MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD - imamo razlog da se ponosimo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD - imamo razlog da se ponosimo

04. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

U tekstu sporazuma nema tačke deset, nema priznanja, lјudi u Srbiji mogu da odahnu, istakao je Vučić.

"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovolјan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

Vučić: U ovom sporazumu nemamo čega da se stidimo

Za Srbiju je ovo veoma važan sporazum i nemamo čega da se stidimo, pogotovo kad se ima u vidu da su SAD zemlјa koja je priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ukazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ne da nemamo čega da se stidimo, već imamo razlog da se ponosimo. Videćete da ćemo se i u razgovorima sa nekim drugima pozivati na ovaj sporazum", rekao je Vučić.

On je dodao i da je njegov susret sa Trampom bio veoma srdačan, a da se Tramp interesovao za stopu nezaposlenosti u Srbiji, za nivo javnog duga, stanje ekonomije, te da je govorio o Fondu za razvoj, što je, kaže, za SAD važno, jer je to i ozbilјno političko sredstvo.

Preneo je da su tim razgovorima prisustvovali i Majk Pens i Ron Džonson, Robert O''Brajen, Džared Kušner, Ričard Grenel.

"Govorio sam o Srbiji, kratko o istorijskim odnosima Srbije i Amerike, ali pre svega izrazio sam naše viđenje po pitanju odnosa Srbije i SAD. Ponovio sam poziv da poseti Srbiju i rekao da je za nas ovo veoma važno, da je ovo značajan sporazum. Mi nemamo čega da se stidimo", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je pola sata pred sastanak vladala velika neizvesnost hoće li se delegacija Prištine pojaviti, jer je Alijansa za budućnost bila protiv tačke u vezi sa Gazivodama, Vučić je rekao da su svi iz prištinske delegacije videli juče sa kojom žestinom se suprotstavio tački 10, o međusobnom priznanju.

"Videli smo i juče, jedna predstavnica iz Prištine, iz Ljimajeve partije, nikome ni ''dobar dan'' nije govorila, ni Amerikancima, ni nama. Čudan svet. Nјihov ministar pravde Selimi bio je vrlo lјut oko Gazivoda i ''mini Šengena'' i verovatno je to direktno preneo i Haradinaju, kao i to sa kojom žestinom sam tražio na početku sastanka sa se izbaci tačka 10", rekao je Vučić.

Dodao je da se delegacija Srbije iznenadila kada je videla tu tačku, "samo što ih grom nije strefio", ali da su izneli svoje argumente pred američkim domaćinima.

"Amerikanci su bili fer, saslušali su nas i rekli - ''razumemo, nećete''. Ako prođe - prođe. Ovo nije prošlo", rekao je Vučić.

Vučić: I Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na pojedine izjave da srpska delegacija nije doživela nikakvo iznenađenje i ukazao da je specijalni izaslanik Ričard Grenel potvrdio da jeste bilo iznenađenja.

"Da budem iskren, slušam različite priče da nije bilo iznenađenja i Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenja za srpsku delegaciju, ali nije želeo da precizira da je to tačka 10 i međusobno priznanje", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Poručio je i onima koji su izjavlјivali da se u dokumentu koji se našao na pregovaračkom stolu nalazi 16 tačaka, a ne tri, kako oni kažu.

Ukazao je i da svih 16 tačaka nisu iste za Beograd i Prištinu.

Vučić: SAD će garantovati zaštitu verskih objekata SPC

Predsednik Vučić je izjavio da je veoma važno to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiću Srpske pravoslavne crkve.

Kako je naglasio, Amerikanci su se kroz bilateralne sporazume i sa Srbijom i sa Prištinom obavezali da će garantovati sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na SPC i da će garantovati bezbednost verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika.

Dogovorili smo zaštitu slobode religija, intrareligijske komunikacije i posebno zaštitu religijskih objekata, kazao je Vučić.

Dalјe, kako je naveo, obavezali su se za posebne bezbednosne i sigurnosne kontrole na aerodromima, te da na tome rade samostalno i sa Prištinom, a sve u cilјu dobijanja bezviznog režima sa SAD.

Vučić: Gazivode posvađale delegaciju Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su Gazivode klјučna stvar oko koje se prištinska delegacija svađala između sebe.

Kaže se da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa američkim departmentom enregetike i sa drugim organima američke vlade na fizibiliti studiji koja bi trebalo da podeli energetske resurse jezera Gazovode - rekao je Vučić šta stoji u sporazumu, a potom pojasnio:

“Zašto su oni bili snažno protiv, a zašto smo mi bili za, pri čemu nismo to hteli da otkrivamo i jedni i drugi smo ćutali - zato što mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo, zato su se oni žestoko svađali između sebe”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

On je dodao da je Srbija na tome insistirala u Briselskim pregovorima i da će nastaviti na tome.

“Veoma je važno da Amerikanci urade fizibiliti studiju i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora, dakle reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublјe, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Srtuja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prišini je izazvalo nemire”, rekao je Vučić.

Vučić: Samo Beograd dobija kancelariju američkog fonda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sporazum koji je potpisan u Vašingtonu podrazumeva da Američki razvojni fond otvara kancelariju samo u Beogradu, ne i u Prištini, kao i nigde u regionu, te istakao da je na to veoma ponosan.

Vučić je u izjavi medijima u Vašingtonu rekao da to znači "jak signal" svim kreditnim agencijama, signal investitorima, kako američkim, tako i zapadnoevropskim da ulažu u našu zemlјu, ali i želјi Amerike da posluje na srpskom tržištu.

"To je dobra vest. Amerikanci će nadgledati sa nama važne projekte", rekao je Vučić i dodao da su među tim projektima izgradnja auto-puta do Prištine.

Podsetio je Srbija u saradnji sa Evopskom investicionom bankom gradi autoput od Niša do Pločnika, ali da se još ne zna kako će biti finansiran deo od Pločnika do Merdara.

Ističe da će izgradnja tih autoputeva povezati Prištinu i centralnu Srbiju i lakše kretanje građana.

Sporazum podrazumeva, dodaje Vučić, i izgradnju pruge, odnosno železničko povezivanje Prištine sa centralom Srbijom.

Ističe da će izgradnja železnice ići preko Merdara, jer je, ukazuje predsednik, postojala ideja Prištine da pruga ide preko severa Kosova i da Srbija nema kontrolu nad železnicom.

"Tu smo uspeli da izbegnemo malu zamku", rekao je Vučić.

Vučić: 15 minuta s Trampom i njegovim saradnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Vašingtonu da je, nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, delegacija Srbije imala dug bilateralan susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Od izuzetnog je značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD i zahvalan sam Trampu, a posebno hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Ja sam proveo više od 15 minuta u Ovalnom kabinetu sam sa Trampom i njegovim saradnicima", rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o mnogim temama, od odnosa Srbije i SAD, do svih izbornih kampanja.

Vučić je preneo da je Tramp iskazao želјu da dođe u Srbiju, te da je on ponovio poziv američkom predsednikom da poseti našu zemlјu, što bi, podseća, bio prvi put posle dolaska Džimja Kartera.

Vučić: Ovi dani nisu bili laki za nas, sve se ubrzava

Ovi dani nisu bili laki za nas, sve se ubrzava, istakao je večeras u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da srpska delegacija ima važne ekonomske razgovore iza sebe, i da sada slede teški razgovori u Briselu.

Najavio je da će se u Briselu na dnevnom redu naći ekonomske teme, ali i Zajednica srpskih opština.

„Pravo odavde idemo u Brisel, ne idemo kući“, naglasio je Vučić.

Zahvalio se građanima Srbije na podršci i brizi, i na tome što su verovali u svoju delegaciju, te i što vole svoju Srbiju.

„Srbija je naša zemlјa, za nas najlepša i najbolјa. Danas se predsednik SAD Donald Tramp pohvalio stopom nezaposlenosti od 8,4 odsto, a kod nas je 7,3 procenata. To govori kako napredujemo i da možemo da sustižemo i prestignemo one koji su decenijama bili ispred na“, podvukao je on.

Vučić je istakao da se delegacija Srbije borila i izrazio uverenje da nije obavila loš posao za našu zemlјu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike