МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нерешено КиМ много "кошта",али нема везе колико кошта
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нерешено КиМ много "кошта",али нема везе колико кошта

08.август 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ''Пирот није ваш'' да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо", казао је он.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио:

„Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта“.

Он је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милиајрди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 миллијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

„Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима“, казао је он.

Још нема њиховог предлога,осим све више притисака на мене

Председник Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је за Прву тв подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

"Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу - ''ти можеж да издржиж, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију''...", рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је "кључ за Косово" у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

"Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема", рекао је Вучић.

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао "убрзање", Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

"И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

"Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута", подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло козистента.

"И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске инетересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго", рекао је Вучић.

КиМ:Тешко,могући инциденти,али неће бити Б13,ни убијања Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана "б13", о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко криминалана група "б 13" спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

"Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја. Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром", поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овда овладају простором северног дела КиМ и то им је стратешки циљ.

"Чека нас тешка јесен по питању КиМ", упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем насег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Оцекују нас и тески разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

Вучић: Понашају се као деца која покушавају да праве државу

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике