MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: U srpskim sredinama na KiM nema registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa, sve naše institucije spremne
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: U srpskim sredinama na KiM nema registrovanih slučajeva obolelih od koronavirusa, sve naše institucije spremne

20. mart 2019. Izvor: Tanjug

U sprskim sredinama na Kosovu i Metohiji za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od virusa korona, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i naveo da su zdravstveni centri i institucije svakako spremni za prijem pacijenata.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je rekao i da je obezbeđen lanac snabdevanja osnovnih životnih namirnica.

Dodao je, međutim, da je ono što ga brine utisak da se u Prištini niko ne bavi virusom korona, već da se bave ''igrom prestola'' i salonskim državnim udarima.

U izjavi za Tanjug, Đurić je rekao su smeštajni kapaciteti u bolnicama spremni, te da se raspolaže sa značajnim brojem bolničkih postelјa koje su osposoblјene u izolacionim uslovima, da tretiraju pacijente obolele od korone, za koje se nadamo da će se u što manjoj meri pojavlјivati na KiM.

Bolnica u Kosovskoj Mitrovici raspolaže sa 430 ležajeva, a dodatno su osposoblјeni i kapaciteti u Studentskom centru, koji je spreman da primi 1.677 pacijenata, precizirao je Đurić.

Dodao je da KBC Gračanica raspolaže sa 53 ležaja, a da će dodatno, osposoblјavanjem sportske hale u Lapnjem selu biti još 250 ležajeva.

"Kada je reč o Kosovoskom pomoravlјu, bolnica u Pasjanu ima 45 kreteva, a dodatno se oprema sportska hala, uz 67 sanitetskih vozila koji su stavlјeni na raspolaganje za borbu sa infekcijom, a veliki broj njih je rezervisan samo sa obolele od korone", rekao je Đurić.

Pacijenti će, kaže, biti primarno tretirani u našim institucijama na KiM, u skladu sa algoritmima koje je pripremilo Ministarstvo zdravlјa i Batut, a zatim će zavisno od težine slučajva, biće tretirani u sekundarnim i tercijarnim ustanovama, i ako treba transportovani i u kliničke centre u centralnoj Srbiji.

"Za sada na KiM, u srpskim sredinama nemamo registrovane slučajeve obolelih od korone", istakao je Đurić.

On je zahvalio mladim volonterima koji su se javili u svim opštinama sa srpskom većinom i napravili mrežu za pomoć najstarijim sugrađanima, a zahvalio je i najstarijima na KiM što su disciplinovano i odgovorno pristipili preprukama države i vlade Srbije i ne izlaze iz domova.

Kako je rekao, u svim opštinama sa srpskom većinom otvoreni su brojevi telefona koji su na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć u dostavlјanju hrane i osnovnih životnih namirnica.

Takođe, lokalne samouprave i lokalna komunalna preduzeća vrše dezinfikaciju propisanim sredstvima, a opštinski krizni štabovi u sredinama sa srpskom većinom uredno informišu republički štab i Kancelariju.

Đurić je rekao da je utisak da su naši lјudi ozbilјno i odgovorno pristupili, budući da se nikada ne može biti dovolјno spreman za nešto, kao što je ova tragedija koja pogađa ne samo celu Srbiju, već ceo kontinent.

"Ono što me dodatno zabrinjava je što imam utisak da se u Prištini niko ne bavi virusom korona, već da se bave ''igrom prestola'' i salosnkim državnim udarima, pokušajima da se utvrdi ko će biti na čelu vlade, ko na čelu institucija, a ne pitanjem suzbijanja virusa", rekao je Đurić.

Kako je rekao, u uslovima kada je veliki broj Albanaca koji su došli iz svih krajeva sveta na KiM, od kojih su mnogi došli iz područja sa velikim stepenom rizika, time se u Prištini na političkom nivou, praktično, javno niko ne bavi.

"A, da ne govorim kakve su njihove brojke što se tiče ležajeva, slobodnih respiratora i ukupnog medicinskog osoblјa", rekao je Đurić.

Dodao je da je za funkcionisanje zdravstvenih institucija na KiM, trebovano i delimičmo isporučeno, a deo će biti narednih dana.

Istakao je da je organizovan lanac snabdevanja osnovnih životnih namirnica.

"Možemo da garantujemo da niko na KiM neće biti gladan i biti ostavlјen bez osnovnih životnih namirnica", rekao je Đurić.

Dodao je da će namirnica, pre svega brašna, biti koliko treba, ali da se neće žuriti sa dovoženjem velikih količina.

To je pojasnio time što je, i bez želјe da deli lјude prema nacionalnosti, uočena cirkulacija lјudi iz sredina južno od Ibra prema sredinama severno, pošto znaju da su bolјe snabdevene, a na taj način dolazi i do rizika od širenja zaraze.

Dodao je da je danas razgovarao i sa vladikom Teodosijem, te da SPC nastavlјa da pruža pomoć najugroženijima, te da će se organizovati da i narodnoj kuhinji bude dostavlјena dodatna pomoć.

"Državni organi Srbije neće štedeti ni truda ni energije, kao ni u prethodnih pet dana, radićemo danonoćno da obezbedimo normalan život na KiM, uredno snabdevanje, kavlitetno i najbolјe moguće lečenje onih koji obole. Borićemo se za život svakog čoveka na KiM", rekao je Đurić.

On je zahvalio lekarima u zdravstvenom sistemu Srbije na KiM koji su iz centralne Srbije ovih danas došli na KiM, javili se u zdravstvene ustanove da leče narod na KiM.

U većem delu je, kaže, reč o damama, koje su pravi heroji kojima se s razlogom aplaudira poslednjih večeri.

Đurić je rekao da ima jedan manji broj lekara koji odbijaju da izvrše radnu obavezu i da se odazovu pozivu države da dođu na radna mesta u zdravstvene insitucije na KiM, a koji žive u centralnoj Srbiji i to pod različitim izgovorima.

Takvo ponašanje će, kaže, biti sankcionisano u skladu sa težinom situacije i propisima.

"Ali, neka se niko ne nada i ne sanja da može da prima 150 odsto plate u ovim uslovima, i uvećane za 10 odsto, a da sedi toploj sobi u Nišu,Kragujevcu, Kralјevu, a da na KiM postoji rizik da zbog njihove neodgovornosti nema dovolјno lekara", rekao je Đurić. .

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike