МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Озбиљан приступ Србије, Приштина саму себе искључује
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Озбиљан приступ Србије, Приштина саму себе искључује

24. јул 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је српска страна током два дана техничких разговора у Бриселу изнела бројне аргументе везане за судбину несталих Срба, отворила питање повратка расељених особа и размотрила питања економских инстветиција ЕУ у регион.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У изјави за Танјуг Ђурић наводи и да је приштинска страна ”одбила да учествује у другом дану разговора” посвеžених економској сарадњи, али и највљује могући наставак техниког дијалога већ у наредним данима.

”Србија још потражује на стотине убијених и киднапованих које је териористичка ОВК отела. Чињеница је и да 212 654 лица јоš увек žиви протррано са својих огњишšта од чега 196 хиљада на подриучју Централне Србије, а да Приšтина за 20 година није направила ни помак да би цифра од 1,9 одсто одржžивог повратка била померена на боље”, кажžе Ђурић.

Он наводи да је делегација Београда током првог дана техничких разговора указала на то да нико није одговарао за ратне злочине почињене над Србима.

”Јуче након састанка као делегација отиšли смо у цркву Светог Саве овде у Бриселу да одамо поšшту убијеним žжетеоцима у Старом Гацком као бисмо и на тај начин међународној јавности у Бриселу указали да нико за злочине над Србиима није одговарао”, напомиње Ђурић.

Када је реч о другом дану експертских разговора у Брислеу он је требало да буде посвећен екононској сарадњи Беогрда и Приšтине, али је делеација Прšтине одбила да учествује на том састанку.

Ђурић наводи да је са представницма Европске комисије српска страна сама разговарала о плану инвестиција од преко 12 милијарди евра подрšке за Западни Балкнан у наредних 7 година.

”Као озбиљна и одговорна страна уз присуство озбиљних екперата ми смо послали најбољу могућу слику о одговорности и озбиљности Србије у приступу овом дијалогу и žељи Србије да се питања реšавају на миран начин. Са друге старне не могу рећи да су сву учесници имали једнако озбиљан и одговоран приступ”, поручио је Ђурић Он је са žаљењем костатовао да је премијер привремних институција у Приšтини Авдула Хоти ”у политичком смислу покуšао да подметне клипове у точкове разговора у Бриселу износећи неистините тврдње о њиховој садрžини и карактеру”.

”Ови технички разговори о питањима несталих особа, расељних и економској сарадњи, уз žаљење šто приšтинска страна није хтела о економској сарадњи озбиљније да разговара, су имали за циљ да се ситуација сагледа, нормализује и реšи у највећој могућој мери. Лаžи о некаквом разговоруо признању Косова само су у функцији дневне политике у Приšтини”, наглаšава Ђурић.

На питање Тањуга да прокоментариšе изјаву Хапима Тачија и Авдула Хотија који су из Приšтине поручили да не žеле да дијалог са Србијом ”спуšатају на техничке расправе”, Марко Ђурић каžе да је ту Србија да покаžе озбиљност и одговорност у разговорима, а не да ”баца политичке бомбе и даје неодговорбе изјаве”.

Он је навео да су лидери прšтинских институција упозорени од највиšих ЕУ званичника да се не баве пропагандом и измиšљањем тема за дневнополитичку употребу већ да разговорима приступе на озбиљан начин.

”

Озбиљан и одговоран приступ Србије и председника Вучића овим разговорима се цени и уваžава од земља чланица, а Приšтина саму себе искључује из дијалога и разговора. Ми смо ту да озбиљно, конструктивно и о šто је виђе могуће транспретнтан начин реšавамо проблеме”, закључује Ђурић.

Он је најавио да ће се у нарадених неколико дана постићи договор о наставку техничких разговора šо би се могло догодити већ следеће недеље у Бриселу.

”Видећемо да ли након изјава званичника из Приšтине постоји спремност за наставак дијалога”, поручује Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ додаје да је делегација Београда током претодна два дана поново покренула и питање споровођења договора о Заједници српских опšштина и других споразума од значаја за српски народ.

Ђурић наглашšава да и код представника ЕУ постоји спремност да се до сада постигнути споразуми, укључујући и споразум о ЗСО, спроведу.

”За нас је веома ваžжно šто ће се у Бриселу у наредном периоду наставити са радом на спровођењу споразума о ЗСО. Пришšтина неће побећи од обавеза, а ЕУ је гарант свега договореног”, каžже Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике