MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nerešeno KiM mnogo "košta",ali nema veze koliko košta
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nerešeno KiM mnogo "košta",ali nema veze koliko košta

08.avgust 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nerešeno kosovsko pitanje Srbiju mnogo košta i da bismo, da to pitanje ne postoji, imali direktne strane investicije u visini od pet milijardi evra, ali da se ne postavlјa pitanje da li smo spremni na tu cenu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Da nema tog pitanja bilo bi mnogo više, ali da li to znači ako sutra neko kaže ''Pirot nije vaš'' da ćemo da kažemo zbog investicija na to pristajemo", kazao je on.

Vučić je, gostujući na TV Prva, upitan koliko nas košta nerešeno kosovsko pitanje kada je reč o direktnim stranim investicijama odgovorio:

„Da mi neko ne izvlači iz konteksta reči. Moj odgovor je mnogo nas košta, ali to nema veze koliko nas košta“.

On je ukazao da nas toliko mnogo košta da nije u stanju ni da kaže koliko je to.

Dodao je da su urađene mnoge analize i da pokazuju da bismo imali više od pet miliajrdi evra direktnih stranih invesicija da nije tog nerešenog pitanja, a danas imamo investicije u visini od 3,6 millijardi.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija ove godine uspeti da privuče 3,8 milijardi evra direktnih stranih investicija.

Vučić je rekao i da je veoma zadovolјan zbog činjenice da Srbija nikada nije investirala u srpski živalј na Kosovu i Metohiji, kao što to sada radi.

„Sada iz tekućih budžetskih rezervi odvajamo novih 80 miliona evra za naš narod na Kosovu. Srećan sam zbog toga i volim da osećaju da naša država brine o njima“, kazao je on.

Još nema njihovog predloga,osim sve više pritisaka na mene

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da pretpostavlјa da će zapadne zemlјe da traže ubrzavanje rešenja KiM, ali da još nije čuo njihov predlog rešenja, osim što pojačavaju pritisak na njega.

Vučić je za Prvu tv podsetio da su njegovu ideju o razgraničenju svi odbacili, što je njemu, inače, dokaz koliko je to rešenje bilo dobro, te dodao:

"Da vidimo šta je vaš predlog, još ga nisam čuo. Osim sve više pritisaka na mene, u kojima će da kažu - ''ti možež da izdržiž, pobedićeš na izborima čak i ako priznaš nezavisno Kosovo, a mi ćemo da pomognemo i sa EU i sa novcem za Srbiju''...", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je profesor Univerziteta Džon Hopkins Edvard Džozef rekao da je "klјuč za Kosovo" u njegovim (Vučićevim) rukama, predsednik je rekao da je Džozef ozbilјan čovek i nije neko ko je na našoj strani.

"Bio bih glup kada bih rekao da je reč o neobrazovanom ili neinformisanom čoveku. To je stvar koja meni nameće dodatni teret, više muka i problema", rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi za medijskim napisima da američki predsednik Donald Tramp želi rešenje pitanja Kosova do juna i podsećanje da je i predsednik Francuske Emanuel Makron spominjao "ubrzanje", Vučić je odgovorio da to nije pitanje roka, već sadržine.

"I novinari me pitaju, a i lјudi pogrešno misle da su tehnika i forma važnije od sadržine i suštine. Nije. Problem je u sadržaju, u onome što nudiš i govoriš. Ovde je problem šta ćemo da dogovorimo", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija i Srbi ne mogu da pristanu na priznavanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija i Srbi nemaju ništa.

Kako je rekao, imao je razgovore sa više stranih predstavnika koji su to više puta tražili od njega, na različite načine, te da im je on uvek odgovarao da to ne žele da učine ni Srbija, ni on kao njen predsednik.

"Ljudi u međunarodnoj zajednici moraju da znaju da neće biti rešenja ukoliko neko misli da Srbija treba da bude ponižena i nema takvog rešenja. To sam rekao bezbroj puta", podvukao je Vučić.

On je naveo i da strani predstavnici, američki, ruski, bilo da im se sviđa ili ne takva pozicija Srbije, kažu da je vrlo kozistenta.

"I nisam je pomerio od prvog dana, jer smo dobro promišlјali i vagali srpske ineterese. Naravno, kako dolazi 2020. godina, a znaju da se Srbiji žuri ka Evropi, ka investicijama i bogatijem društvu, dovode nas u situaciju da li se isplati jedno ili drugo", rekao je Vučić.

KiM:Teško,mogući incidenti,ali neće biti B13,ni ubijanja Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da ne isklјučuje mogućnost incidenata na Kosovu i Metohiji, ali da neće biti realizovanja plana "b13", o kojem pišu mediji, jer Srbija neće dozvoliti pogrom ili ubijanje Srba.

Povodom navoda obaveštajnih službi da Tačijeva terorističko kriminalana grupa "b 13" sprema krvavu jesen i napade na severni deo Kosovske Mitrovice i Zubin Potok, Vučić je na TV Prva rekao da on nema dokaze za tako nešto.

"Ja nemam dokaze za tako nešto, ne isklјučujem mogućnost različih incidenata, pokušaja. Neće se to dogoditi, možda napad, ali nećemo tolerisati ubijanje srpskog živlјa i pogrom", poručio je Vučić.

On je ponovio da je cilј kosovskih Albanaca da ovda ovladaju prostorom severnog dela KiM i to im je strateški cilј.

"Čeka nas teška jesen po pitanju KiM", upozorio je predsednik navodeći da se ne zna ni sa kim u Prištini, ni o čemu može da se razgovara, kao i da niko ne razume da takse ne mogu da opstanu.

Takođe je naveo da će prištinski izbori dovesti atmosferu kod njih do kulminacije, što zabrinjava.

Istakao je i da ima problema sa snabdevanjem naseg živlјa, kao i bezbroj drugih problema koje treba svakodnevno rešavati.

“Neko mora da brine svakoga dana. Ocekuju nas i teski razgovori sa zapadnim predstavnicima, koji žele rešavanje kosovskog problema do juna”, naveo je Vučić.

Vučić: Ponašaju se kao deca koja pokušavaju da prave državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas kao besmislicu odluku prištinskih vlasti da ne pušta građane sa pasošem Srbije na Kosovo.

Vučić je, gostujući na TV Prva, rekao da su prištinski političari krenuli da se utrkuju po pitanju taksi ali i po najgluplјim pitanjima kao što su dokumenta.

„Jasno je da je srpska strana pregovarala da se putuje uz ličnu kartu, ali naravno da imate pravo i da putujete i sa pasošem. Onaj ko ima više, ima pravo i na manje“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su takve odluke besmislica lјudi koji se ponašaju kao mala deca, koja nemaju državu, a pokušavaju da prave neku državu.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike