МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић деци са КиМ: Поносни смо на вас,овде сте своји на своме
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић деци са КиМ: Поносни смо на вас,овде сте своји на своме

20. септембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас деци са КиМ да су нада и будућност наше земље и да је ће држава наставити да се бори за њихов опстанак и за то да имају будућност у јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је у Палати Србија организовао пријем за 85 малишана са КиМ, који су синоћ били у публици на утакмици Партизан-АЗ Алкмар, и пожелео им добродошлицу у главни град и здање за које је рекао да је симбол државности Србије и место у којем председник државе и други државни званичници организују свечане пријеме за велике светске лидере који посећују нашу земљу.

''Ово је ваш град, ваша престоница. Овде сте своји на своме и увек сте добродошли, не само да навијате, него и да студирате и борите се за своју земљу'', рекао је Ђурић.

Захвалио је малишанима што су, како је рекао, најмлађи и најватренији навијачи Србије и рекао да је држава Србија поносни на децу са КиМ и на то што у тешким условима опстајум уче, труде се и негују српски језик, културу, обичаје и веру.

Ђурић је навео да Канцеларија за Ким настоји да угости што више деце из јужне покрајине и покаже да им припадају и Београд и Србија, као и да српска имају будућност једнако и у главном граду и на КиМ.

''Борићемо се да они, који данас стасавају на КиМ у тешким условима, без слободе, као одрасли и зрели људи буду у слободи, своји на своме и у много бољим условима'', поручио је Ђурић.

Истакао је да ће држава наставити да помаже и обнавља српске школе, болнице и дрyуге објекте на КиМ у оквиру плана председника Србије Александра Вучића за препород Србије.

Додао је да је циљ и да што више деце из јужне покрајине сваке посети не само Београд и подсетио да је Канцеларија ове године подржала и акцију посете и братимљења више од 1.500 српске деце са КиМ са децом из Републике Српске, као и да је одређен број деце са КиМ ишао на летовање у Грчку и Црну Гору.

''Наставићемо да радимо саборно и јединствено радимо на том да нас буде што више и да будемо што сложнији'', рекао је Ђурић и захвалио учитељима и наставницима који у тешким условима брину о српској деци.

Наставник историје у Основној школи ''Милован Јакшић'' у селу Бање, у општини Србица, Александар Стевић рекао је да је 35 ученика те школе дошло у Београд да навија за Партизан и додао да су деца била одушевљена позивом да дођу у престоницу.

''Излазак са КиМ и долазак у матицу им много значи. Косово је срце Србије и деца се тако осећају, лепо су се дружили, стекли нова пријатељства'', рекао је Стевић.

Истиче да Србима са КиМ много значи помоћ Канцеларије за КиМ и то што знају да је држава уз њих, као што су и они каже уз Србију.

''Ми радимо по плану и програму Републике Србије. Наша деца освајају награде. прошле године је наша школа освојила шесто место на државним такмичењу из историје у Нишу. Наставићемо да радимо и да се боримо'', рекао је Стевић.

Малишани са КиМ одушевљени су оним што су видели и доживели током два дана боравка у српској престоници.

Једанаестогодишњи Василије из Косовске Каменице, који није први пут у Београду, каже да се он и његови вршњаци радују сваком доласку у престоницу.

''Најјачи утисак од свега на мене су оставили Музеј Партизана и Палата Србије'', каже Василије.

Малишани са КиМ поклонили су Ђурићу дрес фудбалског клуба ''Ропотово'' и два дреса са бројем 10 фудбалског клуба ''Рудар'' из Косовске Митровице, од који је један поклон за председника Србије Александра Вучића.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике