МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Дуго нећемо добити овакав споразум,с било ким, о било чему
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Дуго нећемо добити овакав споразум,с било ким, о било чему

05. септембар 2020. Извор: Танјуг

Дуго нећемо имати овакав споразум попут овог из Вашингтона, по било ком питању, са било ким и о било чему, рекао је председник Србије Александар Вучић и навео да нам сад предстоји Брисел.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Срећан сам што сам био део тима у Вашингтону. Наш тим је био припремљенијији. Дошли смо са много више материјала. Једна од наших торби са материјалима и папирима је била тежа од њихове (приштинске)", каже Вучић за ТВ Пинк.

Захвалан је, наводи, људима у Србији на подршци и радује га што у добром делу јавности постоји та врста задољства и што могу да се осећају сигурно и да знају да је наша земља стабилна, да ћемо чувати наше интересе, стабилност и да ћемо напредовати у економији.

"Људи су били поносни, не зато што смо ми победили, нисмо. Нисмо били поражени, били смо поштовани (у Вашингтону), био сам примљен билатерално до Транмпа не зато што сма негде некога звао", навео је Вучић.

Поводом незадовољства споразумом у Приштини, Вучић каже да у преговорима не можете да добијете све што желите, али да сматра да је споразум из Вашингтона добар и за Приштину.

Не треба, каже, да се говори да смо згазили Албанце или они нас, јер ми треба да живимо заједно, делимо исти простор.

"То што смо ми ближи ЕУ него они не значи да ћемо моћи да изађемо из дела света у којем живимо", навео је Вучић.

Упитан о наводима да је споразум важнији за председника САД Доналда Трампа због кампање него за Србе на КиМ, Вучић је рекао да је сигурно да Трамп није радио нешто што би ишло против интереса његове кампање, али да је значајан за нас.

"Сви ови путеви, пруге, не увођење било каквих такси и тарифа, слободан проток роба, услуга, заштита наших цркава, поштовање пресуда по питању и Дечана и Пећке патријаршије, ако то за нас није важно. Ако долази ДФЦ са сталним седиштем у Београду са пуним капацитетом, за нас није вазнзо већ је важније за нечију кампању, мислим да ти људи нити су читали споразум, нити су добронамерни, нити желе било шта лепо својој земљи", рекао је Вучић.

Навео је да је јуче био поносни Србин, један од ретких који је био у пирлици да буде у Овалној соби и да потпуно равноправно разговара са председником Трампом.

Навео је да то није заслужио као Александар Вучић, већ као представник једног само по броју малог народа, иначе великог по својој храбрости и одважности.

"Био сам срећан што сам то могао да урадим. Србију нисмо обрукали, немојте да вам говорим како смо се борили. Чини ми се да за Брисел и Вашингтон само за две ноћи и два дана бих могао две књиге да напишем како је то изгледало и шта смо све успели да сачувамо и шта је то за шта смо успели да се изборимо", рекао је Вучић.

Додао је да ће о томе једног дана, сигурно, говорити и неки други људи.

Упитан о твиту Ричарда Гренела и његовом споречкању са председницом косовског парламента, Вучић је рекао да неће да се меша у њихове интерне ствари.

Напоменуо је да је утицај САД на Приштину огроман, није лако ни њима било да одређене ствари одбију, иако су по готово сваку цену хтели да одбију "мини Шенген" и Газиводе.

Вучић: Знам шта ће бити на разговорима у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да зна шта га очекује на разговорима у Бриселу, те да се нада да се ЕУ неће само бавити тиме како да се дође до краја процеса дијалога између Београда и Приштине.

"Знам шта ће бити, очекујем њихов коначни предлог и већ годину и по дана говорим о томе, али се надам да ће имати разумевање и добро схватити шта је то што Србија и Срби очекују и шта је минимум онога што морају да добију", нагласио је Вучић и додао да је споразум постигнут у Вашингтону заиста изврстан у овим оквирима, који дају још неке могућности.

На питање да ли ће економија бити на столу у Бриселу на разговорима у понедељак, Вучић је казао да ће и то бити једна од тема, али је такође подсетио какав однос имају службеници ЕУ.

"Биће економија на столу, али подсетићу како њихови службеници, како Марко каже, кажу - 'ви мислите да сте јачи од ЕУ, показаћемо вам...'. Када чујете те речи мало изгубите вољу, јер ми не желимо да Србију понижавају. Али, наша обавеза је да разговарамо са ЕУ, јер признајемо разговоре под окриљем ЕУ још од 2009. или 2011.", објашњава он.

Наглашава да су потези бивше власти Србије којима је питање Косова измештено из УН у ЕУ били врло лоша одлука и да то скупо кошта Србију и да ће је тек коштати.

Знам да у ЕУ нису много срећни,јер нам споразум даје снагу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у ЕУ нису много срећни због потписаног споразума у Вашингтону, и да он то разуме, јер нам тај документ, како је истакао, даје снагу за неке друге ствари.

"Зато разумем ћутање, понекад чак и љутње ЕУ због овог споразума, јер ово нама даје неку врсту снаге за друге ствари", рекао је Вучић за Пинк у Вашингтону.

Србија свакако пристаје на разговоре о КиМ у ЕУ, јер смо ми на европском путу, рекао је он и истакао да су то за нас најтежи разговори, али од изуетног значја.

"И најмање доброг од тога можемо да очекујемо што се тиче КИМ. Много доброг од ЕУ можемо да очекујемо, али што се тиче КиМ најмање доброг".

Он је поново истакао да "ми овакав споразум дуго нећемо добити, по било ком питању, са било ким о било чему".

Најскупља српска реч је будућност

Косово и Метохија је део наше прошлости и наше будућности, ја га никада нисам избацивао ни из прошлости, ни из будућности, али, најскупља српска реч је - будућност, каже председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара Пинка да ли је Косово најскупља српска реч, Вучић је рекао да је та реч будућност, да треба да се прича о животу наше деце.

"Највише волим када лекцију држе лажне патриоте, које не знају ништа. Знам свако српско село на КиМ, знам већину албанских села. Знам о свим папирама од почетка до краја и нас, можда тројица, људи у целој Србији зна сваки детаљ ситуације на сваком месту... А, онда слушате људе који тешко да на карти могу нешто да вам покажу... Мало вас то боли и мало вам смета", каже Вучић.

Али, тим поводом се позвао на Гренелов коментар, који му се свидео, да се не треба жалити, јер Гренел сматра да се политичари превише жале.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике