MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Poseta pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Dejana Pavićevića Metohiji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Poseta pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Dejana Pavićevića Metohiji

17. jun 2020. Izvor: Radio Mitrovica Sever

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević i kandidati SNS-a za poslanike u Skupštini Srbije Danijela Vujičić i Ljubomir Marić borave danas u Metohiji. Posetu ovom kraju započeli su obilaskom crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Radio Mitrovica Sever

U nastavku posete, delegacija je obišla i povratnicu Belku Mladenović, koja se u rodni Prizren vratila nakon višegodišnjeg života u kolektivnom centru u Sutomoru. Nakon nje, Pavićević je sa kandidatima za poslanike obišao i porodižcu Gligorijević u selu Novake.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević istakao je tokom današnje posete Metohiji, da je važno znati odakle si, kako bi znao gde treba da ideš, te da je Metohija sveta zemlјa,u kojoj srpski narod može da sazna i ko je i kuda ide.

“I evo sad smo došli u selo Novake koje je na 12 km od drevnog, carskog Prizrena, u kome smo bili i gde smo obišli baka Belku, a sada smo videli ovu divnu dečicu, i sada znamo i odakle smo došli, i gde idemo. Imamo motiv da se borimo za ovu decu, za našu decu, za naše Kosovo, za našu Metohiju” rekao je Pavićević.

Pavićević je dodao da je Metohija sveta zemlјa i da je mudra politika preduslov očuvanja srpskog stanovništva na ovom podneblјu.

“Jedino što može da sačuva ovu decu, da im podari budućnost u njihovoj Metohiji, u našoj Metohiji, to je jedna pametna politika, mudra politika, od najvišeg globalno-političkog nivoa, do pomoći svakom stanovniku. Mi smo tu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je tu i mislim da smo pomogli, da smo pomagali i da ćemo to i da nastavimo” rekao je Pavićević.

Pavićević je izrazio mišlјenje da srpski narod na KiM ima samo jedan put, a to je kako je rekao “da sledimo mudru i doslednu politiku predsednika Vučića“.

“Metohija je sveta zemlјa koju smo mi samo pozajmili od naših predaka, da bi je dali našoj deci. Mi nemamo šta drugo, nago da ovo sačuvamo a za to postoji samo jedan način, i ja sam uveren da ćemo u nedelјu to i pokazati” poručio je Pavićević.

Gligorijević: Vratite se, nigde bolјe i lepše nema, nego na Kosovu i Metohiji

Branislav Gligorijević, njegova supruga, sin, snaha i troje unučadi, sedmoro su od preostalih 16 Srba, koji su ostali da žive u ovom lepom metohijskom selu, nedaleko od Prizrena. Branislavlјevi unučići Matija, Darija i najmlađi Andrija su jedina deca u selu, a oni koji su stasali za školu, pohađaju je u Štrpcu.

“Živimo kako je reko Bog, uz božju pomoć dobro smo” kratko odgovara Gligorijević na pitanje kako žive.

On je zahvalio pomoćniku direktora Kancelarije za KiM i kandidatima za poslanike na poseti i naglasio da bez pomoći države Srbije, ovaj narod ne bi mogao da opstane.

“Koliko – toliko, uz njihovu pomoć, mi smo tu i dan danas. Želim da pozdravim sve moje izbeglice iz sela Novake i okolnih sela koji su napustili Kosovo, da se vrate, jer nigde bolјe i lepše nema nego na Kosovu i Metohiji” poručio je Gligorijević.

Budurić: Ponosni smo na ove lјude, hvala državi što brine o njima

Načelnik Prizrenskog upravnog okruga Jovica Budurić kaže da je najbolјi potez u bliskoj prošlosti bio povratak raselјenih porodica koji se dogodio 2003. godine i zahvalio državi Srbiji što brine o povratnicima.

“Oni su pokazali svima kako treba raditi zemlјu, kako treba gajiti i kako treba opstati u svom zavičaju. Jer, 2003. godine napravili smo 60 kuća i zaista nismo zadovolјni koliko je lјudi danas vraćeno. Mislim uz pomoć Branka Gligorijevića i Spase Andrijevića, mnogo je urađeno. Hvala državi što brine o njima i što dosad nijedan metar zemlјe nije prodat. Mi smo ponosni na njih zaista” rekao je Budurić.

Vujičić: Ovi lјudi neće biti zaboravlјeni

Kandidatkinja SNS-a za poslanicu u Skupštini Srbije Danijela Vujičić rekla je da je veliko zadovolјstvo biti u “carskom Prizrenu”, u kome, kako je istakla “svaki kamen piše istoriju”.

“Valјda će jednog dana neko zapisati da je od deset hilјada Srba, koliko ih je nekada živelo u Prizrenu, ostalo njih 12, u 21. veku, u ovom lepom gradu” rekla je Vujičić.

Vujičić je napomenula da povratnici, kao i Belka Mladenović koju su danas obišli, neće biti zaboravlјeni.

” Dokaz za to smo i svi mi, koji ćemo uvek biti uz nju, i dolaziti i obilaziti je, i naravno Kancelarija za KiM koja nije zaboravila i poslednjeg Srbina koji je ostao i živi na Kosovu i Metohiji i u najzabačenijim sredinama, pa i u Prizrenu, uspeli su da joj pomognu da renovira sprat svoje kuće” istakla je Vujičić i dodala da se celokupna politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zasniva na pomoći svakoj porodici pojedinačno.

Ona je na kraju izrazila uverenje da će zahvalјujući pre svega, kako je rekla “mudroj” spolјnoj politici Aleksandra Vučića, biti obezbeđen mir i stabilnost na ovim prostorima.

Marić: Budućnost je kada srpski domaćin u Metohiji ima zemlјu i hoće da kupi još

“Meni je srce puno kada sam čuo rečenicu: “Nema Srbije bez Metohije” i mnogo znači za naš opstanak na Kosovu i Metohiji, kada jedan domaćin kaže da ima pet hemtara zemlјe pod pšenicom, i ne samo to, nego gleda da kupi još zemlјe. To je naša budućnost” rekao je kandidat SNS-a za poslanika u Skupštini Srbije Ljubomir Marić.

Marić je podvukao da narod u Metohiji svoju budućnost vidi zahvalјujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Koliko u nedelјu, imaćemo još jedan glas, još jedno domaćinstvo, još jedno selo koje će da podrži predsednika, da ostanemo ovde, da nastavimo da živimo zajedno, i da nastavimo da pijemo najbolјe vino koje postoji, a to je metohijsko vino” rekao je Marić.

Nakon Prizrena i Novaka, Pavićević i kandidati za poslanike u Skupštini Srbije su u poseti Orahovcu, gde su se sastali sa lokalnim rukovodstvom ove opštine na čelu sa predsednikom Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandrom Micićem.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike