da su to lјudi koji su protiv nezavisnosti Kosova. Dobro jutro Kolumbo. Imaš ovde lјude koji se zalažu za nezavisno Kosovo, Radu Trajković i sve stručnjake iz 1 od 5 miliona, a svi ostali su protiv i zar zbog toga treba i njima da staviš metu na čelo", upitao je on.

Za nas, kako kaže, situacija po ovom pitanju neće biti laka, ali će Srbija raditi naporno i teško, popravlјajući ugled u svetu.

Vučić: Vodim politiku koja spasava Srbiju od loših poteza DOS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sporazum o integrisanim prelazima na Jarinju i Brnjaku potpisao Borko Stefanović, da ozbilјna država mora da poštuje ono što je potpisano, iako je reč o najlošijem sporazumu koji je Beograd potpisao, ali i da on vodi politiku koja spasava Srbiju od katastrofalne politike bivše vlasti.

Nastojimo, kaže, gde god možemo da ne provodimo katastrofalne dogovore koje je postigla ranija vlast.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon obilaska radova na parku u okviru projekta Beograd na vodi, upitan ko je potpisao sporazum o integrisanim prelazima na Jarnju i Brnjaku, između Kosova i Metohije i centralne Srbije odgovorio da je taj dokument 2011. godine potpisao Borko Stefanović.

On je kazao da je posle toga potpisivano provođenje u delo tog sporazuma, da su postavlјani policijski kontrolni punktovi i nešto kasnije i carinski.

Na pitanje da li je Ivica Dačić nešto s tim u vezi naknadno potpisao, kako kažu u SPS, Vučić je odgovorio da je Stefanović svaku stranu tog sporauma parafirao i da je to isto kao potpis, jer se ne radi o bilateralnom ugovoru.

Na dodatno pitanje šta je potpisao Velјko Odalović, Vučić je podvukao: “Sasvim sigurno samo provođenje”.

Rekao je da u Briselskom sporazumu toga nema.

Ukazao je da su bivša vlast, Stefanovića i Đilasa, potpisala i sporazum o priznavanju diploma, koje naša strana, na primer, nije provela u delo.

"Trebalo je da priznamo svih njihovih 98 univerziteta, da se napravimo blesavi da su te obrazovne institucije divne. Međutim problem je što oni ne priznaju Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. To je klјučni problem“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da može da govori o svemu što je bilo u Briselskom sporazumu i posle njega, jer je u to bio uklјučen.

Podsetio je da se uklјučio oko kosovskog pitanja tek od marta 2013. godine.

Podvukao je da je sporazum o integrisanim prelazima najlošiji sporazum koji je potpisan sa naše strane, i dodao da je to učinio Stefanović.

„Ali, kao ozbilјna zemlјa morate da potpisujete i provodite u delo nešto što je ranije potpisano. Ali, gledamo da sve što možemo ne provodimo u delo“, kazao je Vučić.

On je na dodatna pitanja o provođenju u delo sporazuma rekao da razume potrebu pojedinih novinara da nađu nešto kako bi mogli napadati vlast, u želјi da dobiju koji lajk ili tvit više, sa cilјem da je najvažnije da dobiju komentare „kako mu je rekla“.

Ponovio je da država, gde god može da se izvuče kao zemlјa, ne provodi katastrofalne sporazume.

Ukazao je da su neki koje pojedini mediji podržavaju zdušno, a koji su uništili zemlјu, doprineli nezavisnosti Kosova, uspostavlјanju prelaza, hapsili Srbe na Jarinju i Brnjaku koji su hteli da uklone te prelaze.

„Setili su se sada da pronađu da li je Velјko Odalović nešto radio 2012. ili nije. Ja ću nastaviti da vodim odgovornu politku, koja će spasavati Srbiju od katastrofalnih poteza DOS-ovskog režima, koja će dalјe razvijati ekonomju, i koja će šititi naše nacionalne i državne interese“, poručio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike