МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Почео са радом регионални водовод на северу КиМ-вода за Србе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Почео са радом регионални водовод на северу КиМ-вода за Србе

28.јун 2019. Извор: Танјуг

Регионални водовод на северу Косова и Метохије , са главном фабриком за прераду воде у Газиводама, почео је данас са радом, а његовим завршетком је решен велики вишедеценијски проблем становника Зубиног потока, северне Косовске Митровице и Звечана.

Почео са радом регионални водовод

Фото: ТВ Мост

У нови Регионални водовод држава је уложила 16 милиона евра, како би се омогућило стабилно снабдевање водом у три општине на северу Косова и Метохије, које убудуће неће зависити ни од капацитета, нити од добре воље Албанаца, јер ће воду убудуће добијати из новог регионалног водовода у Газиводама, а не из фабрике за прераду воде у јужном делу Косовске Митровице.

Заменик директора канцеларије за КиМ Дамјан Јовић рекао је у обраћању грађанима да на Видовдан, када се присећамо оних који су пре више векова својим примером и жртвом научили генерације Срба како се воли слобода "стојимо овде и истрајавамо у садашњости и градимо за будућност".

Јовић је изразио задовољство пуштањем у рад “вероватно најважнијег инфраструктурног објекта на северу КиМ”, а који је на нивоу најсавременијих сличних објеката у Европи и развијеном делу света.

“Ово је тек почетак. Радићемо још, а овиме смо велики део прболема водоснабдевања на северу КиМ решили, али наставћемо да развијамо секундарну водоводну мрежу како би сви корисници осетили размере овога пројекта” нагласио је Јовић.

Упозорио је да поједини у Приштини највише желе да Срби на северу КиМ немају ни воде ни хране, а забранили би нам и да дишемо.

“У доброј мери смо проблем водоснабдевања решили, за храну ћемо се упркос свему свакако снаћи, а они треба да знају да Срби осим ваздуха дишу и слободу. Србе није још нико угушио ма колико били моћни они који питискају. Неће моћи да мрзе Србију и Србе онолико колико ми можемо да волимо Србију. Зато ћемо наставити да радимо” поручио је Јовић.

Капацитет Водовода је од 150 до 200 кубних метара у секунди, што је и више него довољно, за три општине на северу КиМ.

До сада су се северна Косовска Митровица и Звечан снабдевали водом из Фабрике за прераду воде у Шипољу, насељу у јужном делу Косовске Митровице, а услед нестабилног дотока воде из јужног дела, годинама су се становници те две општине на северу сусретали са проблемима и недовољном количином воде за пиће.

Изградња је почела 2011 године уз 10 милиона евра почетних, али са одређеним прекидима, а интензивирана је и прави рад је почео 2015. године, захваљујући, подсећају из канцеларије за КиМ, председнику Србије Александру Вучићу, који се постарао да буде обезбеђено додатних шест милиона евр.

Главна фабрика за пречишћавање воде је у Газиводама, недалеко од велике бране, у општини Зубин Поток, а од ње иде систем цеви до Косовске Митровице, дужине од 25 километара, у систему је и бустер станица у селу Јагњеница, а поред тога изграђен је и базен од 100 кубних метара и пробијен тунел у дужини од 920 метара са улазним грађевинама.

У оквиру водовода је и компензациона комора, која регулише притисак, тако да је цео систем комплетно завршен.

Оно што је карактеристично је да су управљање и контрола система аутоматизовани, а цео систем покривен је видео надзором.

Вода која се обрађује у постројењу како би била спремна за пиће, узима се из језера Газиводе, на темељном испусту велике бране, са 70 метара дубине И како кажу надлежни “савршено је исправна" уз пример да ако је некој води потребно 100 грама неке хемијске супстанце - хлора и сличног, да се доведе у стање за пиће, води са Газиводског језера потребно је - два грама.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике