МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Посета помоћника директора Канцеларије за КиМ Дејана Павићевића Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Посета помоћника директора Канцеларије за КиМ Дејана Павићевића Метохији

17. јун 2020. Извор: Радио Митровица Север

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић и кандидати СНС-а за посланике у Скупштини Србије Данијела Вујичић и Љубомир Марић бораве данас у Метохији. Посету овом крају започели су обиласком цркве Богородице Љевишке у Призрену.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Радио Митровица Север

У наставку посете, делегација је обишла и повратницу Белку Младеновић, која се у родни Призрен вратила након вишегодишњег живота у колективном центру у Сутомору. Након ње, Павићевић је са кандидатима за посланике обишао и породижцу Глигоријевић у селу Новаке.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић истакао је током данашње посете Метохији, да је важно знати одакле си, како би знао где треба да идеш, те да је Метохија света земља,у којој српски народ може да сазна и ко је и куда иде.

“И ево сад смо дошли у село Новаке које је на 12 км од древног, царског Призрена, у коме смо били и где смо обишли бака Белку, а сада смо видели ову дивну дечицу, и сада знамо и одакле смо дошли, и где идемо. Имамо мотив да се боримо за ову децу, за нашу децу, за наше Косово, за нашу Метохију” рекао је Павићевић.

Павићевић је додао да је Метохија света земља и да је мудра политика предуслов очувања српског становништва на овом поднебљу.

“Једино што може да сачува ову децу, да им подари будућност у њиховој Метохији, у нашој Метохији, то је једна паметна политика, мудра политика, од највишег глобално-политичког нивоа, до помоћи сваком становнику. Ми смо ту, Канцеларија за Косово и Метохију је ту и мислим да смо помогли, да смо помагали и да ћемо то и да наставимо” рекао је Павићевић.

Павићевић је изразио мишљење да српски народ на КиМ има само један пут, а то је како је рекао “да следимо мудру и доследну политику председника Вучића“.

“Метохија је света земља коју смо ми само позајмили од наших предака, да би је дали нашој деци. Ми немамо шта друго, наго да ово сачувамо а за то постоји само један начин, и ја сам уверен да ћемо у недељу то и показати” поручио је Павићевић.

Глигоријевић: Вратите се, нигде боље и лепше нема, него на Косову и Метохији

Бранислав Глигоријевић, његова супруга, син, снаха и троје унучади, седморо су од преосталих 16 Срба, који су остали да живе у овом лепом метохијском селу, недалеко од Призрена. Бранислављеви унучићи Матија, Дарија и најмлађи Андрија су једина деца у селу, а они који су стасали за школу, похађају је у Штрпцу.

“Живимо како је реко Бог, уз божју помоћ добро смо” кратко одговара Глигоријевић на питање како живе.

Он је захвалио помоћнику директора Канцеларије за КиМ и кандидатима за посланике на посети и нагласио да без помоћи државе Србије, овај народ не би могао да опстане.

“Колико – толико, уз њихову помоћ, ми смо ту и дан данас. Желим да поздравим све моје избеглице из села Новаке и околних села који су напустили Косово, да се врате, јер нигде боље и лепше нема него на Косову и Метохији” поручио је Глигоријевић.

Будурић: Поносни смо на ове људе, хвала држави што брине о њима

Начелник Призренског управног округа Јовица Будурић каже да је најбољи потез у блиској прошлости био повратак расељених породица који се догодио 2003. године и захвалио држави Србији што брине о повратницима.

“Они су показали свима како треба радити земљу, како треба гајити и како треба опстати у свом завичају. Јер, 2003. године направили смо 60 кућа и заиста нисмо задовољни колико је људи данас враћено. Мислим уз помоћ Бранка Глигоријевића и Спасе Андријевића, много је урађено. Хвала држави што брине о њима и што досад ниједан метар земље није продат. Ми смо поносни на њих заиста” рекао је Будурић.

Вујичић: Ови људи неће бити заборављени

Кандидаткиња СНС-а за посланицу у Скупштини Србије Данијела Вујичић рекла је да је велико задовољство бити у “царском Призрену”, у коме, како је истакла “сваки камен пише историју”.

“Ваљда ће једног дана неко записати да је од десет хиљада Срба, колико их је некада живело у Призрену, остало њих 12, у 21. веку, у овом лепом граду” рекла је Вујичић.

Вујичић је напоменула да повратници, као и Белка Младеновић коју су данас обишли, неће бити заборављени.

” Доказ за то смо и сви ми, који ћемо увек бити уз њу, и долазити и обилазити је, и наравно Канцеларија за КиМ која није заборавила и последњег Србина који је остао и живи на Косову и Метохији и у најзабаченијим срединама, па и у Призрену, успели су да јој помогну да реновира спрат своје куће” истакла је Вујичић и додала да се целокупна политика председника Србије Александра Вучића, заснива на помоћи свакој породици појединачно.

Она је на крају изразила уверење да ће захваљујући пре свега, како је рекла “мудрој” спољној политици Александра Вучића, бити обезбеђен мир и стабилност на овим просторима.

Марић: Будућност је када српски домаћин у Метохији има земљу и хоће да купи још

“Мени је срце пуно када сам чуо реченицу: “Нема Србије без Метохије” и много значи за наш опстанак на Косову и Метохији, када један домаћин каже да има пет хемтара земље под пшеницом, и не само то, него гледа да купи још земље. То је наша будућност” рекао је кандидат СНС-а за посланика у Скупштини Србије Љубомир Марић.

Марић је подвукао да народ у Метохији своју будућност види захваљујући председнику Србије Александру Вучићу.

“Колико у недељу, имаћемо још један глас, још једно домаћинство, још једно село које ће да подржи председника, да останемо овде, да наставимо да живимо заједно, и да наставимо да пијемо најбоље вино које постоји, а то је метохијско вино” рекао је Марић.

Након Призрена и Новака, Павићевић и кандидати за посланике у Скупштини Србије су у посети Ораховцу, где су се састали са локалним руководством ове општине на челу са председником Привременог органа општине Ораховац Александром Мицићем.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике