МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Јовић: За градњу болнице у Грачаници два милиона евра
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Јовић: За градњу болнице у Грачаници два милиона евра

10. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, данас је у Грачаници најавио да ће до краја године почети изградња нове болнице, за шта је Влада Србије обезбедила два милиона евра, као и средства за њено опремање.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Ртв Ким

То ће, како је истакао, бити најважнији пројекат јужно од Ибра који се финансира из инвестиционог плана Владе Србије.

Куповином плаца, према његовим речима, обезбедиће се и правна сигурност, како би се избегли евентуални проблеми са привременим инститиуцијама у Приштини и са онима "који би били у тој мери злонамерни да насрну на здравствени систем Републике Србије на КиМ".

"Када будемо имали локацију, прелазимо у следећу фазу пројектовања самог објекта и надамо се да ћемо до краја године, уз не мали притисак, пријатељски притисак, на Канцеларију за јавна улагања, којој је тај пројекат делегиран, имати почетак радова на новом објекту болнице већ до краја године", рекао је Јовић.

Он је изразио и задовољство због тога што је о функционисању здравственог система Републике Србије у централном делу КиМ могао да поразговара и са здравственим радницима, који вредно и пожртвовано помажу својим сународницима у покрајини.

"Желели смо да и њима овде пренесемо поруку да мислимо на њих, да радимо са њима и да ћемо учинити све да већ у наредних годину и по виде и конкретне резултате државе у здравственом систему, на начин како су то видели људи који већ здравствене услуге добијају у новим објектима у Нишу, Београду и другим градовима широм Србије”, казао је Јовић.

Према његовим речима, средствима државе Србије обезбеђени су и санитарни материјал и лекови за постојећу болницу у Грачаници и друге здравствене установе.

"Морам да кажем да је контигент лекова пре неки дана стигао за све здравствене установе овде на КиМ. Наравно да ту има проблема, већ годинама има проблема, али као што видите уз велике напоре те проблеме се трудимо да решавамо у највећој могућој мери“, рекао је Јовић.

Директор Клиничко-болничког центра Приштина у Грачаници Братислав Лазић захвалио је Канцеларији за КиМ и држави на помоћи, нагласивши да ће проширење болничких капацитета бити, не само на корист пацијентима, већ и да ће у многоме олакшати рад лекара и медицијских сестара.

"Подсетићу вас да према нашој установи гравитира преко 65.000 корисника здравственог осигурања. То није мали број и тиме ми само указујемо да је наша одговорост у смислу лечења и пружања здравствених услуга нашем становништву на изузетно високом нивоу. Ми са радошћу очекујемо добијање нових просторних капацитета", рекао је Лазић.

Директор болнице у Грачаници додао је и да је добра вест што је снабдевање санитетским материјалом дошло у право време.

"Стигла је велика количина која је нама потребна. Стигли су и лекови пре неки дан, тако да без обзира на велике отежавајуће околности, које су константно присутне овде код нас на терену, ми успевамо да функционишемо стабилно", рекао је Лазић.

Током данашње посете Грачаници, заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић је обишао и неколико социјално угрожених породица, и најавио већа улагања државе Србије у пољопривреду.

Искорак ће, пре свега, бити учињен у производњу хране и сточарству, а Канцеларија за КиМ већ појединачно разматра пристигле пројекте грађана у циљу спречавања евентуалних злоупотреба.

"Нама није циљ да овде људима реновирамо викендице и да запошљавамо људе који не желе више да живе на територији Косова и Метохије, већ управо супротно - да упослимо људе који су решили да са својим породицама овде остану и да за своје породице овде стварају бољитак. За такве породице овде намеравамо у наредном периоду да обезбедимо сваку могућу помоћ, да то за њих постане могуће и изводљиво у овим не лаким условима”, објаснио је Јовић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике