МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: За успешан наставак дијалога - формирање ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: За успешан наставак дијалога - формирање ЗСО

10. децембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Пековић изјавио је да је и у данашној, новој рунди техничког дијалога са Приштином, прво питање на којем је Београд инсистирао било формирање Заједнице српских општина (ЗСО), додајћи да се разговарало о имовини и финансијским потраживањима.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Петковић је подсетио да је прошло 2.800 дана, а да ЗСО није формирана.

"За нас је то кључно питање и ако говоримо о успешном наставку дијалога неопходно је да дође до формирања ЗСО“, рекао је он новинарима након састанка у Бриселу.

Петковић је пренео да се данас говорило о имовини и финансијским потраживањима, што је веома важно питање.

"Добро је да након седам и по година коначно говоримо о имовини и финансијским потраживањима. То је врло осетљиво, крупно и комплексно питање. С обзиром да су позиције Београда и Приштине по питању имовине и финансијских потраживања веома удаљене, оно што смо предложили јесте да прво утврдимо принципе", објаснио је он.

Петковић је указао да је делегација Београда дошла на састанак са спремном документацијом и предлозима како би се принципима, механизмима и телима успоставио систем да би могло да се говори конкретно о имовини.

"Важно је да се успоставе принципи који су засновани на међународним стандардима, да знамо о чему причамо, да не говоримо о жељама већ како се то решава у свету. Трудићемо се да у периоду који је испред нас дамо све од себе да решавамо ово значјано питање као и сва друга отворена питања", нагласио је он.

Рекао је да је важно да се говори о принципима како би се уопште разговарало о имовини и на који начин ће се решавати то питање, а реч је о имовини која је јавна и приватна својина.

"Важно је да се утврде механизми и приступи. Када кажем да имамо апсолутно супротне ставове, то су ставови где Приштина наступа са својим интересима и гледиштем, а Београда рационално и реално. Ми подносимо наше доказе о томе шта је финансирано, ко је власник, ко је улагао, као и све оно што се тиче међународних стандарда када се говори посебно о приватној имовини, где се зна како се утврђује шта је приватна, шта јавна имовина и како се решава", рекао је Петковић.

Затим тек, каже, на ред долазе мехамизми и тела, стручни људи експерти који ће се тиме бавити, да би у паралелном процесу могло на свеобухватан и правичан начин то питање да се реши.

Покретањем питања имовине, према његовим речима, даје се допринос укупном решавању свих других проблема у дијалогу.

Петковић је истакао да је за нас важно да се наставе разговори и дијалог иако су тешки, али је то све боље, како каже, да у Бриселу имамо за преговарачким столом, а не на терену инциденте.

"С обзиром да је данас Међународни дан људских права, а помињући инциденте, свакако смо покренули питање положаја Срба на КиМ, кршење њихових права, али и најновијих инцидената посебно напада на Србе повратнике у Метохији, али и уопште напдада који се дешавају посебно на централном Косову", рекао је он.

Петковић је нагласио да Београд инсистира на дијалогу, и да ће се сваки пут, када добијемо позив, наша делегација одазвати и доћи спремна у Брисел да разговара о свим кљуцнцим питањима која се налазе на агенди, када је реч о дијалогу.

"Када је упитању у којој фази и статусу јесте дијалог ми дајемо све од себе да, што се тиче београдске стране, преговори иду у правом смеру, а једини могући смер је у правцу компромисног решења", закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике