MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Svi hoće nezavisno Kosovo, manevarski prostor manji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Svi hoće nezavisno Kosovo, manevarski prostor manji

22. jul 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je svejedno da li razgovaramo sa Albancima ili predstavnicima EU ili Amerike, jer svi oni isto misle i žele nezavisno Kosovo u okvirima današnjeg, kako su ga Albanci proklamovali.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Nemojte u to da imate nikave sumnje, Svi hoće da Srbija prizna nezavisnost, a ako ne odemo na razgovore, gotovi smo, u nekom momentu će nas pritisnuti", rekao je Vučić večeras na RTS govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom.

On je dodao i da nikada nije potcenjivao kosovske Albance i da je uvek govorio da su razgovori teški.

Dodao je i da mi na pregovore ne idemo sa trikovima, niti se suprostavljamo samo Albancima, već i onima koji ih podržavaju, te je svejedno sa kim se razgovara, jer svi zastupaju isti stav.

Kaže i da smo koristili manevarski prostor osam godina, ali da će nam ga sada skraćivati.

"Praviće u Bujanovcu jedinstvenu lokalnu vlast protiv Srba, a kod mene su albanski predstavnici tražili da ih integrišemo u državne organe", navodi Vučić.

Dodaje da se tome obradovao, ali da su oni potom otišli u Albaniju, gde su im rekli da formiraju vlast bez 42 odsto Srba, i da izbace SNS.

"Rasturite Srbe na lokalnom nivou, a zato tražite sa jedan posto u Beogradu učešće na centralnom nivou. Malo je čudna ta teorija", ukazuje Vučić.

Objašnjava da oni žele da mogu u jednom trenutku da nas ucenjuju različitim pritiscima, do podizanja štrajkova i govoriće za Bujanovac i Preševo, jer u Medveđi živi 300 Albanaca, a ne 4.000, kako su lagali decenijama.

Kaže i da je izabran da govori i završava teške stvari kada je u pitanju i Kosovo, ali da bi Srbi najviše voleli kada bi neko drugi u naše ime mogao da se bori za Kačanik.

"Jer, smo mi sposobni da se borimo za kafiće i Skupštinu Srbije i ako mogu neki naši da se vrate na vlast, a da se bori za Kačanik hoće samo jedan posto ljudi, više neće", ukazao je Vučić.

Zato će, kako zaključuje, svako rukovodstvo biti krivo ako nesto pokuša na racionalan način da govori.

Vučić: SAD nisu napustile pregovore o KiM, očekujem nalet

Sjedinjene Američke Države nisu napustile pregovore o Kosovu, kaže predsednik Aleksandar Vučić i dodaje da očekuje još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju.

"Nije, nema nikakve sumnje", rekao je Vučić upitan da li je Amerika napustila pregovore o Kosovu.

Kaže da očekuje još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju.

Vučić: Nešto se čudno dešava, ceo region se naoružava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras, komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se "nešto čudno" dešava u regionu, jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti zaštićena.

"Ja se nadam da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom", rekao je Vučić za RTS.

Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel.

Vučić je večeras rekao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke čim je video vest na Sputnjiku.

"Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove 'leopard', ne isključujem mogućnost i naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će srpska namenska industrija ponovo dobiti ogromnu podršku države, kao i da je Srbija nabavila belgijske "skar" puške, da se unapređuje modularna puška u Kragujevcu...

"Nešto se čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu", rekao je Vučić.

Komentarišući to što nemački zakoni zabranjuju da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, Vučić je napomenuo da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške i da se zato opredelila za belgijsku pušku, koja je takođe fantastična.

Kaže da je danas dobio izveštaje za kompletan region od predstavnika Vojske Srbije i da se iznenadio kada je to video, jer dva i po meseca nije gledao te izveštaje.

Vučić je rekao da postoji ogroman problem sa obukama i dodatnim naoružavanjem takozvane kosovske vojske, ali je poručio da će Srbija biti zaštićena.

Poručio je i namenskoj industriji da će ponovo dobiti ogromnu podršku države Srbije i da "treba da se uozbilje".

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružžja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima „Leopard 2".

Sputnjik ukazuje da Nemačka time ššto naoružžava Kosovo, kršši sopstvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružžje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike