MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Priština hoće da zameni Srpsku listu svojim pulenima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Priština hoće da zameni Srpsku listu svojim pulenima

19. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Priština, uz podršku dela međunarodne zajednice, pokušava da umanji broj srpskih glasova na predstojećim izborima i da predstavnike Srpske liste zameni "svojim pulenima".

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Na Kosovu i Metohiji je pokušaj realizacije scenarija po kome bi glas Srba u našoj južnoj pokrajini bio uzurpiran, a Srbi u potpunosti skrajnuti iz političkog života i lišeni svakog prava da odlučuju o svojoj sudbini u našoj južnoj pokrajini", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u toku pokušaj da se disciplinski kazne svi radnici srpske nacionalnosti zaposleni u Pošti Kosova u Prištini koji odbijaju da sarađuju sa predstavnicima SLS Slobodana Petrovića, za koju kaže da su je organizovali prištinski Albanci.

Cilј tih pritisaka je da se oduzmu glasovi Srpskoj listi, da se umanji uticaj Srbije i Beograda u južnoj pokrajini.

Đurić je rekao i da Priština pokušava da podmiti Srbe i kupi njihove glasove dodelјujući im grantove za polјoprivredu.

Priština vrši i sve veći broj pritisaka na Srpsku listu, rekao je Đurić i birače srpske nacionalnosti na KiM.

"Najpre smo pre nekoliko dana videlil nelegitimnu, a čak i po prištinskim propisima nelegalnu odluku takozvane Centralne izborne komisije po kojoj je zabranjena upotreba sropskih ličnih karata i drugih ličnih dokumenata koje izdaje Srbija za glasanje na ovim izborima što je urađeno namerno i tendeciozno i sa cilјem da se Srbima na KiM oduzme glas, da se što je moguće više smanji broj Srba koji će učestvovati na ovim izborima", rekao je Đurić.

Kaže da je to zato što se albanski političari i oni koji ih podržavaju u Prištini nadaju da će sa smanjenim broja Srba koji glasaju i odazivom Srba na izborima, kako je rekao, lažni predstavnici Srba na KiM koji odgovaraju albanskim separatistima zauzeti mesta garantovana za Srbe u parlamentu u Prištini.

"To je ono čemu se oni nadaju. Jedino čemu se nadaju je da Srbi neće izaći na ove izbore. A onda kada im nije bilo dovolјno to što su zabranili Srbima pravo da glasaju sa važećim dokumentima, tog momenta započeli su sa pritiscima preko SLS Slobodana Petrovića", rekao je Đurić.

Priština je, ističe, orkestrirala i organizovalala pritiske, preko SLS i Slobodana Petrovića, na srpske zaposlene u pokrajinskim institucijama pokrećući disciplinske postupke i progoneći ih sa radnih mesta.

On je postavio pitanje zemlјama Kvinte i predstavnicima međunarodne zajednice da li će reagovati na pretnje zaposlenima u Pošti Kosova i na pokusaj kupovine glasova Srba kako bi se, kako kaže, izabrali predstavnici lojalni Prištini.

Ponovo je pozvao Srbe na jedinstvo oko Srpske liste, kao i da u što većem broju izađu na izbore.

Đurić: Albanski političari žele da istisnu Beograd iz dijaloga

Albanski političari žele da istisnu Beograd i Srbiju iz dijaloga o Kosovu i Metohiji i da razgovaraju sa predstavnicima Srba koje bi oni postavili i koji se ne bi protivili kosovskoj nezavisnosti, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić.

Komentarišući nedavnu izjavu lidera Samoopredelјenja Alјbina Kurtija da dijalog o KiM treba da se nastavi sa "kosovskim Srbima'''' jer je to, kako kaže, unutrašnje kosovsko pitanje, Đurić je primetio da albanski političari na KiM nisu saglasni oko raznih pitanja, ali da su jedinstveni kada je reč o suprotstavlјanju Srbima.

''Nije Kurti to slučajno rekao i nisu se sa Kurtijem slučajno slikali pojedini Srbi sa KiM. Oni scenario istiskivanja Srpske liste i autentičnih predstavnika Srba iz parlamenta sprovode zajednički i žele da Srbiju istisnu iz dijaloga'', rekao je Đurić.

Zato, ističe on, albanski političari govore o razgovorima, ne sa Beogradom i Srbijom, nego sa tobožnjim predstavnicima Srba koje bi oni postavili i koji se, kaže Đurić, ne bi protivili nezavisnosti Kosova.

''Lepo su to i fantastično mislili... To bi bilo kao kada bih ja doveo Albance koji podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj teritorijii, a kojim ima, i kazao da želimo da rešimo pitanje KiM'', rekao je Đurić.

Dodao je da izjava Kurtija pokazuje da on i ostali albnaski političari na KiM ne misle ozbilјno o dijalogu sa Srbijom i da žele da predstojeće izbore iskoriste da Srbima oduzmu glas i uticaj u pokrajinskim institucijama.

Đurić: Đilasova politika za KiM - politika đona umesto obraza

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, reagujući na reči lidera SzS Dragana Đilasa o Kosmetu, da je očigledno da je Đilasova politika po pitanju KiM - politika đona, umesto obraza i politika upućivanja Srbije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

"Danas se desilo neviđeno svetsko čudo - Dragan Đilas se, 11 godina nakon što je Kosovo i Metohija i to za vreme njegove vlasti, proglasila nezavisnost setio da se pojavi i da kaže da ima plan za KiM", rekao je Đurić na pres konferenciji.

Kako kaže, Đilas je saopštio da je njegov plan da se državna politika vrati u period pre 2012. godine, odnosno u vreme kada je Kosovo priznalo više od 100 država i kada su postavlјeni administrativni prelazi, de fakto neka vrsta granice na Jarinju i Brnjaku.

"Da se lepo vratimo u period kada su pravili granice, kada je Kosovo ulazilo u različite međunarodne organizacije. To je veliki plan Đilasa koji je nakon 11 godina izneo u javnost", rekao je Đurić.

Đurić je upitao zašto Đilas nije zatražio da se vratimo u period pre 2008. godine, kada su on, Boris Tadić i Vuk Jeremić bili zajedno odgovorni da spreče proglasenje nezavisnosti Kosova.

Podsetio je da je Međunarodni sud pravde, koji je činila većina sudija iz država koje su priznale Kosovo, potvrdio legalnost nelegalne odluke, a da su se Albanci u Prištini u pregovaračkoj platformi pozvali na tu odluku pod tačkom 1.

"Ja se čudim kakav to đon imaju ti lјudi umesto obraza. Očigledno je da je Đilasova politika po pitanju KiM politika đona umesto obraza i da se on ne libi da celoj javnosti poruči da je njegova politika vraćanje u politiku najgore faze napretka nezavisnosti KiM i politika upućivanja Srbije da prizna jednostranu nezavisnosti Kosova", rekao je Đurić.

Dodao je da Đilas govori o frazama o pomirenju, a da o državnom suverenitetu, teritoriji, interesima Srba i Srbije nema ni jedne reči.

"Samo je zadoravio da kaže da je za njegovo vreme, kada se bahatio na vlasti u Beogradu, a ne po Prištini, Kosovo proglasilo nezavisnost", dodao je Đurić.

Veruje, kaže, da građani mogu sami da zaklјuče ko se i kako bori za KiM.

"A, verujem da bi njemu u Prištini mogli uskoro takođe da se zahvale i oduže nekom novom raskrsnicom ili putem koji bi nazvali po njemu, kao što su po Bajdenu", rekao je Đurić.

Dodao je da svako ko u Srbiji pretenduje da se bavi politikom treba da pokaze minimum odgovornosti prema državnim i nacionalnim ineteresima.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike