MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Dugo nećemo dobiti ovakav sporazum,s bilo kim, o bilo čemu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Dugo nećemo dobiti ovakav sporazum,s bilo kim, o bilo čemu

05. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Dugo nećemo imati ovakav sporazum poput ovog iz Vašingtona, po bilo kom pitanju, sa bilo kim i o bilo čemu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da nam sad predstoji Brisel.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Srećan sam što sam bio deo tima u Vašingtonu. Naš tim je bio pripremlјenijiji. Došli smo sa mnogo više materijala. Jedna od naših torbi sa materijalima i papirima je bila teža od njihove (prištinske)", kaže Vučić za TV Pink.

Zahvalan je, navodi, lјudima u Srbiji na podršci i raduje ga što u dobrom delu javnosti postoji ta vrsta zadolјstva i što mogu da se osećaju sigurno i da znaju da je naša zemlјa stabilna, da ćemo čuvati naše interese, stabilnost i da ćemo napredovati u ekonomiji.

"Ljudi su bili ponosni, ne zato što smo mi pobedili, nismo. Nismo bili poraženi, bili smo poštovani (u Vašingtonu), bio sam primlјen bilateralno do Tranmpa ne zato što sma negde nekoga zvao", naveo je Vučić.

Povodom nezadovolјstva sporazumom u Prištini, Vučić kaže da u pregovorima ne možete da dobijete sve što želite, ali da smatra da je sporazum iz Vašingtona dobar i za Prištinu.

Ne treba, kaže, da se govori da smo zgazili Albance ili oni nas, jer mi treba da živimo zajedno, delimo isti prostor.

"To što smo mi bliži EU nego oni ne znači da ćemo moći da izađemo iz dela sveta u kojem živimo", naveo je Vučić.

Upitan o navodima da je sporazum važniji za predsednika SAD Donalda Trampa zbog kampanje nego za Srbe na KiM, Vučić je rekao da je sigurno da Tramp nije radio nešto što bi išlo protiv interesa njegove kampanje, ali da je značajan za nas.

"Svi ovi putevi, pruge, ne uvođenje bilo kakvih taksi i tarifa, slobodan protok roba, usluga, zaštita naših crkava, poštovanje presuda po pitanju i Dečana i Pećke patrijaršije, ako to za nas nije važno. Ako dolazi DFC sa stalnim sedištem u Beogradu sa punim kapacitetom, za nas nije vaznzo već je važnije za nečiju kampanju, mislim da ti lјudi niti su čitali sporazum, niti su dobronamerni, niti žele bilo šta lepo svojoj zemlјi", rekao je Vučić.

Naveo je da je juče bio ponosni Srbin, jedan od retkih koji je bio u pirlici da bude u Ovalnoj sobi i da potpuno ravnopravno razgovara sa predsednikom Trampom.

Naveo je da to nije zaslužio kao Aleksandar Vučić, već kao predstavnik jednog samo po broju malog naroda, inače velikog po svojoj hrabrosti i odvažnosti.

"Bio sam srećan što sam to mogao da uradim. Srbiju nismo obrukali, nemojte da vam govorim kako smo se borili. Čini mi se da za Brisel i Vašington samo za dve noći i dva dana bih mogao dve knjige da napišem kako je to izgledalo i šta smo sve uspeli da sačuvamo i šta je to za šta smo uspeli da se izborimo", rekao je Vučić.

Dodao je da će o tome jednog dana, sigurno, govoriti i neki drugi lјudi.

Upitan o tvitu Ričarda Grenela i njegovom sporečkanju sa predsednicom kosovskog parlamenta, Vučić je rekao da neće da se meša u njihove interne stvari.

Napomenuo je da je uticaj SAD na Prištinu ogroman, nije lako ni njima bilo da određene stvari odbiju, iako su po gotovo svaku cenu hteli da odbiju "mini Šengen" i Gazivode.

Vučić: Znam šta će biti na razgovorima u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zna šta ga očekuje na razgovorima u Briselu, te da se nada da se EU neće samo baviti time kako da se dođe do kraja procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

"Znam šta će biti, očekujem njihov konačni predlog i već godinu i po dana govorim o tome, ali se nadam da će imati razumevanje i dobro shvatiti šta je to što Srbija i Srbi očekuju i šta je minimum onoga što moraju da dobiju", naglasio je Vučić i dodao da je sporazum postignut u Vašingtonu zaista izvrstan u ovim okvirima, koji daju još neke mogućnosti.

Na pitanje da li će ekonomija biti na stolu u Briselu na razgovorima u ponedelјak, Vučić je kazao da će i to biti jedna od tema, ali je takođe podsetio kakav odnos imaju službenici EU.

"Biće ekonomija na stolu, ali podsetiću kako njihovi službenici, kako Marko kaže, kažu - 'vi mislite da ste jači od EU, pokazaćemo vam...'. Kada čujete te reči malo izgubite volјu, jer mi ne želimo da Srbiju ponižavaju. Ali, naša obaveza je da razgovaramo sa EU, jer priznajemo razgovore pod okrilјem EU još od 2009. ili 2011.", objašnjava on.

Naglašava da su potezi bivše vlasti Srbije kojima je pitanje Kosova izmešteno iz UN u EU bili vrlo loša odluka i da to skupo košta Srbiju i da će je tek koštati.

Znam da u EU nisu mnogo srećni,jer nam sporazum daje snagu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u EU nisu mnogo srećni zbog potpisanog sporazuma u Vašingtonu, i da on to razume, jer nam taj dokument, kako je istakao, daje snagu za neke druge stvari.

"Zato razumem ćutanje, ponekad čak i lјutnje EU zbog ovog sporazuma, jer ovo nama daje neku vrstu snage za druge stvari", rekao je Vučić za Pink u Vašingtonu.

Srbija svakako pristaje na razgovore o KiM u EU, jer smo mi na evropskom putu, rekao je on i istakao da su to za nas najteži razgovori, ali od izuetnog značja.

"I najmanje dobrog od toga možemo da očekujemo što se tiče KIM. Mnogo dobrog od EU možemo da očekujemo, ali što se tiče KiM najmanje dobrog".

On je ponovo istakao da "mi ovakav sporazum dugo nećemo dobiti, po bilo kom pitanju, sa bilo kim o bilo čemu".

Najskuplјa srpska reč je budućnost

Kosovo i Metohija je deo naše prošlosti i naše budućnosti, ja ga nikada nisam izbacivao ni iz prošlosti, ni iz budućnosti, ali, najskuplјa srpska reč je - budućnost, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara Pinka da li je Kosovo najskuplјa srpska reč, Vučić je rekao da je ta reč budućnost, da treba da se priča o životu naše dece.

"Najviše volim kada lekciju drže lažne patriote, koje ne znaju ništa. Znam svako srpsko selo na KiM, znam većinu albanskih sela. Znam o svim papirama od početka do kraja i nas, možda trojica, lјudi u celoj Srbiji zna svaki detalј situacije na svakom mestu... A, onda slušate lјude koji teško da na karti mogu nešto da vam pokažu... Malo vas to boli i malo vam smeta", kaže Vučić.

Ali, tim povodom se pozvao na Grenelov komentar, koji mu se svideo, da se ne treba žaliti, jer Grenel smatra da se političari previše žale.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike