MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Za uspešan nastavak dijaloga - formiranje ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Za uspešan nastavak dijaloga - formiranje ZSO

10. decembar 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Peković izjavio je da je i u današnoj, novoj rundi tehničkog dijaloga sa Prištinom, prvo pitanje na kojem je Beograd insistirao bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dodajći da se razgovaralo o imovini i finansijskim potraživanjima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Petković je podsetio da je prošlo 2.800 dana, a da ZSO nije formirana.

"Za nas je to klјučno pitanje i ako govorimo o uspešnom nastavku dijaloga neophodno je da dođe do formiranja ZSO“, rekao je on novinarima nakon sastanka u Briselu.

Petković je preneo da se danas govorilo o imovini i finansijskim potraživanjima, što je veoma važno pitanje.

"Dobro je da nakon sedam i po godina konačno govorimo o imovini i finansijskim potraživanjima. To je vrlo osetlјivo, krupno i kompleksno pitanje. S obzirom da su pozicije Beograda i Prištine po pitanju imovine i finansijskih potraživanja veoma udalјene, ono što smo predložili jeste da prvo utvrdimo principe", objasnio je on.

Petković je ukazao da je delegacija Beograda došla na sastanak sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se principima, mehanizmima i telima uspostavio sistem da bi moglo da se govori konkretno o imovini.

"Važno je da se uspostave principi koji su zasnovani na međunarodnim standardima, da znamo o čemu pričamo, da ne govorimo o želјama već kako se to rešava u svetu. Trudićemo se da u periodu koji je ispred nas damo sve od sebe da rešavamo ovo značjano pitanje kao i sva druga otvorena pitanja", naglasio je on.

Rekao je da je važno da se govori o principima kako bi se uopšte razgovaralo o imovini i na koji način će se rešavati to pitanje, a reč je o imovini koja je javna i privatna svojina.

"Važno je da se utvrde mehanizmi i pristupi. Kada kažem da imamo apsolutno suprotne stavove, to su stavovi gde Priština nastupa sa svojim interesima i gledištem, a Beograda racionalno i realno. Mi podnosimo naše dokaze o tome šta je finansirano, ko je vlasnik, ko je ulagao, kao i sve ono što se tiče međunarodnih standarda kada se govori posebno o privatnoj imovini, gde se zna kako se utvrđuje šta je privatna, šta javna imovina i kako se rešava", rekao je Petković.

Zatim tek, kaže, na red dolaze mehamizmi i tela, stručni lјudi eksperti koji će se time baviti, da bi u paralelnom procesu moglo na sveobuhvatan i pravičan način to pitanje da se reši.

Pokretanjem pitanja imovine, prema njegovim rečima, daje se doprinos ukupnom rešavanju svih drugih problema u dijalogu.

Petković je istakao da je za nas važno da se nastave razgovori i dijalog iako su teški, ali je to sve bolјe, kako kaže, da u Briselu imamo za pregovaračkim stolom, a ne na terenu incidente.

"S obzirom da je danas Međunarodni dan lјudskih prava, a pominjući incidente, svakako smo pokrenuli pitanje položaja Srba na KiM, kršenje njihovih prava, ali i najnovijih incidenata posebno napada na Srbe povratnike u Metohiji, ali i uopšte napdada koji se dešavaju posebno na centralnom Kosovu", rekao je on.

Petković je naglasio da Beograd insistira na dijalogu, i da će se svaki put, kada dobijemo poziv, naša delegacija odazvati i doći spremna u Brisel da razgovara o svim klјucncim pitanjima koja se nalaze na agendi, kada je reč o dijalogu.

"Kada je upitanju u kojoj fazi i statusu jeste dijalog mi dajemo sve od sebe da, što se tiče beogradske strane, pregovori idu u pravom smeru, a jedini mogući smer je u pravcu kompromisnog rešenja", zaklјučio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike