МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: КФОР неће дозволити ектремистима да искористе ову ситуацију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: КФОР неће дозволити ектремистима да искористе ову ситуацију

28.април 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да је КФОР на почетку епидемије корона вируса обећао да неће дозволити да ектремисти у Приштини искористе ову ситуацију и покушају да упадну на север КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Команданат КФОР-а (генерал Мајкл Риси) је на почетку ове епидемије врло кокрено поступио према српској заједници на КиМ, контактирао Горана Ракића као председника Српске листе и градоначелника Северне Митровице и понудио помоћ и рекао да ће у овим условима КФОР осигурати да не морају да брину о безбедностним питањима и да не морају да брину да ће неком од екстремиста у Приштини бити дозвољено да искористе ову ситуацију и провале на север КиМ и слично", рекао је Ђурић гостујући на Пинку.

Ђурић је додао да је од раније познато да екстремистима у Приштини такве "авантуре" нису стране.

Упитан шта се дешава са КФОР-ом и словеначким војницима када је реч о корона вирусу, Ђурић каже да је вирус продро и у КФОР, као и да је и у Бондстилу од 90 тестираних њих 80 било позитивно.

Ђурић је указао се организоване албанске банде током полицијског часа на КиМ пљачкају српску имовину и то нарочито тамо где знају да нико не живи, тако што отимају стоку, тракторе и другу механизацију.

Дешава се да одузимају српским породицама краве од којих живе, додао је Ђурић и истакао да Канцеларија за КиМ реагује моментално и покушава то да надокнади, као и да приштинске институције томе не посвећују пажњу.

Ђурић је говорећи о корона вирусу на северу КиМ рекао да је у претходних едам дана регистровано 26 новоболелих и 19 излечених, али и нажалост двоје преминулих.

Јужно од Ибра у шест општина са српском већином нема ниједног оболелог код ковида19, додао је он.

Наводи да су предузете врло озбиљне мере и да је Косовска Митровица прва после Београда отворила клинику за лакше ковид пацијенте, као и да је обезбеђено довољно тестова и медицинског материјала.

Ђурић каже да смо били у ситуацији да помогнемо са медицинским материјалим и комшијама Албанцима и да је по том питању успостављена добра комуникација без са албанским званичницима, без икаквих политичких предрасуда, као и да су они помагали у српским срединама.

Скоро 2.000 људи, углавном младих, у српским срединама помаже домаћинствима са старима у овој ситуацији, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

"Успели смо да створимо такву ситуацију да наши пацијенти на КиМ имају исте услове по питању лекова и протокола као и у Београд, Новом Саду и другим центрима", рекао је Ђурић.

Такође, истичце да смо успели на почетку епидемије да обезбедимо да 250 камиона испоручи нашем народу на КиМ основне животне намирнице и да су српске средине биле боље снабдевене од албанских.

Због тога су ту долазили и Албанци да купују брашно и слично, па је морала да буде ограничена куповина, додао је Ђурић.

"Нико не зна прави број оболелих у албанским срединама на КиМ, а имају врло слаб здравствени систем".

Нагласио је да је до сада изграђено 1.600 кућа и станова за наш народ на КиМ и да ниједан пројекат помоћи државе Србије није стао, као и да ће још пуно људи добити кров над главом.

Ђурић по питању формирања нове косовске владе каже да су у Приштини велика политичка превирања и да се албански представницима нису бавили корона вирусом већ међусобним политичким обрачунума, као и да је очигледно да "дишу једни другима за врат" и да само што се нису међусобно сукобили.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике