MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Ozbiljan pritup Srbije, Priština samu sebe isključuje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Ozbiljan pristup Srbije, Priština samu sebe isključuje

24. jul 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je srpska strana tokom dva dana tehničkih razgovora u Briselu iznela brojne argumente vezane za sudbinu nestalih Srba, otvorila pitanje povratka raseljenih osoba i razmotrila pitanja ekonomskih instveticija EU u region.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U izjavi za Tanjug Đurić navodi i da je prištinska strana ”odbila da učestvuje u drugom danu razgovora” posveženih ekonomskoj saradnji, ali i najvljuje mogući nastavak tehnikog dijaloga već u narednim danima.

”Srbija još potražuje na stotine ubijenih i kidnapovanih koje je terioristička OVK otela. Činjenica je i da 212 654 lica još uvek živi protrrano sa svojih ognjiššta od čega 196 hiljada na podriučju Centralne Srbije, a da Priština za 20 godina nije napravila ni pomak da bi cifra od 1,9 odsto održživog povratka bila pomerena na bolje”, kažže Đurić.

On navodi da je delegacija Beograda tokom prvog dana tehničkih razgovora ukazala na to da niko nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima.

”Juče nakon sastanka kao delegacija otišli smo u crkvu Svetog Save ovde u Briselu da odamo pošštu ubijenim žžeteocima u Starom Gackom kao bismo i na taj način međunarodnoj javnosti u Briselu ukazali da niko za zločine nad Srbiima nije odgovarao”, napominje Đurić.

Kada je reč o drugom danu ekspertskih razgovora u Brisleu on je trebalo da bude posvećen ekononskoj saradnji Beogrda i Prištine, ali je deleacija Prštine odbila da učestvuje na tom sastanku.

Đurić navodi da je sa predstavnicma Evropske komisije srpska strana sama razgovarala o planu investicija od preko 12 milijardi evra podrške za Zapadni Balknan u narednih 7 godina.

”Kao ozbiljna i odgovorna strana uz prisustvo ozbiljnih ekperata mi smo poslali najbolju moguću sliku o odgovornosti i ozbiljnosti Srbije u pristupu ovom dijalogu i želji Srbije da se pitanja rešavaju na miran način. Sa druge starne ne mogu reći da su svu učesnici imali jednako ozbiljan i odgovoran pristup”, poručio je Đurić On je sa žaljenjem kostatovao da je premijer privremnih institucija u Prištini Avdula Hoti ”u političkom smislu pokušao da podmetne klipove u točkove razgovora u Briselu iznoseći neistinite tvrdnje o njihovoj sadržini i karakteru”.

”Ovi tehnički razgovori o pitanjima nestalih osoba, raseljnih i ekonomskoj saradnji, uz žaljenje što prištinska strana nije htela o ekonomskoj saradnji ozbiljnije da razgovara, su imali za cilj da se situacija sagleda, normalizuje i reši u najvećoj mogućoj meri. Laži o nekakvom razgovoruo priznanju Kosova samo su u funkciji dnevne politike u Prištini”, naglašava Đurić.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše izjavu Hapima Tačija i Avdula Hotija koji su iz Prištine poručili da ne žele da dijalog sa Srbijom ”spušataju na tehničke rasprave”, Marko Đurić kaže da je tu Srbija da pokaže ozbiljnost i odgovornost u razgovorima, a ne da ”baca političke bombe i daje neodgovorbe izjave”.

On je naveo da su lideri prštinskih institucija upozoreni od najviših EU zvaničnika da se ne bave propagandom i izmišljanjem tema za dnevnopolitičku upotrebu već da razgovorima pristupe na ozbiljan način.

”

Ozbiljan i odgovoran pristup Srbije i predsednika Vučića ovim razgovorima se ceni i uvažava od zemlja članica, a Priština samu sebe isključuje iz dijaloga i razgovora. Mi smo tu da ozbiljno, konstruktivno i o što je viđe moguće transpretntan način rešavamo probleme”, zaključuje Đurić.

On je najavio da će se u naradenih nekoliko dana postići dogovor o nastavku tehničkih razgovora šo bi se moglo dogoditi već sledeće nedelje u Briselu.

”Videćemo da li nakon izjava zvaničnika iz Prištine postoji spremnost za nastavak dijaloga”, poručuje Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da je delegacija Beograda tokom pretodna dva dana ponovo pokrenula i pitanje sporovođenja dogovora o Zajednici srpskih opšština i drugih sporazuma od značaja za srpski narod.

Đurić naglaššava da i kod predstavnika EU postoji spremnost da se do sada postignuti sporazumi, uključujući i sporazum o ZSO, sprovedu.

”Za nas je veoma važžno što će se u Briselu u narednom periodu nastaviti sa radom na sprovođenju sporazuma o ZSO. Prišština neće pobeći od obaveza, a EU je garant svega dogovorenog”, kažže Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike