MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: KFOR neće dozvoliti ektremistima da iskoriste ovu situaciju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: KFOR neće dozvoliti ektremistima da iskoriste ovu situaciju

28.april 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da je KFOR na početku epidemije korona virusa obećao da neće dozvoliti da ektremisti u Prištini iskoriste ovu situaciju i pokušaju da upadnu na sever KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Komandanat KFOR-a (general Majkl Risi) je na početku ove epidemije vrlo kokreno postupio prema srpskoj zajednici na KiM, kontaktirao Gorana Rakića kao predsednika Srpske liste i gradonačelnika Severne Mitrovice i ponudio pomoć i rekao da će u ovim uslovima KFOR osigurati da ne moraju da brinu o bezbednostnim pitanjima i da ne moraju da brinu da će nekom od ekstremista u Prištini biti dozvolјeno da iskoriste ovu situaciju i provale na sever KiM i slično", rekao je Đurić gostujući na Pinku.

Đurić je dodao da je od ranije poznato da ekstremistima u Prištini takve "avanture" nisu strane.

Upitan šta se dešava sa KFOR-om i slovenačkim vojnicima kada je reč o korona virusu, Đurić kaže da je virus prodro i u KFOR, kao i da je i u Bondstilu od 90 testiranih njih 80 bilo pozitivno.

Đurić je ukazao se organizovane albanske bande tokom policijskog časa na KiM plјačkaju srpsku imovinu i to naročito tamo gde znaju da niko ne živi, tako što otimaju stoku, traktore i drugu mehanizaciju.

Dešava se da oduzimaju srpskim porodicama krave od kojih žive, dodao je Đurić i istakao da Kancelarija za KiM reaguje momentalno i pokušava to da nadoknadi, kao i da prištinske institucije tome ne posvećuju pažnju.

Đurić je govoreći o korona virusu na severu KiM rekao da je u prethodnih edam dana registrovano 26 novobolelih i 19 izlečenih, ali i nažalost dvoje preminulih.

Južno od Ibra u šest opština sa srpskom većinom nema nijednog obolelog kod kovida19, dodao je on.

Navodi da su preduzete vrlo ozbilјne mere i da je Kosovska Mitrovica prva posle Beograda otvorila kliniku za lakše kovid pacijente, kao i da je obezbeđeno dovolјno testova i medicinskog materijala.

Đurić kaže da smo bili u situaciji da pomognemo sa medicinskim materijalim i komšijama Albancima i da je po tom pitanju uspostavlјena dobra komunikacija bez sa albanskim zvaničnicima, bez ikakvih političkih predrasuda, kao i da su oni pomagali u srpskim sredinama.

Skoro 2.000 lјudi, uglavnom mladih, u srpskim sredinama pomaže domaćinstvima sa starima u ovoj situaciji, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

"Uspeli smo da stvorimo takvu situaciju da naši pacijenti na KiM imaju iste uslove po pitanju lekova i protokola kao i u Beograd, Novom Sadu i drugim centrima", rekao je Đurić.

Takođe, ističce da smo uspeli na početku epidemije da obezbedimo da 250 kamiona isporuči našem narodu na KiM osnovne životne namirnice i da su srpske sredine bile bolјe snabdevene od albanskih.

Zbog toga su tu dolazili i Albanci da kupuju brašno i slično, pa je morala da bude ograničena kupovina, dodao je Đurić.

"Niko ne zna pravi broj obolelih u albanskim sredinama na KiM, a imaju vrlo slab zdravstveni sistem".

Naglasio je da je do sada izgrađeno 1.600 kuća i stanova za naš narod na KiM i da nijedan projekat pomoći države Srbije nije stao, kao i da će još puno lјudi dobiti krov nad glavom.

Đurić po pitanju formiranja nove kosovske vlade kaže da su u Prištini velika politička previranja i da se albanski predstavnicima nisu bavili korona virusom već međusobnim političkim obračunuma, kao i da je očigledno da "dišu jedni drugima za vrat" i da samo što se nisu međusobno sukobili.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike