MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Jović: Iza nas su dela na koja ćemo svi zajedno biti ponosni
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Jović: Iza nas su dela na koja ćemo svi zajedno biti ponosni

16. jun 2020.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, zajedno sa čelnicima opštine Leposavić i kandidatom SNS za narodnog poslanika Milanom Savićem obišao je danas projekte koji se u ovoj najsevernijoj opštini realizuju uz pomoć Vlade Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Objekat Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Sočanici, koji je izgrađen pre više od pola veka, dobija novi izgleda, a zaposleni i učenici ove škole imaće u novoj školskoj godini znatno bolјe uslove za rad i učenje.

Osim novih učionica, školarci će posle mnogo godina imati mogućnost da časove fizičkog vaspitanja obavlјaju u sportskoj sali, a Vlada Srbije je za ovaj projekat izdvojila blizu 33,4 miliona dinara.

U ovoj varošici, smeštenoj na pola puta između Severne Mitrovice i Leposavića, gradi se i novi stambeni objekat sa 12 stanova zašta je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju izdvojeno oko 42,5 miliona dinara.

Osim učenika u Sočanici, mnogo bolјe uslove za nastavu, ali i stanovanje imaće učenici Polјoprivredne škole Priština sa sedištem u Lešku gde se privode kraju radovi na izgradnji Učeničkog doma sa 50 dvokrevetnih soba, a vredost te investicije je viša od 231 milion dinara.

„Neke druge vlade i lјudi koji su vladali pre nas pravili su granicu između Srba i Srba ovde na Jarinju. Nasuprot tome, naš pogled i vizija su da, za sve lјude i decu koja ovde žive i budućnost generacija koje dolaze, pravimo učeničke domove, škole i stanove kako bi napravili najbolјe moguće uslove za život, kako ovde na Kosovu i Metohiji, tako i u svim drugim delovima Republike Srbije“, rekao je Jović.

On je naglasio da to ne bi bilo moguće bez ozbilјnih mera i odlučne politike kojom je stvoren višak sredstava koja se sada vraćaju i na Kosovo.

„Neki pre nas su uzimali državni novac kako bi kupovali stanove u Beogradu, a mi stanove delimo ovde na KiM narodu i samo u ovoj godini u opštini Leposavić biće podelјeno više od 120 stanova. Dela govore više od reči i iza nas su danas dela na koja ćemo svi zajedno moći da se ponosimo. Mislim da je veoma važno da u narednom periodu sačuvamo postignuto jedinstvo, jer koliko je bila važna ekonomska konsolidacija na nivou čitave Srbije, toliko je bila važna i politička konsolidacija svih političkih predstavnika i snaga Srba koji žive na KiM kako bi smo jednim glasom govorili i pred međunarodnom zajednicom, ali i u razgovorima sa Prištinom“, poručio je Jović.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je rekao da „nema više Srba koje možete da izaberete i za sitan novac da kupite da govore protiv interesa srpskog naroda na Kosmetu“.

„Takvih Srba više nema kao relevantnih političkih predstavnika i mislim da narod prepoznaje značaj jedinstva na kojem ćemo nastaviti da radimo i nakon 21. juna“, poručio je Jović.

Prvi čovek Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić kaže da upravo ovakvi projekti pokazuju da država Srbija više nego ikada ulaže u srpske sredine na Kosovu.

„Ova dela koja stoje iza nas jasno pokazuju našu i opredelјenost naše države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da ulažemo u srpske sredine, da ih razvijamo i uređujemo, kako bi i naša deca imala sve ono što imaju njihovi vršnjaci u ostatku Srbije. Sa ponosom mogu da kažem da smo u opštini u toku prošle i ove godine imali investicije od milijardu i 400 miliona dinara što u proteklih 20 godina nije bilo“, rekao je Todić i izrazio uveravanje da će se i nakon izbora nastaviti istim putem.

Dok bude države Srbije biće i nas na ovim prostorima, a država Srbija ima dodatni motiv da ulaže upravo u srpske sredine kako bi stvorili uslove da srpski narod koji živi ovde dočeka budućnost sa kojom ćemo se sa ponosomkoračati ovim ulicama i da budemo uz svoj narod koji razume kada ga pozovemo na jedinstvo, naveo je Todić.

Kao što se borio za prava studenata, kandidat za narodnog poslanika na listi SNS Milan Savić obećava da će nastaviti put kojim je planirano ulaganje u srpske sredine i stvaranje uslova za još bolјi život na Kosovu.

On je rekao da nivo obrazovanja i uslova u kojima đaci i studenti danas rade i uče ne može da se uporedi sa onim od pre desetak godina.

„Investiranje u školstvo i obrazovanje, osim u stanove, pokazuju da mislimo na našu decu, a planom 2020. – 2025. planirano je da država Srbija uloži dodatnih 150 miliona dinara u srpske sredine kako bi se stiglo do svakog deteta, sasliuaju svi problemi i pomogne svima onima kojima je to potrebno. Zato je neophodno da svi zajedno, sa svojom rodbinom i prijatelјima, izađemo i damo podršku listi SNS, jer je to jedini način da Srbija bude stabilna i jaka, ali i nezavisna u međunarodnim pregovaračkim procesima gde se naš predsednik bori za interese Srba na KiM“, rekao je Savić i naglasio da je garant opstanka Srba na Kosovu „jaka Vlada Srbije koju će voditi SNS“.

Pored ulaganja u infrastrukturne projekte, velika pažnja poklanja se i pomoći pojedincima, pa su čelnici Kancelarije za KiM u pratnji svojih domaćina iz opštine Leposavić posetili i polјoprivredno gazdinstvo „Braća Jevremović“ iz sela Trikose u opštini Leposavić, koje se bavi uzgojem borovnica.

Nјima je Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila podsticajna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara, koja će biti upotreblјena za nabavku sadnica predviđenih za uzgoj na površini od dva hektara, kao i za nabavku sistema za navodnjavanje, a prvi ozbilјniji rod očekuju već naredne godine.

Ta porodica trenutno poseduje 16.350 zasada borovnica koji se prostiru na više od 4,5 hektara, a u okviru gazdinstva stalno je upošlјeno 4-6 radnika, a postoje tendencije ka porastu zaposlenih.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike