MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Jović: Za gradnju bolnice u Gračanici dva miliona evra
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Jović: Za gradnju bolnice u Gračanici dva miliona evra

10. februar 2019. Izvor: Tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, danas je u Gračanici najavio da će do kraja godine početi izgradnja nove bolnice, za šta je Vlada Srbije obezbedila dva miliona evra, kao i sredstva za njeno opremanje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Rtv Kim

To će, kako je istakao, biti najvažniji projekat južno od Ibra koji se finansira iz investicionog plana Vlade Srbije.

Kupovinom placa, prema njegovim rečima, obezbediće se i pravna sigurnost, kako bi se izbegli eventualni problemi sa privremenim institiucijama u Prištini i sa onima "koji bi bili u toj meri zlonamerni da nasrnu na zdravstveni sistem Republike Srbije na KiM".

"Kada budemo imali lokaciju, prelazimo u sledeću fazu projektovanja samog objekta i nadamo se da ćemo do kraja godine, uz ne mali pritisak, prijatelјski pritisak, na Kancelariju za javna ulaganja, kojoj je taj projekat delegiran, imati početak radova na novom objektu bolnice već do kraja godine", rekao je Jović.

On je izrazio i zadovolјstvo zbog toga što je o funkcionisanju zdravstvenog sistema Republike Srbije u centralnom delu KiM mogao da porazgovara i sa zdravstvenim radnicima, koji vredno i požrtvovano pomažu svojim sunarodnicima u pokrajini.

"Želeli smo da i njima ovde prenesemo poruku da mislimo na njih, da radimo sa njima i da ćemo učiniti sve da već u narednih godinu i po vide i konkretne rezultate države u zdravstvenom sistemu, na način kako su to videli lјudi koji već zdravstvene usluge dobijaju u novim objektima u Nišu, Beogradu i drugim gradovima širom Srbije”, kazao je Jović.

Prema njegovim rečima, sredstvima države Srbije obezbeđeni su i sanitarni materijal i lekovi za postojeću bolnicu u Gračanici i druge zdravstvene ustanove.

"Moram da kažem da je kontigent lekova pre neki dana stigao za sve zdravstvene ustanove ovde na KiM. Naravno da tu ima problema, već godinama ima problema, ali kao što vidite uz velike napore te probleme se trudimo da rešavamo u najvećoj mogućoj meri“, rekao je Jović.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici Bratislav Lazić zahvalio je Kancelariji za KiM i državi na pomoći, naglasivši da će proširenje bolničkih kapaciteta biti, ne samo na korist pacijentima, već i da će u mnogome olakšati rad lekara i medicijskih sestara.

"Podsetiću vas da prema našoj ustanovi gravitira preko 65.000 korisnika zdravstvenog osiguranja. To nije mali broj i time mi samo ukazujemo da je naša odgovorost u smislu lečenja i pružanja zdravstvenih usluga našem stanovništvu na izuzetno visokom nivou. Mi sa radošću očekujemo dobijanje novih prostornih kapaciteta", rekao je Lazić.

Direktor bolnice u Gračanici dodao je i da je dobra vest što je snabdevanje sanitetskim materijalom došlo u pravo vreme.

"Stigla je velika količina koja je nama potrebna. Stigli su i lekovi pre neki dan, tako da bez obzira na velike otežavajuće okolnosti, koje su konstantno prisutne ovde kod nas na terenu, mi uspevamo da funkcionišemo stabilno", rekao je Lazić.

Tokom današnje posete Gračanici, zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović je obišao i nekoliko socijalno ugroženih porodica, i najavio veća ulaganja države Srbije u polјoprivredu.

Iskorak će, pre svega, biti učinjen u proizvodnju hrane i stočarstvu, a Kancelarija za KiM već pojedinačno razmatra pristigle projekte građana u cilјu sprečavanja eventualnih zloupotreba.

"Nama nije cilј da ovde lјudima renoviramo vikendice i da zapošlјavamo lјude koji ne žele više da žive na teritoriji Kosova i Metohije, već upravo suprotno - da uposlimo lјude koji su rešili da sa svojim porodicama ovde ostanu i da za svoje porodice ovde stvaraju bolјitak. Za takve porodice ovde nameravamo u narednom periodu da obezbedimo svaku moguću pomoć, da to za njih postane moguće i izvodlјivo u ovim ne lakim uslovima”, objasnio je Jović.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike