МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Срби имају државу која их неће оставити на цедилу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Срби имају државу која их неће оставити на цедилу

15. децембар 2020. Извор:Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поновио је данас да поједини опозициони политичари шире неистине да на северу КиМ неће бити струје и да је садашња власт енергетски систем на северу покрајине предала Приштини, те поручио да се актуелна власт, на челу са председником Александром Вучићем, бори за КиМ и да Србија никада неће оставити свој народ на цедилу.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Гостујући на телевизији Хепи, Петковић је рекао да Србија никада неће оставити свој народ на цедилу као што су то, како каже, учинили Драган Дјилас, Вук Јеремић, Борис Тадић... 2010, 2008. године и много пре тога.

"Опозиција се служи само обманама и лажима јер ако нешто ради садашња власт, на челу са председником Александром Вучићем, то је да се боримо за КиМ, за српски народ и на северу и јужно од Ибра, за компромисно решење који ће омогућити да Срби остану на КиМ, за мир, стабилност, економски просперитет...", рекао је Петковић.

Навео је да је 2001. године тадашњи министар рударства и енергетике Горан Новаковић, као министар Демократске странке, потписао споразум са УНМИК-ом коме се предаје надлежност одржавања и управљања електроенергетским системом на целој територији КиМ.

Подсетио је да је 2004. године Скупштина тзв. Косова донела Закон о енергетици којим УНМИК надлежност за управљање и одржавање електроенергетским системом преноси на Приштину, те да од тада Оператор система трансмисије и тржишта електричном енергијом Косова (КОСТТ) преузима надлежност за простор целог КиМ, када је реч о управљању и одрзавању електроенергетског система.

Навео је да су од када је Косово 2008. године једнострано прогласило независност додатно смањене надлежности УНМИК-а захваљујући, како каже, Тадићу, Јеремићу и Дјиласу који су довели ЕУЛЕКС.

"Све надлежности које је УНМИК имао по резолуцији 1244 преузео је ЕУЛЕКС који је радио све да ствара и јача тзв. независно Косово", рекао је Петковић.

Додао је да је СНС од 2012. године, када је дошла на власт, покушала да исправи наслеђено стање и да је 2013. године, након потписивања Бриселског споразума, закључен Споразум о енергетици којим се предвиђа формирање две ћерке фирме ЕПС-а које треба да се баве трговином и дистрибуцијом електричне енергије.

Додао је да је према закључцима ЕУ из 2015. године договорено да се те две фирме називају Електросевер, за снадбевање и дистрибуцију електричне енергије, и ЕПС трговина, за трговину на велико и мало.

"Више од пет пута покушавали смо да региструјемо те две ћерке фирме у приштинском систему. Они то одбијају да ураде. Борили смо се и за све ово време обезбеђивали струју за Србе на северу КиМ и не само за њих, већ и за Албанце, а реч је о десетинама милиона евра свих ових година", рекао је Петковић.

Петковић је навео да је 2018. године УНМИК послао писмо Електромрежи Србије у којем је обавештава да је КОСТТ надлежан за управљање и одржавање електроенергетског система, али да питање имовине, инфраструктуре Електромреже на КиМ, Београд треба да решава у оквиру дијалога са Приштином.

"Кад неко каже да смо нешто предали, то онда говори да смо ми предали и имовину. Нити смо ми потписали било шта да предајемо у руке КОСТТ-у да управља и одржава електроенергетским системом, то се дешавало раније, нити смо потписали нити ћемо потписати било какав документ да предајемо имовину Приштини, када је реч о имовини Електромреже Србије и ЕПС-а на КиМ", истакао је Петковић.

Навео је да представници опозиције, ширећи неистине да на северу КиМ неће бити струје и да је садашња власт енергетски систем на северу покрајине предала Приштини, "ударају" по свом народу на КиМ.

"Зато ни немају никакву подршку на КиМ јер су их људи који ту живе прозрели јер добро знају које су последице и резултати њихове политке", рекао је Петковић и политичарима опозиције поручио да не лажу и не доводе српски народ на КиМ у опасност.

Петковић је поновио да се председник Вучић бори за КиМ и да Срби данас имају државу која их никад неће оставити на цедилу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике