МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: За два три месеца могућ наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: За два, три месеца могућ наставак дијалога

04. новембар 2019. Извор: Танјуг

Верујем да ћемо по питању КиМ ускоро, за два ли три месеца, имати створене услове за наставак дијалога, од којег ми очекујемо да води компромисном решењу, рекао је председник Александар Вучић после разговора са Метјуом Палмером.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Задовољан сам разговором с Палмером, јер смо размотрили сва спорна питања, одлучни да проналазимо решења која би омогућила боље билатералне односе Србије и САД и конструктиван приступ и покушај у односима с Приштином да се вратимо дијалогу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, ми желимо да дијалог буде озбиљан, одговоран и да води ка компромисном решењу.

„Србија је спремна за компромисе и неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Никада, нагласио је Вучић, нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили унапред оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису.

"Исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није директно обраћање Палмеру, и мисле да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је добро увек отворено говорити о свим темама, јер је то начин да се нађе решење.

„Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем. Задовољан што смо размотрили сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас и рекао бих одлучни да проналазимо решења у будућности која би значила и боље билатералне односе између САД као најмоћније силе света и наше Србије, рекао бих и један конструктиван приступ и покушај да се у односима са Приштином што пре вратимо дијалогу", рекао је он.

Вучић је истакао да је важна ствар за Србију интензивирање односа са САД, те додао да би искористио ову прилику да још једном позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију.

„Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону", указао је он.

Према његовим речима, размотрена је и економска сарадња и трговинска размена две земље, која је боља и све успешнија, додајући да све већи број америчких компанија улаже у Србију и истовремено реинвестира и отвара нова радна места.

Што се КиМ тиче, додаје да је познато да су наши ставови различити и да је САД признала независност Косова, а Србија има потпуно другачије становиште.

„Захвалан сам Палмеру што је спреман да чује шта мислимо и данас и сваки пут раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу. То је од великог значаја. О свим питањима која су спорна, која понекад умеју да заболе сваког у Србији отворено сам говорио са Палмером. Не волим да говорим о свему јавно, не што кријем нешто, већ зато што пристојност налаже како да дочекате госта. Морате да се понашате на дипломатски начин..", рекао је Вучић и објаснио:

"Као што је Палмер мени рекао оно шта се САД не свиђа у српској политици. Он је мени одговорио, ја сам њему одговорио. Мислим да смо многе ствари разјаснили", истакао је он.

Посебно се захвалио Палмеру на томе што је данас на свој ревер окачио Наталијину рамонду, подсећајући да је прадеда његове супруге био на Солунском фронту, а овај чин сведочи о савезништву у Првом светском рату и свему оном што смо заједно добро радили.

„Захвалан сам САД и на томе што подржавају нашу иницијативу за сарадњу између балканских земаља и ми ћемо то у Охриду да наставимо", додао је Вучић.

Рекао је да тренутно усаглашава са премијерима Северне Македоније и Албаније детаље састанка.

„Хвала САД јер су отворено подржале ту идеју, која се заснива на слободи кретања робе, људи, капитала и услга", закључио је он.

Вучић: 96 одсто Срба с КиМ показало ко је издајник, а ко не

Председник Александар Вучић изјавио је данас, одговарајући на оптужбе својих политичких противника да је издајник, да је 96 одсто Срба на Косову својим гласовима на недавним изборима показало ко је издајник, а ко не.

"Издајник или не...96 одсто Срба на КиМ је јасно показало ко је издајник, а ко не. Јер, та листа је носила и моје име, између осталог", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са изаслаником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером, упитан како коментарише то што га, кад заоштри реторику са САД оптужују да ради на погоршању односа са Западом, а да га називају издајником кад покуша да се договори.

Вучић је рекао да се не сећа да је икада иједан човек у Србији за време свог мандата, без обзира на то шта је изградио, колико је повећао плате или пензије, могао да добије подршку за било шта што чини.

"Ја то и не очекујем, мој посао је да радим у најбољем интересу Србије", рекао је Вучић.

Он је додао да седам година слуша о томе да је издајник, али да не чује шта је издао, што они раније нису већ предали.

"Да се обазирем на сваког ко гађа каменом колица која вучемо ка врху брда, не могу, отпала би и колица и сам бих пао", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија неће да улази у сукобе са САД и да би свађом са Америком показала своју наивност и глупост.

"Не пада ми на памет да такву политику водим", рекао је Вучић и додао да ће се сви проблеми решавати на билатералном нивоу, уз заштиту сопствених интереса, а не подилазећи увек најмоћнијој светској сили.

Подсетио је и на народни израз "да се куче провуче кроз тарабу" или кроз иглене уши.

"Мали нам је маневарски простор кроз који морамо да се провлачимо да сачувамо своју слободу, војну неутралност и надам се да ћемо имати подршку и помоћ САД. Да је то увек лако, наравно да није", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике