MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Pavićević: Problema uvek ima ali mi smo tu da probleme rešavamo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Pavićević: Problema uvek ima ali mi smo tu da probleme rešavamo

24. januar 2019.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević, u društvu načelnice za Pećki okrug Vinke Radosavlјević, posetio je danas Klinu gde je obišao socijalno ugrožene porodice u selu Rudice, a u Vidanji se sastao sa lokalnim predstavnicima vlasti i ustanova Vlade Srbije sa kojima je razgovarao o problemima Srba u tim povratničkim sredinama.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pavićević je u Vidanji obišao Vulićeviće. Tri generacije te porodice godinama se bave polјoprivredom, stočarstvom i voćarstvom. Od Vlade Srbije dobili su traktor i berač kukuruza. Posla se ne boje, zbog rada se ne žale, ali ih brine tržište.

„Država kao država. Prvo je dovolјno što na nas misli kao na Srbe na Kosovu i Metohiju. To je najvažnije, i država i Vlada i Kancelarija i lokalna samouprava. A što se tiče pomoći pored tih minimalnih primanja, ipak je država pomogla po malo kroz mehanizaciju i kroz neke programe za opstanak i život ovde. U sredini u kojoj se nalazimo nismo baš dobrodošli, uslovlјavaju nas sa cenom, sa plaćanjem, na početku su realni, a onda kako vreme prolazi malo su oštriji po tom plaćanju,“ kaže Nebojša Vulićević.

Zahvalјujući programu pomoći polјoprivrednim proizvođačima koji sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Golubu Mikiću i Nevenki Šarković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM uručio je traktor. Poželo im je da još dugo obrađuju plodnu metohijsku zemlјu.

„Ovo je samo jedan delić, nešto što smo ovde uspeli da zabeležimo. I ovo je jedna akcija koja stalno traje. To je ono što hoćemo da uredimo, da pomognemo lјudima da budu, kako se to sad kaže, samoodrživi i da mogu da funkcionišu i žive od svog rada, da ne zavise ni od koga,“ rekao je Pavićević.

Posetu tom delu Pećkog okruga Pavićević je započeo u selu Vidanje gde se sastao sa predstavnicima gradskog veća i Privremenog organa Opštine Klina Božidarom Šarkovićem koji ga je upoznao sa tekućim problemima u tom povratničkom mestu.

„Da nije škole, da nije prosvete, da nije zdravstva i lokalne samouprave bilo bi nam mnogo teže. Kroz te tri ustanove lјudi primaju lične dohotke. Porodice opstaju samim tim što imaju neke zarade. Kao što je rekao i gospodin Pavićević, bitni su nam projekti, bitno je da se porodice uklјuče u samozapošlјavanje, da počnemo da proizvodimo i da izađemo sa svojim proizvodima na tržište.

Metohija je plodna zemlјa, može sve da rodi, ali nam je najveći problem plasman. Zato se nadam da ćemo uz pomoć Kancelarije i taj problem u budućnosti rešiti, da plasiramo ono što proizvedemo i da lјudi konačno žive od svog rada,“ naglasio je Šarković.

U Vidanji gde danas živi blizu 50 srpskih porodica Pavićević je obišao istureno odelјenja OŠ „Radoš Tošić“ iz Osojana koje pohađa osmoro đaka. Posle sastanka sa nastavnicima i učenicima on je mališanima podelio poklone ali i iskoristio priliku da se sa njima i druži.

„Ova deca zaista oplemenjuju i zaista su naša budućnost i zaista neko za koga se vredi boriti", istakao je Pavićević.

„Problema uvek ima ali mi smo tu da probleme rešavamo“, obećao je u razgovoru sa meštanima Vidanja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

„Ono što je glavna ideja i misija je pomoć običnom čoveku i mi smo tu zbog lјudi i zaista se trudimo da običnom čoveku omogućimo i obezbedimo dostojan život. Institucije Srbije postoje i postojaće ovde i jedini naš cilј je zapravo to, pomoć i borba za običnog čoveka“, rekao je Pavićević.

Direktorka Doma zdravlјa u Osojanu Dragana Pantić predstavila je probleme službe zdravstvene zaštite u ovom kraju. Lekova nema, a od uvođenja taksi na robu iz Srbije od stane prištinskih vlasti situacija je gora nego ikada.

„Da vam ne nabrajam, kompletan sanitetski i potrošni materijal nam fali. Fali nam, znači, ne možemo da nabavimo. Fale nam lekovi u zdravstvenoj ustanovi, ampulirani lekovi, rastvori, mnogo toga za neku prvu pomoć da bi ukazali lјudima. O terapiji da ne pričamo, zato što veoma teško to nabavlјamo preko javnih nabavki, isporuka kasni, nema je, mnoge veledrogerije nam ne odgovore na naše ugovore koje potpišemo sa njima“, rekla je Pantićeva.

U razgovoru sa meštanima Pavićević je obećao da će se lično založiti da se ambulanta u Vidanji snabde potrebnim lekovima.

„Ovo nije usamlјena akcija već početak kraja sprovođenja jedne normalizacije u svim segmentima, pa i normalizacije života svih, rekao je Pavićević.

U selu Rudice u kome danas opstaje sedam srpskih porodica Pavićević je obišao porodice Ivice i Dejana Dašića kojima je uručio jednokratnu pomoć.

Nešto više od 140 Srba živi u 14 povratičkih sela u okolini Kline dok ih je pre 1999. živelo u 30 sela te opštine.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike