MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić deci sa KiM: Ponosni smo na vas,ovde ste svoji na svome
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić deci sa KiM: Ponosni smo na vas,ovde ste svoji na svome

20. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas deci sa KiM da su nada i budućnost naše zemlјe i da je će država nastaviti da se bori za njihov opstanak i za to da imaju budućnost u južnoj pokrajini.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je u Palati Srbija organizovao prijem za 85 mališana sa KiM, koji su sinoć bili u publici na utakmici Partizan-AZ Alkmar, i poželeo im dobrodošlicu u glavni grad i zdanje za koje je rekao da je simbol državnosti Srbije i mesto u kojem predsednik države i drugi državni zvaničnici organizuju svečane prijeme za velike svetske lidere koji posećuju našu zemlјu.

''Ovo je vaš grad, vaša prestonica. Ovde ste svoji na svome i uvek ste dobrodošli, ne samo da navijate, nego i da studirate i borite se za svoju zemlјu'', rekao je Đurić.

Zahvalio je mališanima što su, kako je rekao, najmlađi i najvatreniji navijači Srbije i rekao da je država Srbija ponosni na decu sa KiM i na to što u teškim uslovima opstajum uče, trude se i neguju srpski jezik, kulturu, običaje i veru.

Đurić je naveo da Kancelarija za Kim nastoji da ugosti što više dece iz južne pokrajine i pokaže da im pripadaju i Beograd i Srbija, kao i da srpska imaju budućnost jednako i u glavnom gradu i na KiM.

''Borićemo se da oni, koji danas stasavaju na KiM u teškim uslovima, bez slobode, kao odrasli i zreli lјudi budu u slobodi, svoji na svome i u mnogo bolјim uslovima'', poručio je Đurić.

Istakao je da će država nastaviti da pomaže i obnavlјa srpske škole, bolnice i dryuge objekte na KiM u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića za preporod Srbije.

Dodao je da je cilј i da što više dece iz južne pokrajine svake poseti ne samo Beograd i podsetio da je Kancelarija ove godine podržala i akciju posete i bratimlјenja više od 1.500 srpske dece sa KiM sa decom iz Republike Srpske, kao i da je određen broj dece sa KiM išao na letovanje u Grčku i Crnu Goru.

''Nastavićemo da radimo saborno i jedinstveno radimo na tom da nas bude što više i da budemo što složniji'', rekao je Đurić i zahvalio učitelјima i nastavnicima koji u teškim uslovima brinu o srpskoj deci.

Nastavnik istorije u Osnovnoj školi ''Milovan Jakšić'' u selu Banje, u opštini Srbica, Aleksandar Stević rekao je da je 35 učenika te škole došlo u Beograd da navija za Partizan i dodao da su deca bila oduševlјena pozivom da dođu u prestonicu.

''Izlazak sa KiM i dolazak u maticu im mnogo znači. Kosovo je srce Srbije i deca se tako osećaju, lepo su se družili, stekli nova prijatelјstva'', rekao je Stević.

Ističe da Srbima sa KiM mnogo znači pomoć Kancelarije za KiM i to što znaju da je država uz njih, kao što su i oni kaže uz Srbiju.

''Mi radimo po planu i programu Republike Srbije. Naša deca osvajaju nagrade. prošle godine je naša škola osvojila šesto mesto na državnim takmičenju iz istorije u Nišu. Nastavićemo da radimo i da se borimo'', rekao je Stević.

Mališani sa KiM oduševlјeni su onim što su videli i doživeli tokom dva dana boravka u srpskoj prestonici.

Jedanaestogodišnji Vasilije iz Kosovske Kamenice, koji nije prvi put u Beogradu, kaže da se on i njegovi vršnjaci raduju svakom dolasku u prestonicu.

''Najjači utisak od svega na mene su ostavili Muzej Partizana i Palata Srbije'', kaže Vasilije.

Mališani sa KiM poklonili su Đuriću dres fudbalskog kluba ''Ropotovo'' i dva dresa sa brojem 10 fudbalskog kluba ''Rudar'' iz Kosovske Mitrovice, od koji je jedan poklon za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike