МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Билатерални споразум са САД - имамо разлог да се поносимо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Билатерални споразум са САД - имамо разлог да се поносимо

04. септембар 2020. Извор: Танјуг

Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је данас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

У тексту споразума нема тачке десет, нема признања, људи у Србији могу да одахну, истакао је Вучић.

"Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли", рекао је Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

"Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас", рекао је Вучић.

Вучић: У овом споразуму немамо чега да се стидимо

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала једнострано проглашену косовску независност, указао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум", рекао је Вучић.

Он је додао и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за ниво јавног дуга, стање економије, те да је говорио о Фонду за развој, што је, каже, за САД важно, јер је то и озбиљно политичко средство.

Пренео је да су тим разговорима присуствовали и Мајк Пенс и Рон Џонсон, Роберт О''Брајен, Џаред Кушнер, Ричард Гренел.

"Говорио сам о Србији, кратко о историјским односима Србије и Америке, али пре свега изразио сам наше виђење по питању односа Србије и САД. Поновио сам позив да посети Србију и рекао да је за нас ово веома важно, да је ово значајан споразум. Ми немамо чега да се стидимо", рекао је Вучић.

На констатацију да је пола сата пред састанак владала велика неизвесност хоће ли се делегација Приштине појавити, јер је Алијанса за будућност била против тачке у вези са Газиводама, Вучић је рекао да су сви из приштинске делегације видели јуче са којом жестином се супротставио тачки 10, о међусобном признању.

"Видели смо и јуче, једна представница из Приштине, из Љимајеве партије, никоме ни ''добар дан'' није говорила, ни Американцима, ни нама. Чудан свет. Њихов министар правде Селими био је врло љут око Газивода и ''мини Шенгена'' и вероватно је то директно пренео и Харадинају, као и то са којом жестином сам тражио на почетку састанка са се избаци тачка 10", рекао је Вучић.

Додао је да се делегација Србије изненадила када је видела ту тачку, "само што их гром није стрефио", али да су изнели своје аргументе пред америчким домаћинима.

"Американци су били фер, саслушали су нас и рекли - ''разумемо, нећете''. Ако прође - прође. Ово није прошло", рекао је Вучић.

Вучић: И Гренел је потврдио да је било изненађење

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас на поједине изјаве да српска делегација није доживела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.

"Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желео да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу.

Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.

Вучић: САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ

Председник Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тићу Српске православне цркве.

Како је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.

Вучић: Газиводе посвађале делегацију Приштине

Председник Србије Александар Вучић каже да су Газиводе кључна ствар око које се приштинска делегација свађала између себе.

Каже се да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енрегетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газоводе - рекао је Вучић шта стоји у споразуму, а потом појаснио:

“Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтели да откривамо и једни и други смо ћутали - зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Он је додао да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

“Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо део енергетских извора, дакле реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Сртуја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире”, рекао је Вучић.

Вучић: Само Београд добија канцеларију америчког фонда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Споразум који је потписан у Вашингтону подразумева да Амерички развојни фонд отвара канцеларију само у Београду, не и у Приштини, као и нигде у региону, те истакао да је на то веома поносан.

Вучић је у изјави медијима у Вашингтону рекао да то значи "јак сигнал" свим кредитним агенцијама, сигнал инвеститорима, како америчким, тако и западноевропским да улажу у нашу земљу, али и жељи Америке да послује на српском тржишту.

"То је добра вест. Американци ће надгледати са нама важне пројекте", рекао је Вучић и додао да су међу тим пројектима изградња ауто-пута до Приштине.

Подсетио је Србија у сарадњи са Евопском инвестиционом банком гради аутопут од Ниша до Плочника, али да се још не зна како ће бити финансиран део од Плочника до Мердара.

Истиче да ће изградња тих аутопутева повезати Приштину и централну Србију и лакше кретање грађана.

Споразум подразумева, додаје Вучић, и изградњу пруге, односно железничко повезивање Приштине са централом Србијом.

Истиче да ће изградња железнице ићи преко Мердара, јер је, указује председник, постојала идеја Приштине да пруга иде преко севера Косова и да Србија нема контролу над железницом.

"Ту смо успели да избегнемо малу замку", рекао је Вучић.

Вучић: 15 минута с Трампом и његовим сарадницима

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Вашингтону да је, након потписивања споразума у Белој кући, делегација Србије имала дуг билатералан сусрет са председником САД Доналдом Трампом.

"Од изузетног је значаја потписати билатерални споразум са САД и захвалан сам Трампу, а посебно хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима", рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о многим темама, од односа Србије и САД, до свих изборних кампања.

Вучић је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, те да је он поновио позив америчком председником да посети нашу земљу, што би, подсећа, био први пут после доласка Џимја Картера.

Вучић: Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава

Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава, истакао је вечерас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић после потписивања економског споразума у Белој кући.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да српска делегација има важне економске разговоре иза себе, и да сада следе тешки разговори у Бриселу.

Најавио је да ће се у Бриселу на дневном реду наћи економске теме, али и Заједница српских општина.

„Право одавде идемо у Брисел, не идемо кући“, нагласио је Вучић.

Захвалио се грађанима Србије на подршци и бризи, и на томе што су веровали у своју делегацију, те и што воле своју Србију.

„Србија је наша земља, за нас најлепша и најбоља. Данас се председник САД Доналд Трамп похвалио стопом незапослености од 8,4 одсто, а код нас је 7,3 процената. То говори како напредујемо и да можемо да сустижемо и престигнемо оне који су деценијама били испред на“, подвукао је он.

Вучић је истакао да се делегација Србије борила и изразио уверење да није обавила лош посао за нашу земљу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике