МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Сви хоће независно Косово, маневарски простор мањи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Сви хоће независно Косово, маневарски простор мањи

22. јул 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је свеједно да ли разговарамо са Албанцима или представницима ЕУ или Америке, јер сви они исто мисле и желе независно Косово у оквирима данашњег, како су га Албанци прокламовали.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Немојте у то да имате никаве сумње, Сви хоће да Србија призна независност, а ако не одемо на разговоре, готови смо, у неком моменту ће нас притиснути", рекао је Вучић вечерас на РТС говорећи о наставку дијалога са Приштином.

Он је додао и да никада није потцењивао косовске Албанце и да је увек говорио да су разговори тешки.

Додао је и да ми на преговоре не идемо са триковима, нити се супростављамо само Албанцима, већ и онима који их подржавају, те је свеједно са ким се разговара, јер сви заступају исти став.

Каже и да смо користили маневарски простор осам година, али да ће нам га сада скраћивати.

"Правиће у Бујановцу јединствену локалну власт против Срба, а код мене су албански представници тражили да их интегришемо у државне органе", наводи Вучић.

Додаје да се томе обрадовао, али да су они потом отишли у Албанију, где су им рекли да формирају власт без 42 одсто Срба, и да избаце СНС.

"Растурите Србе на локалном нивоу, а зато тражите са један посто у Београду учешће на централном нивоу. Мало је чудна та теорија", указује Вучић.

Објашњава да они желе да могу у једном тренутку да нас уцењују различитим притисцима, до подизања штрајкова и говориће за Бујановац и Прешево, јер у Медвеђи живи 300 Албанаца, а не 4.000, како су лагали деценијама.

Каже и да је изабран да говори и завршава тешке ствари када је у питању и Косово, али да би Срби највише волели када би неко други у наше име могао да се бори за Качаник.

"Јер, смо ми способни да се боримо за кафиће и Скупштину Србије и ако могу неки наши да се врате на власт, а да се бори за Качаник хоће само један посто људи, више неће", указао је Вучић.

Зато ће, како закључује, свако руководство бити криво ако несто покуша на рационалан начин да говори.

Вучић: САД нису напустиле преговоре о КиМ, очекујем налет

Сједињене Америчке Државе нису напустиле преговоре о Косову, каже председник Александар Вучић и додаје да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

"Није, нема никакве сумње", рекао је Вучић упитан да ли је Америка напустила преговоре о Косову.

Каже да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

Вучић: Нешто се чудно дешава, цео регион се наоружава

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас, коментаришући вест да Немачка наоружава тзв. војску Косова, да се "нешто чудно" дешава у региону, јер се сви наоружавају и поручио да ће Србија бити заштићена.

"Ја се надам да то наши немачки партнери неће да ураде, али постоји неизвесност за будућност и сви се у региону наоружавају невероватном брзином", рекао је Вучић за РТС.

Руски портал Спутњик јавио је да власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, уз одобрење канцеларке Ангеле Меркел.

Вучић је вечерас рекао да је од Војно-обавештајне агенције тражио податке чим је видео вест на Спутњику.

"Не мислим, мада не искључујем да ће добијати тенкове 'леопард', не искључујем могућност и наше службе кажу да је могуће да ће добити оруђе за уништење противоклопних возила и хеликоптера и нисколетећих авиона, што је познато немачко оружје, као и пушке Г-36", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће српска наменска индустрија поново добити огромну подршку државе, као и да је Србија набавила белгијске "скар" пушке, да се унапређује модуларна пушка у Крагујевцу...

"Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону", рекао је Вучић.

Коментаришући то што немачки закони забрањују да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО, Вучић је напоменуо да Србија пре неколико година није могла да добије од Немачке хеклер и кох пушке и да се зато определила за белгијску пушку, која је такође фантастична.

Каже да је данас добио извештаје за комплетан регион од представника Војске Србије и да се изненадио када је то видео, јер два и по месеца није гледао те извештаје.

Вучић је рекао да постоји огроман проблем са обукама и додатним наоружавањем такозване косовске војске, али је поручио да ће Србија бити заштићена.

Поручио је и наменској индустрији да ће поново добити огромну подршку државе Србије и да "треба да се уозбиље".

Према наводима Спутњика, власти у Приšтини месецима преговарају са немачким обавеšтајним слуžбама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оруžја и савремено пеšадијско наоруžање чији добар део Косово већ поседује.

Како тврди Спутњик, косовски Албанци су до сада исплатили Немачкој око 170 милиона евра за куповину оруžжја, опреме и обуку припадника КБС -а, а преговарају о набавци нове туре немачких аутоматски пуšка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенковима „Леопард 2".

Спутњик указује да Немачка тиме šшто наоруžжава Косово, крšши сопствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји начелна забрана да се оружžје извози у земље које нису чланице НАТО.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике