МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У српским срединама на КиМ нема регистрованих случајева оболелих од коронавируса, све наше институције спремне
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У српским срединама на КиМ нема регистрованих случајева оболелих од коронавируса, све наше институције спремне

20. март 2019. Извор: Танјуг

У спрским срединама на Косову и Метохији за сада нема регистрованих случајева оболелих од вируса корона, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и навео да су здравствени центри и институције свакако спремни за пријем пацијената.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је рекао и да је обезбеђен ланац снабдевања основних животних намирница.

Додао је, међутим, да је оно што га брине утисак да се у Приштини нико не бави вирусом корона, већ да се баве ''игром престола'' и салонским државним ударима.

У изјави за Танјуг, Ђурић је рекао су смештајни капацитети у болницама спремни, те да се располаже са значајним бројем болничких постеља које су оспособљене у изолационим условима, да третирају пацијенте оболеле од короне, за које се надамо да ће се у што мањој мери појављивати на КиМ.

Болница у Косовској Митровици располаже са 430 лежајева, а додатно су оспособљени и капацитети у Студентском центру, који је спреман да прими 1.677 пацијената, прецизирао је Ђурић.

Додао је да КБЦ Грачаница располаже са 53 лежаја, а да ће додатно, оспособљавањем спортске хале у Лапњем селу бити још 250 лежајева.

"Када је реч о Косовоском поморављу, болница у Пасјану има 45 кретева, а додатно се опрема спортска хала, уз 67 санитетских возила који су стављени на располагање за борбу са инфекцијом, а велики број њих је резервисан само са оболеле од короне", рекао је Ђурић.

Пацијенти ће, каже, бити примарно третирани у нашим институцијама на КиМ, у складу са алгоритмима које је припремило Министарство здравља и Батут, а затим ће зависно од тежине случајва, биће третирани у секундарним и терцијарним установама, и ако треба транспортовани и у клиничке центре у централној Србији.

"За сада на КиМ, у српским срединама немамо регистроване случајеве оболелих од короне", истакао је Ђурић.

Он је захвалио младим волонтерима који су се јавили у свим општинама са српском већином и направили мрежу за помоћ најстаријим суграђанима, а захвалио је и најстаријима на КиМ што су дисциплиновано и одговорно пристипили препрукама државе и владе Србије и не излазе из домова.

Како је рекао, у свим општинама са српском већином отворени су бројеви телефона који су на располагању свима којима је потребна помоћ у достављању хране и основних животних намирница.

Такође, локалне самоуправе и локална комунална предузећа врше дезинфикацију прописаним средствима, а општински кризни штабови у срединама са српском већином уредно информишу републички штаб и Канцеларију.

Ђурић је рекао да је утисак да су наши људи озбиљно и одговорно приступили, будући да се никада не може бити довољно спреман за нешто, као што је ова трагедија која погађа не само целу Србију, већ цео континент.

"Оно што ме додатно забрињава је што имам утисак да се у Приштини нико не бави вирусом корона, већ да се баве ''игром престола'' и салоснким државним ударима, покушајима да се утврди ко ће бити на челу владе, ко на челу институција, а не питањем сузбијања вируса", рекао је Ђурић.

Како је рекао, у условима када је велики број Албанаца који су дошли из свих крајева света на КиМ, од којих су многи дошли из подручја са великим степеном ризика, тиме се у Приштини на политичком нивоу, практично, јавно нико не бави.

"А, да не говорим какве су њихове бројке што се тиче лежајева, слободних респиратора и укупног медицинског особља", рекао је Ђурић.

Додао је да је за функционисање здравствених институција на КиМ, требовано и делимичмо испоручено, а део ће бити наредних дана.

Истакао је да је организован ланац снабдевања основних животних намирница.

"Можемо да гарантујемо да нико на КиМ неће бити гладан и бити остављен без основних животних намирница", рекао је Ђурић.

Додао је да ће намирница, пре свега брашна, бити колико треба, али да се неће журити са довожењем великих количина.

То је појаснио тиме што је, и без жеље да дели људе према националности, уочена циркулација људи из средина јужно од Ибра према срединама северно, пошто знају да су боље снабдевене, а на тај начин долази и до ризика од ширења заразе.

Додао је да је данас разговарао и са владиком Теодосијем, те да СПЦ наставља да пружа помоћ најугроженијима, те да ће се организовати да и народној кухињи буде достављена додатна помоћ.

"Државни органи Србије неће штедети ни труда ни енергије, као ни у претходних пет дана, радићемо даноноћно да обезбедимо нормалан живот на КиМ, уредно снабдевање, кавлитетно и најбоље могуће лечење оних који оболе. Борићемо се за живот сваког човека на КиМ", рекао је Ђурић.

Он је захвалио лекарима у здравственом систему Србије на КиМ који су из централне Србије ових данас дошли на КиМ, јавили се у здравствене установе да лече народ на КиМ.

У већем делу је, каже, реч о дамама, које су прави хероји којима се с разлогом аплаудира последњих вечери.

Ђурић је рекао да има један мањи број лекара који одбијају да изврше радну обавезу и да се одазову позиву државе да дођу на радна места у здравствене инситуције на КиМ, а који живе у централној Србији и то под различитим изговорима.

Такво понашање ће, каже, бити санкционисано у складу са тежином ситуације и прописима.

"Али, нека се нико не нада и не сања да може да прима 150 одсто плате у овим условима, и увећане за 10 одсто, а да седи топлој соби у Нишу,Крагујевцу, Краљеву, а да на КиМ постоји ризик да због њихове неодговорности нема довољно лекара", рекао је Ђурић. .

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике