МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштина хоће да замени Српску листу својим пуленима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Приштина хоће да замени Српску листу својим пуленима

19. септембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Приштина, уз подршку дела међународне заједнице, покушава да умањи број српских гласова на предстојећим изборима и да представнике Српске листе замени "својим пуленима".

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"На Косову и Метохији је покушај реализације сценарија по коме би глас Срба у нашој јужној покрајини био узурпиран, а Срби у потпуности скрајнути из политичког живота и лишени сваког права да одлучују о својој судбини у нашој јужној покрајини", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је у току покушај да се дисциплински казне сви радници српске националности запослени у Пошти Косова у Приштини који одбијају да сарађују са представницима СЛС Слободана Петровића, за коју каже да су је организовали приштински Албанци.

Циљ тих притисака је да се одузму гласови Српској листи, да се умањи утицај Србије и Београда у јужној покрајини.

Ђурић је рекао и да Приштина покушава да подмити Србе и купи њихове гласове додељујући им грантове за пољопривреду.

Приштина врши и све већи број притисака на Српску листу, рекао је Ђурић и бираче српске националности на КиМ.

"Најпре смо пре неколико дана виделил нелегитимну, а чак и по приштинским прописима нелегалну одлуку такозване Централне изборне комисије по којој је забрањена употреба сропских личних карата и других личних докумената које издаје Србија за гласање на овим изборима што је урађено намерно и тендециозно и са циљем да се Србима на КиМ одузме глас, да се што је могуће више смањи број Срба који ће учествовати на овим изборима", рекао је Ђурић.

Каже да је то зато што се албански политичари и они који их подржавају у Приштини надају да ће са смањеним броја Срба који гласају и одазивом Срба на изборима, како је рекао, лажни представници Срба на КиМ који одговарају албанским сепаратистима заузети места гарантована за Србе у парламенту у Приштини.

"То је оно чему се они надају. Једино чему се надају је да Срби неће изаћи на ове изборе. А онда када им није било довољно то што су забранили Србима право да гласају са важећим документима, тог момента започели су са притисцима преко СЛС Слободана Петровића", рекао је Ђурић.

Приштина је, истиче, оркестрирала и организовалала притиске, преко СЛС и Слободана Петровића, на српске запослене у покрајинским институцијама покрећући дисциплинске поступке и прогонећи их са радних места.

Он је поставио питање земљама Квинте и представницима међународне заједнице да ли ће реаговати на претње запосленима у Пошти Косова и на покусај куповине гласова Срба како би се, како каже, изабрали представници лојални Приштини.

Поново је позвао Србе на јединство око Српске листе, као и да у што већем броју изађу на изборе.

Ђурић: Албански политичари желе да истисну Београд из дијалога

Албански политичари желе да истисну Београд и Србију из дијалога о Косову и Метохији и да разговарају са представницима Срба које би они поставили и који се не би противили косовској независности, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић.

Коментаришући недавну изјаву лидера Самоопредељења Аљбина Куртија да дијалог о КиМ треба да се настави са "косовским Србима'''' јер је то, како каже, унутрашње косовско питање, Ђурић је приметио да албански политичари на КиМ нису сагласни око разних питања, али да су јединствени када је реч о супротстављању Србима.

''Није Курти то случајно рекао и нису се са Куртијем случајно сликали поједини Срби са КиМ. Они сценарио истискивања Српске листе и аутентичних представника Срба из парламента спроводе заједнички и желе да Србију истисну из дијалога'', рекао је Ђурић.

Зато, истиче он, албански политичари говоре о разговорима, не са Београдом и Србијом, него са тобожњим представницима Срба које би они поставили и који се, каже Ђурић, не би противили независности Косова.

''Лепо су то и фантастично мислили... То би било као када бих ја довео Албанце који подржавају територијални интегритет и суверенитет Србије на целој територијии, а којим има, и казао да желимо да решимо питање КиМ'', рекао је Ђурић.

Додао је да изјава Куртија показује да он и остали албнаски политичари на КиМ не мисле озбиљно о дијалогу са Србијом и да желе да предстојеће изборе искористе да Србима одузму глас и утицај у покрајинским институцијама.

Ђурић: Ђиласова политика за КиМ - политика ђона уместо образа

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, реагујући на речи лидера СзС Драгана Ђиласа о Космету, да је очигледно да је Ђиласова политика по питању КиМ - политика ђона, уместо образа и политика упућивања Србије да призна једнострано проглашену независност КиМ.

"Данас се десило невиђено светско чудо - Драган Ђилас се, 11 година након што је Косово и Метохија и то за време његове власти, прогласила независност сетио да се појави и да каже да има план за КиМ", рекао је Ђурић на прес конференцији.

Како каже, Ђилас је саопштио да је његов план да се државна политика врати у период пре 2012. године, односно у време када је Косово признало више од 100 држава и када су постављени административни прелази, де факто нека врста границе на Јарињу и Брњаку.

"Да се лепо вратимо у период када су правили границе, када је Косово улазило у различите међународне организације. То је велики план Ђиласа који је након 11 година изнео у јавност", рекао је Ђурић.

Ђурић је упитао зашто Ђилас није затражио да се вратимо у период пре 2008. године, када су он, Борис Тадић и Вук Јеремић били заједно одговорни да спрече прогласење независности Косова.

Подсетио је да је Међународни суд правде, који је чинила већина судија из држава које су признале Косово, потврдио легалност нелегалне одлуке, а да су се Албанци у Приштини у преговарачкој платформи позвали на ту одлуку под тачком 1.

"Ја се чудим какав то ђон имају ти људи уместо образа. Очигледно је да је Ђиласова политика по питању КиМ политика ђона уместо образа и да се он не либи да целој јавности поручи да је његова политика враћање у политику најгоре фазе напретка независности КиМ и политика упућивања Србије да призна једнострану независности Косова", рекао је Ђурић.

Додао је да Ђилас говори о фразама о помирењу, а да о државном суверенитету, територији, интересима Срба и Србије нема ни једне речи.

"Само је задоравио да каже да је за његово време, када се бахатио на власти у Београду, а не по Приштини, Косово прогласило независност", додао је Ђурић.

Верује, каже, да грађани могу сами да закључе ко се и како бори за КиМ.

"А, верујем да би њему у Приштини могли ускоро такође да се захвале и одуже неком новом раскрсницом или путем који би назвали по њему, као што су по Бајдену", рекао је Ђурић.

Додао је да свако ко у Србији претендује да се бави политиком треба да показе минимум одговорности према државним и националним инетересима.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике