МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Павићевић: Проблема увек има али ми смо ту да проблеме решавамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Павићевић: Проблема увек има али ми смо ту да проблеме решавамо

24. јануар 2019.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић, у друштву начелнице за Пећки округ Винке Радосављевић, посетио је данас Клину где је обишао социјално угрожене породице у селу Рудице, а у Видањи се састао са локалним представницима власти и установа Владе Србије са којима је разговарао о проблемима Срба у тим повратничким срединама.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Павићевић је у Видањи обишао Вулићевиће. Три генерације те породице годинама се баве пољопривредом, сточарством и воћарством. Од Владе Србије добили су трактор и берач кукуруза. Посла се не боје, због рада се не жале, али их брине тржиште.

„Држава као држава. Прво је довољно што на нас мисли као на Србе на Косову и Метохију. То је најважније, и држава и Влада и Канцеларија и локална самоуправа. А што се тиче помоћи поред тих минималних примања, ипак је држава помогла по мало кроз механизацију и кроз неке програме за опстанак и живот овде. У средини у којој се налазимо нисмо баш добродошли, условљавају нас са ценом, са плаћањем, на почетку су реални, а онда како време пролази мало су оштрији по том плаћању,“ каже Небојша Вулићевић.

Захваљујући програму помоћи пољопривредним произвођачима који спроводи Канцеларија за Косово и Метохију, Голубу Микићу и Невенки Шарковић, помоћник директора Канцеларије за КиМ уручио је трактор. Пожело им је да још дуго обрађују плодну метохијску земљу.

„Ово је само један делић, нешто што смо овде успели да забележимо. И ово је једна акција која стално траје. То је оно што хоћемо да уредимо, да помогнемо људима да буду, како се то сад каже, самоодрживи и да могу да функционишу и живе од свог рада, да не зависе ни од кога,“ рекао је Павићевић.

Посету том делу Пећког округа Павићевић је започео у селу Видање где се састао са представницима градског већа и Привременог органа Општине Клина Божидаром Шарковићем који га је упознао са текућим проблемима у том повратничком месту.

„Да није школе, да није просвете, да није здравства и локалне самоуправе било би нам много теже. Кроз те три установе људи примају личне дохотке. Породице опстају самим тим што имају неке зараде. Као што је рекао и господин Павићевић, битни су нам пројекти, битно је да се породице укључе у самозапошљавање, да почнемо да производимо и да изађемо са својим производима на тржиште.

Метохија је плодна земља, може све да роди, али нам је највећи проблем пласман. Зато се надам да ћемо уз помоћ Канцеларије и тај проблем у будућности решити, да пласирамо оно што произведемо и да људи коначно живе од свог рада,“ нагласио је Шарковић.

У Видањи где данас живи близу 50 српских породица Павићевић је обишао истурено одељења ОШ „Радош Тошић“ из Осојана које похађа осморо ђака. После састанка са наставницима и ученицима он је малишанима поделио поклоне али и искористио прилику да се са њима и дружи.

„Ова деца заиста оплемењују и заиста су наша будућност и заиста неко за кога се вреди борити", истакао је Павићевић.

„Проблема увек има али ми смо ту да проблеме решавамо“, обећао је у разговору са мештанима Видања помоћник директора Канцеларије за КиМ.

„Оно што је главна идеја и мисија је помоћ обичном човеку и ми смо ту због људи и заиста се трудимо да обичном човеку омогућимо и обезбедимо достојан живот. Институције Србије постоје и постојаће овде и једини наш циљ је заправо то, помоћ и борба за обичног човека“, рекао је Павићевић.

Директорка Дома здравља у Осојану Драгана Пантић представила је проблеме службе здравствене заштите у овом крају. Лекова нема, а од увођења такси на робу из Србије од стане приштинских власти ситуација је гора него икада.

„Да вам не набрајам, комплетан санитетски и потрошни материјал нам фали. Фали нам, значи, не можемо да набавимо. Фале нам лекови у здравственој установи, ампулирани лекови, раствори, много тога за неку прву помоћ да би указали људима. О терапији да не причамо, зато што веома тешко то набављамо преко јавних набавки, испорука касни, нема је, многе веледрогерије нам не одговоре на наше уговоре које потпишемо са њима“, рекла је Пантићева.

У разговору са мештанима Павићевић је обећао да ће се лично заложити да се амбуланта у Видањи снабде потребним лековима.

„Ово није усамљена акција већ почетак краја спровођења једне нормализације у свим сегментима, па и нормализације живота свих, рекао је Павићевић.

У селу Рудице у коме данас опстаје седам српских породица Павићевић је обишао породице Ивице и Дејана Дашића којима је уручио једнократну помоћ.

Нешто више од 140 Срба живи у 14 повратичких села у околини Клине док их је пре 1999. живело у 30 села те општине.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике