МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Јовић: Иза нас су дела на која ћемо сви заједно бити поносни
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Јовић: Иза нас су дела на која ћемо сви заједно бити поносни

16. јун 2020.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, заједно са челницима општине Лепосавић и кандидатом СНС за народног посланика Миланом Савићем обишао је данас пројекте који се у овој најсевернијој општини реализују уз помоћ Владе Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Објекат Основне школе „Вук Караџић“ у Сочаници, који је изграђен пре више од пола века, добија нови изгледа, а запослени и ученици ове школе имаће у новој школској години знатно боље услове за рад и учење.

Осим нових учионица, школарци ће после много година имати могућност да часове физичког васпитања обављају у спортској сали, а Влада Србије је за овај пројекат издвојила близу 33,4 милиона динара.

У овој варошици, смештеној на пола пута између Северне Митровице и Лепосавића, гради се и нови стамбени објекат са 12 станова зашта је преко Канцеларије за Косово и Метохију издвојено око 42,5 милиона динара.

Осим ученика у Сочаници, много боље услове за наставу, али и становање имаће ученици Пољопривредне школе Приштина са седиштем у Лешку где се приводе крају радови на изградњи Ученичког дома са 50 двокреветних соба, а вредост те инвестиције је виша од 231 милион динара.

„Неке друге владе и људи који су владали пре нас правили су границу између Срба и Срба овде на Јарињу. Насупрот томе, наш поглед и визија су да, за све људе и децу која овде живе и будућност генерација које долазе, правимо ученичке домове, школе и станове како би направили најбоље могуће услове за живот, како овде на Косову и Метохији, тако и у свим другим деловима Републике Србије“, рекао је Јовић.

Он је нагласио да то не би било могуће без озбиљних мера и одлучне политике којом је створен вишак средстава која се сада враћају и на Косово.

„Неки пре нас су узимали државни новац како би куповали станове у Београду, а ми станове делимо овде на КиМ народу и само у овој години у општини Лепосавић биће подељено више од 120 станова. Дела говоре више од речи и иза нас су данас дела на која ћемо сви заједно моћи да се поносимо. Мислим да је веома важно да у наредном периоду сачувамо постигнуто јединство, јер колико је била важна економска консолидација на нивоу читаве Србије, толико је била важна и политичка консолидација свих политичких представника и снага Срба који живе на КиМ како би смо једним гласом говорили и пред међународном заједницом, али и у разговорима са Приштином“, поручио је Јовић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је рекао да „нема више Срба које можете да изаберете и за ситан новац да купите да говоре против интереса српског народа на Космету“.

„Таквих Срба више нема као релевантних политичких представника и мислим да народ препознаје значај јединства на којем ћемо наставити да радимо и након 21. јуна“, поручио је Јовић.

Први човек Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић каже да управо овакви пројекти показују да држава Србија више него икада улаже у српске средине на Косову.

„Ова дела која стоје иза нас јасно показују нашу и опредељеност наше државе на челу са председником Александром Вучићем да улажемо у српске средине, да их развијамо и уређујемо, како би и наша деца имала све оно што имају њихови вршњаци у остатку Србије. Са поносом могу да кажем да смо у општини у току прошле и ове године имали инвестиције од милијарду и 400 милиона динара што у протеклих 20 година није било“, рекао је Тодић и изразио уверавање да ће се и након избора наставити истим путем.

Док буде државе Србије биће и нас на овим просторима, а држава Србија има додатни мотив да улаже управо у српске средине како би створили услове да српски народ који живи овде дочека будућност са којом ћемо се са поносомкорачати овим улицама и да будемо уз свој народ који разуме када га позовемо на јединство, навео је Тодић.

Као што се борио за права студената, кандидат за народног посланика на листи СНС Милан Савић обећава да ће наставити пут којим је планирано улагање у српске средине и стварање услова за још бољи живот на Косову.

Он је рекао да ниво образовања и услова у којима ђаци и студенти данас раде и уче не може да се упореди са оним од пре десетак година.

„Инвестирање у школство и образовање, осим у станове, показују да мислимо на нашу децу, а планом 2020. – 2025. планирано је да држава Србија уложи додатних 150 милиона динара у српске средине како би се стигло до сваког детета, саслиуају сви проблеми и помогне свима онима којима је то потребно. Зато је неопходно да сви заједно, са својом родбином и пријатељима, изађемо и дамо подршку листи СНС, јер је то једини начин да Србија буде стабилна и јака, али и независна у међународним преговарачким процесима где се наш председник бори за интересе Срба на КиМ“, рекао је Савић и нагласио да је гарант опстанка Срба на Косову „јака Влада Србије коју ће водити СНС“.

Поред улагања у инфраструктурне пројекте, велика пажња поклања се и помоћи појединцима, па су челници Канцеларије за КиМ у пратњи својих домаћина из општине Лепосавић посетили и пољопривредно газдинство „Браћа Јевремовић“ из села Трикосе у општини Лепосавић, које се бави узгојем боровница.

Њима је Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила подстицајна средства у износу од седам милиона динара, која ће бити употребљена за набавку садница предвиђених за узгој на површини од два хектара, као и за набавку система за наводњавање, а први озбиљнији род очекују већ наредне године.

Та породица тренутно поседује 16.350 засада боровница који се простиру на више од 4,5 хектара, а у оквиру газдинства стално је упошљено 4-6 радника, а постоје тенденције ка порасту запослених.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике