МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Лажни Обилићи о завету,а Бранковићи -18 повлачења признања
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Лажни Обилићи о завету,а Бранковићи -18 повлачења признања

02. октобар 2020.

Сви нам говоре о "косовском завету", и они у чије време је тзв. Косово прогласило независност и они који су га признали, а наводном велеиздајнику Вучићу остављају да се бори, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Председник је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што се на сахрани Амфилохија Радовића говорило о КиМ, уз речи Матије Бећковића да ће издати цео српски народ онај који изда Косово, те како коментарише то што се у очување КиМ "куну" они који подржавају Здравка Кривкапциха, који нема намеру да повуче црногорско признање Косова и како се то заклињу у очување а признају независност Косова.

"Сви нам говоре о косовском завету и на крају од косовског завета једини који не признаје независно Косово остаде велеиздајник Вучић, од свих поштовалача косовског завета у окружењу, сви љубимци ''великих и значајних Срба'' не могу баш у овој ситауцији да ураде нешто против независносто Косова, него да ми то препустимо ''велеиздајнику'' Вучићу да се сам бори против независности Косова сам - ко сирак тужни без иђе икога", приметио је Вучић.

Истичући да не говори ни о једном говорнику на сахрани митрополита, каже да неки још наступају тако да му соле памет како је издајник, али другима неће да кажу ни једну реч.

"Као што сам својевремо избегавао да одговрам на оптужбе неосноване од многих људи тог типа већ да аргументима многе ствари објасним. Прво, завхалио сам свим људма који су желели да покажу јединство и заједништво нашег народа".

Већ осам година слуша, каже, како је издао Косово или ће тек да изда Косово, али је управо он тај који се сваког дана са својим тимом људи бори за српски народ на КиМ, за ралику од других који су само коментарисали како је јуче био ружан, дебео и слично.

"Са друге стране, већ осам година слушам и чули сте - ''онај који изда Косово...'', већ осам година то слушам и осам година ми кажу ''ти ћеш то да издаш'', а ја се при томе трудим да се свакога дана борим за наш народ на КиМ. Знате да су неки гледали и типкали на тастартуру како и колико сам ружан и дебео и колико сам одвратан. Ја сам и јуче и прекјуце радио цео дан и нисам могао да будем са својом децом као сви остали. И тако безберој викенда и летњих и зимских одмора водећи борбу за КиМ са свим својим пријатељима који седе овде заједно и многим другим".

Напомиње да нису Срби увек плебисцитарно као сада давали подршку на КиМ одговорној и рационалној политици, а не хушкачима и букачима.

"Не говорим ништа о говорницима на сахрани пошто поштујем сваког од говорника и уопште се њима не обраћам", нагласио је Вучић.

Вучић подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године, када он није био ни близу власти и да је тада реакција Србије била узасно неодговорна и глупа, без икакве посвећености и марљивости и смисленог приступа било чему, затим потези за Међународни суд правде, повлачење из УН и давање Еулексу и ЕУ да воде разговоре и другом.

"Наглашава да је Србија успела из свега тога да паметном и одговорном и марљивом политиком, када је све било завршено, успела да вратимо на сто да се о Косову разговара.

"И данас многи који куну, понављам да не мислим ни на кога од говорника који су сви имали пристојне говоре, да многи који куну нешто свакога а одговорни су за све то што нам се збивало, шта да радите на то ћутите и говорите чињеницама...А чињенице су следеће: у њихово време 85 земљла је признало независност Косова, а они испадоше косовски јунаци - све Обилић до Обилића, а ми, у чије време је повучено 18 признања косвоске независности ми постадосмо Бранковићи...Све напако".

Нећу да се јуначим, већ ћу да кажем да нам је потребно компромисно решење и разговор и договор, и да нам је потребан мир, нагласио је Вучић.

"Не желим да било којој мајци дете вратим у ковчегу, већ да се то дете радује будућности и да има породицу, да има рачунар и добру плату и да може да размишља о томе како ће да прехрањује породицу, а не да размишља ког типа пушку ће да носи и ко ће са ког брда на њега да пуца", нагласио је Вучић.

Каже да се, ипак, не секира много због свих тих ствари, лицемерја и двоструких аршина, јер је на то научио од почетка.

Вучић је додао да треба погледати како изгледа Рајска бања на северу КиМ и да треба да се уради секундарни водовод, после примарног на северу КиМ у шта су уложени милиони.

"Да видите колико тога правимо, исплаћујемо плате са косовским додатком и наставићемо и не кукамо због тога", додао је Вучић.

Вучић: Приштински трик, али ђаво се увек крије у детаљима...

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је приштински трик инсистирање на неуставности Заједнице српских општина и да то показује да Приштина не жели компромисно решење, што га, каже, брине.

На питање колико је сам бриселски споразум из 2013. ограничавајући за примену ЗСО са извршним овлашћењима, Вучић је рекао да се на то обично позива албанска страна, али да ту има неколико детаља и да све јасно пише у Плану имплементације.

Суштина је, појашњава, у томе да је управљачки тим у Пришини био надлежан да напише како изгледа Статут ЗСО, а не косовска влада.

"Ђаво је увек у детаљима", реако је Вучић и додао да је управљачки тим доставио статут, али он никада није био прихваћен.

"Влада је требало да констатује да је достављен и да се одлука владе, а не први споразум да на оцену уставмости. Они су направили трик, дали су први бриселски споразум и формирање ЗСО на одлучивање тзв. Уставном суду, како би рекли да је то немогуће", рекао је Вучић.

Он је навео да га брине што Приштини није стало до компромиса.

"Али, ми ћемо се на то позивати и нећемо одустати од плана имплементације, ЗСО и онога што тамо пише. То износим пред странце, и јасно показујем да смо ми у праву", указао је председник Србије.

"Све време смо имали сукоб око суштине ЗСО. Српска страна је инсистирала, и кроз први Спроазум и кроз План имплементације, на промену правних оквира. Јер, ако је нешто у складу са Уставом, онда нису потребни разговори са Београдом, зашто би онда потписивали уговор", истакао је Вучић.

Он је указао да је прва тачка у Плану имплементације управо прилагођавање правних оквира, што значи промену аката, која обавезује и једне и друге.

На питање у вези са излагањем посланика албанске мањине Шаипа Камберија и да ли би спрски посланици могли бити активнији када је реч о формирању ЗСО, Вучић је рекао да српски представници у Приштини не могу да кажу нешто слично, јер када кажу да је у Рачку све било намештено - буду осуђени на затворску казну.

Додао је да је поносан што Камбери може слободно да изговара и неистине и најтеже могуће речи, јет то показује грађанима колико је наша земља слободна и да се плашимо различитих агрумената.

"Ја сам се обрадовао што се Камбери активно укључио у рад парламента и да је стекао огромне симпатије, те да већ данас има већи број симпатизера од неких који мисле да би могли да сруше власт у једном дану", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике