MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Počeo sa radom regionalni vodovod na severu KiM-voda za Srbe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Počeo sa radom regionalni vodovod na severu KiM-voda za Srbe

28.jun 2019. Izvor: Tanjug

Regionalni vodovod na severu Kosova i Metohije , sa glavnom fabrikom za preradu vode u Gazivodama, počeo je danas sa radom, a njegovim završetkom je rešen veliki višedecenijski problem stanovnika Zubinog potoka, severne Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Počeo sa radom regionalni vodovod

Foto: TV Most

U novi Regionalni vodovod država je uložila 16 miliona evra, kako bi se omogućilo stabilno snabdevanje vodom u tri opštine na severu Kosova i Metohije, koje ubuduće neće zavisiti ni od kapaciteta, niti od dobre volјe Albanaca, jer će vodu ubuduće dobijati iz novog regionalnog vodovoda u Gazivodama, a ne iz fabrike za preradu vode u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Zamenik direktora kancelarije za KiM Damjan Jović rekao je u obraćanju građanima da na Vidovdan, kada se prisećamo onih koji su pre više vekova svojim primerom i žrtvom naučili generacije Srba kako se voli sloboda "stojimo ovde i istrajavamo u sadašnjosti i gradimo za budućnost".

Jović je izrazio zadovolјstvo puštanjem u rad “verovatno najvažnijeg infrastrukturnog objekta na severu KiM”, a koji je na nivou najsavremenijih sličnih objekata u Evropi i razvijenom delu sveta.

“Ovo je tek početak. Radićemo još, a ovime smo veliki deo prbolema vodosnabdevanja na severu KiM rešili, ali nastavćemo da razvijamo sekundarnu vodovodnu mrežu kako bi svi korisnici osetili razmere ovoga projekta” naglasio je Jović.

Upozorio je da pojedini u Prištini najviše žele da Srbi na severu KiM nemaju ni vode ni hrane, a zabranili bi nam i da dišemo.

“U dobroj meri smo problem vodosnabdevanja rešili, za hranu ćemo se uprkos svemu svakako snaći, a oni treba da znaju da Srbi osim vazduha dišu i slobodu. Srbe nije još niko ugušio ma koliko bili moćni oni koji pitiskaju. Neće moći da mrze Srbiju i Srbe onoliko koliko mi možemo da volimo Srbiju. Zato ćemo nastaviti da radimo” poručio je Jović.

Kapacitet Vodovoda je od 150 do 200 kubnih metara u sekundi, što je i više nego dovolјno, za tri opštine na severu KiM.

Do sada su se severna Kosovska Mitrovica i Zvečan snabdevali vodom iz Fabrike za preradu vode u Šipolјu, naselјu u južnom delu Kosovske Mitrovice, a usled nestabilnog dotoka vode iz južnog dela, godinama su se stanovnici te dve opštine na severu susretali sa problemima i nedovolјnom količinom vode za piće.

Izgradnja je počela 2011 godine uz 10 miliona evra početnih, ali sa određenim prekidima, a intenzivirana je i pravi rad je počeo 2015. godine, zahvalјujući, podsećaju iz kancelarije za KiM, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se postarao da bude obezbeđeno dodatnih šest miliona evr.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, nedaleko od velike brane, u opštini Zubin Potok, a od nje ide sistem cevi do Kosovske Mitrovice, dužine od 25 kilometara, u sistemu je i buster stanica u selu Jagnjenica, a pored toga izgrađen je i bazen od 100 kubnih metara i probijen tunel u dužini od 920 metara sa ulaznim građevinama.

U okviru vodovoda je i kompenzaciona komora, koja reguliše pritisak, tako da je ceo sistem kompletno završen.

Ono što je karakteristično je da su upravlјanje i kontrola sistema automatizovani, a ceo sistem pokriven je video nadzorom.

Voda koja se obrađuje u postrojenju kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode, na temelјnom ispustu velike brane, sa 70 metara dubine I kako kažu nadležni “savršeno je ispravna" uz primer da ako je nekoj vodi potrebno 100 grama neke hemijske supstance - hlora i sličnog, da se dovede u stanje za piće, vodi sa Gazivodskog jezera potrebno je - dva grama.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike