MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Za dva tri meseca moguć nastavak dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Za dva, tri meseca moguć nastavak dijaloga

04. novembar 2019. Izvor: Tanjug

Verujem da ćemo po pitanju KiM uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Metjuom Palmerom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Zadovolјan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolјe bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima s Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, mi želimo da dijalog bude ozbilјan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju.

„Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM, kao i cele države", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Nikada, naglasio je Vučić, nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili unapred ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu.

"Isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije direktno obraćanje Palmeru, i misle da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je dobro uvek otvoreno govoriti o svim temama, jer je to način da se nađe rešenje.

„Mi smo danas imali najpre razgovor u četiri oka, pa sa delegacijama. Ti razgovori su bili otvoreni, iskreni i, da budem pošten prema celokupnoj našoj javnosti, zadovolјan sam i sadržajem. Zadovolјan što smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike koje postoje između nas i rekao bih odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolјe bilateralne odnose između SAD kao najmoćnije sile sveta i naše Srbije, rekao bih i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je on.

Vučić je istakao da je važna stvar za Srbiju intenziviranje odnosa sa SAD, te dodao da bi iskoristio ovu priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju.

„Nijedan predsednik SAD od 1980 godine, od poslednje posete Džimija Kartera, nije bio u Srbiji. Verujem da bi to bio snažan impuls našim odnosima. Tramp bi na licu mesta mogao najbolјe da proceni situaciju u Srbiji i u regionu", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, razmotrena je i ekonomska saradnja i trgovinska razmena dve zemlјe, koja je bolјa i sve uspešnija, dodajući da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiju i istovremeno reinvestira i otvara nova radna mesta.

Što se KiM tiče, dodaje da je poznato da su naši stavovi različiti i da je SAD priznala nezavisnost Kosova, a Srbija ima potpuno drugačije stanovište.

„Zahvalan sam Palmeru što je spreman da čuje šta mislimo i danas i svaki put ranije. Cenimo podršku SAD našem evropskom putu. To je od velikog značaja. O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakog u Srbiji otvoreno sam govorio sa Palmerom. Ne volim da govorim o svemu javno, ne što krijem nešto, već zato što pristojnost nalaže kako da dočekate gosta. Morate da se ponašate na diplomatski način..", rekao je Vučić i objasnio:

"Kao što je Palmer meni rekao ono šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", istakao je on.

Posebno se zahvalio Palmeru na tome što je danas na svoj rever okačio Natalijinu ramondu, podsećajući da je pradeda njegove supruge bio na Solunskom frontu, a ovaj čin svedoči o savezništvu u Prvom svetskom ratu i svemu onom što smo zajedno dobro radili.

„Zahvalan sam SAD i na tome što podržavaju našu inicijativu za saradnju između balkanskih zemalјa i mi ćemo to u Ohridu da nastavimo", dodao je Vučić.

Rekao je da trenutno usaglašava sa premijerima Severne Makedonije i Albanije detalјe sastanka.

„Hvala SAD jer su otvoreno podržale tu ideju, koja se zasniva na slobodi kretanja robe, lјudi, kapitala i uslga", zaklјučio je on.

Vučić: 96 odsto Srba s KiM pokazalo ko je izdajnik, a ko ne

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, odgovarajući na optužbe svojih političkih protivnika da je izdajnik, da je 96 odsto Srba na Kosovu svojim glasovima na nedavnim izborima pokazalo ko je izdajnik, a ko ne.

"Izdajnik ili ne...96 odsto Srba na KiM je jasno pokazalo ko je izdajnik, a ko ne. Jer, ta lista je nosila i moje ime, između ostalog", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, upitan kako komentariše to što ga, kad zaoštri retoriku sa SAD optužuju da radi na pogoršanju odnosa sa Zapadom, a da ga nazivaju izdajnikom kad pokuša da se dogovori.

Vučić je rekao da se ne seća da je ikada ijedan čovek u Srbiji za vreme svog mandata, bez obzira na to šta je izgradio, koliko je povećao plate ili penzije, mogao da dobije podršku za bilo šta što čini.

"Ja to i ne očekujem, moj posao je da radim u najbolјem interesu Srbije", rekao je Vučić.

On je dodao da sedam godina sluša o tome da je izdajnik, ali da ne čuje šta je izdao, što oni ranije nisu već predali.

"Da se obazirem na svakog ko gađa kamenom kolica koja vučemo ka vrhu brda, ne mogu, otpala bi i kolica i sam bih pao", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi svađom sa Amerikom pokazala svoju naivnost i glupost.

"Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim", rekao je Vučić i dodao da će se svi problemi rešavati na bilateralnom nivou, uz zaštitu sopstvenih interesa, a ne podilazeći uvek najmoćnijoj svetskoj sili.

Podsetio je i na narodni izraz "da se kuče provuče kroz tarabu" ili kroz iglene uši.

"Mali nam je manevarski prostor kroz koji moramo da se provlačimo da sačuvamo svoju slobodu, vojnu neutralnost i nadam se da ćemo imati podršku i pomoć SAD. Da je to uvek lako, naravno da nije", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike