MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Lažni Obilići o zavetu,a Brankovići -18 povlačenja priznanja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Lažni Obilići o zavetu,a Brankovići -18 povlačenja priznanja

02. oktobar 2020.

Svi nam govore o "kosovskom zavetu", i oni u čije vreme je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost i oni koji su ga priznali, a navodnom veleizdajniku Vučiću ostavlјaju da se bori, konstatovao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što se na sahrani Amfilohija Radovića govorilo o KiM, uz reči Matije Bećkovića da će izdati ceo srpski narod onaj koji izda Kosovo, te kako komentariše to što se u očuvanje KiM "kunu" oni koji podržavaju Zdravka Krivkapciha, koji nema nameru da povuče crnogorsko priznanje Kosova i kako se to zaklinju u očuvanje a priznaju nezavisnost Kosova.

"Svi nam govore o kosovskom zavetu i na kraju od kosovskog zaveta jedini koji ne priznaje nezavisno Kosovo ostade veleizdajnik Vučić, od svih poštovalača kosovskog zaveta u okruženju, svi lјubimci ''velikih i značajnih Srba'' ne mogu baš u ovoj sitauciji da urade nešto protiv nezavisnosto Kosova, nego da mi to prepustimo ''veleizdajniku'' Vučiću da se sam bori protiv nezavisnosti Kosova sam - ko sirak tužni bez iđe ikoga", primetio je Vučić.

Ističući da ne govori ni o jednom govorniku na sahrani mitropolita, kaže da neki još nastupaju tako da mu sole pamet kako je izdajnik, ali drugima neće da kažu ni jednu reč.

"Kao što sam svojevremo izbegavao da odgovram na optužbe neosnovane od mnogih lјudi tog tipa već da argumentima mnoge stvari objasnim. Prvo, zavhalio sam svim lјudma koji su želeli da pokažu jedinstvo i zajedništvo našeg naroda".

Već osam godina sluša, kaže, kako je izdao Kosovo ili će tek da izda Kosovo, ali je upravo on taj koji se svakog dana sa svojim timom lјudi bori za srpski narod na KiM, za raliku od drugih koji su samo komentarisali kako je juče bio ružan, debeo i slično.

"Sa druge strane, već osam godina slušam i čuli ste - ''onaj koji izda Kosovo...'', već osam godina to slušam i osam godina mi kažu ''ti ćeš to da izdaš'', a ja se pri tome trudim da se svakoga dana borim za naš narod na KiM. Znate da su neki gledali i tipkali na tastarturu kako i koliko sam ružan i debeo i koliko sam odvratan. Ja sam i juče i prekjuce radio ceo dan i nisam mogao da budem sa svojom decom kao svi ostali. I tako bezberoj vikenda i letnjih i zimskih odmora vodeći borbu za KiM sa svim svojim prijatelјima koji sede ovde zajedno i mnogim drugim".

Napominje da nisu Srbi uvek plebiscitarno kao sada davali podršku na KiM odgovornoj i racionalnoj politici, a ne huškačima i bukačima.

"Ne govorim ništa o govornicima na sahrani pošto poštujem svakog od govornika i uopšte se njima ne obraćam", naglasio je Vučić.

Vučić podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, kada on nije bio ni blizu vlasti i da je tada reakcija Srbije bila uzasno neodgovorna i glupa, bez ikakve posvećenosti i marlјivosti i smislenog pristupa bilo čemu, zatim potezi za Međunarodni sud pravde, povlačenje iz UN i davanje Euleksu i EU da vode razgovore i drugom.

"Naglašava da je Srbija uspela iz svega toga da pametnom i odgovornom i marlјivom politikom, kada je sve bilo završeno, uspela da vratimo na sto da se o Kosovu razgovara.

"I danas mnogi koji kunu, ponavlјam da ne mislim ni na koga od govornika koji su svi imali pristojne govore, da mnogi koji kunu nešto svakoga a odgovorni su za sve to što nam se zbivalo, šta da radite na to ćutite i govorite činjenicama...A činjenice su sledeće: u njihovo vreme 85 zemlјla je priznalo nezavisnost Kosova, a oni ispadoše kosovski junaci - sve Obilić do Obilića, a mi, u čije vreme je povučeno 18 priznanja kosvoske nezavisnosti mi postadosmo Brankovići...Sve napako".

Neću da se junačim, već ću da kažem da nam je potrebno kompromisno rešenje i razgovor i dogovor, i da nam je potreban mir, naglasio je Vučić.

"Ne želim da bilo kojoj majci dete vratim u kovčegu, već da se to dete raduje budućnosti i da ima porodicu, da ima računar i dobru platu i da može da razmišlјa o tome kako će da prehranjuje porodicu, a ne da razmišlјa kog tipa pušku će da nosi i ko će sa kog brda na njega da puca", naglasio je Vučić.

Kaže da se, ipak, ne sekira mnogo zbog svih tih stvari, licemerja i dvostrukih aršina, jer je na to naučio od početka.

Vučić je dodao da treba pogledati kako izgleda Rajska banja na severu KiM i da treba da se uradi sekundarni vodovod, posle primarnog na severu KiM u šta su uloženi milioni.

"Da vidite koliko toga pravimo, isplaćujemo plate sa kosovskim dodatkom i nastavićemo i ne kukamo zbog toga", dodao je Vučić.

Vučić: Prištinski trik, ali đavo se uvek krije u detalјima...

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prištinski trik insistiranje na neustavnosti Zajednice srpskih opština i da to pokazuje da Priština ne želi kompromisno rešenje, što ga, kaže, brine.

Na pitanje koliko je sam briselski sporazum iz 2013. ograničavajući za primenu ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Vučić je rekao da se na to obično poziva albanska strana, ali da tu ima nekoliko detalјa i da sve jasno piše u Planu implementacije.

Suština je, pojašnjava, u tome da je upravlјački tim u Prišini bio nadležan da napiše kako izgleda Statut ZSO, a ne kosovska vlada.

"Đavo je uvek u detalјima", reako je Vučić i dodao da je upravlјački tim dostavio statut, ali on nikada nije bio prihvaćen.

"Vlada je trebalo da konstatuje da je dostavlјen i da se odluka vlade, a ne prvi sporazum da na ocenu ustavmosti. Oni su napravili trik, dali su prvi briselski sporazum i formiranje ZSO na odlučivanje tzv. Ustavnom sudu, kako bi rekli da je to nemoguće", rekao je Vučić.

On je naveo da ga brine što Prištini nije stalo do kompromisa.

"Ali, mi ćemo se na to pozivati i nećemo odustati od plana implementacije, ZSO i onoga što tamo piše. To iznosim pred strance, i jasno pokazujem da smo mi u pravu", ukazao je predsednik Srbije.

"Sve vreme smo imali sukob oko suštine ZSO. Srpska strana je insistirala, i kroz prvi Sproazum i kroz Plan implementacije, na promenu pravnih okvira. Jer, ako je nešto u skladu sa Ustavom, onda nisu potrebni razgovori sa Beogradom, zašto bi onda potpisivali ugovor", istakao je Vučić.

On je ukazao da je prva tačka u Planu implementacije upravo prilagođavanje pravnih okvira, što znači promenu akata, koja obavezuje i jedne i druge.

Na pitanje u vezi sa izlaganjem poslanika albanske manjine Šaipa Kamberija i da li bi sprski poslanici mogli biti aktivniji kada je reč o formiranju ZSO, Vučić je rekao da srpski predstavnici u Prištini ne mogu da kažu nešto slično, jer kada kažu da je u Račku sve bilo namešteno - budu osuđeni na zatvorsku kaznu.

Dodao je da je ponosan što Kamberi može slobodno da izgovara i neistine i najteže moguće reči, jet to pokazuje građanima koliko je naša zemlјa slobodna i da se plašimo različitih agrumenata.

"Ja sam se obradovao što se Kamberi aktivno uklјučio u rad parlamenta i da je stekao ogromne simpatije, te da već danas ima veći broj simpatizera od nekih koji misle da bi mogli da sruše vlast u jednom danu", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike