MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Srbi imaju državu koja ih neće ostaviti na cedilu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Srbi imaju državu koja ih neće ostaviti na cedilu

15. decembar 2020. Izvor:Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ponovio je danas da pojedini opozicioni političari šire neistine da na severu KiM neće biti struje i da je sadašnja vlast energetski sistem na severu pokrajine predala Prištini, te poručio da se aktuelna vlast, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bori za KiM i da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Gostujući na televiziji Hepi, Petković je rekao da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu kao što su to, kako kaže, učinili Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić... 2010, 2008. godine i mnogo pre toga.

"Opozicija se služi samo obmanama i lažima jer ako nešto radi sadašnja vlast, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, to je da se borimo za KiM, za srpski narod i na severu i južno od Ibra, za kompromisno rešenje koji će omogućiti da Srbi ostanu na KiM, za mir, stabilnost, ekonomski prosperitet...", rekao je Petković.

Naveo je da je 2001. godine tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković, kao ministar Demokratske stranke, potpisao sporazum sa UNMIK-om kome se predaje nadležnost održavanja i upravlјanja elektroenergetskim sistemom na celoj teritoriji KiM.

Podsetio je da je 2004. godine Skupština tzv. Kosova donela Zakon o energetici kojim UNMIK nadležnost za upravlјanje i održavanje elektroenergetskim sistemom prenosi na Prištinu, te da od tada Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom Kosova (KOSTT) preuzima nadležnost za prostor celog KiM, kada je reč o upravlјanju i odrzavanju elektroenergetskog sistema.

Naveo je da su od kada je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost dodatno smanjene nadležnosti UNMIK-a zahvalјujući, kako kaže, Tadiću, Jeremiću i Djilasu koji su doveli EULEKS.

"Sve nadležnosti koje je UNMIK imao po rezoluciji 1244 preuzeo je EULEKS koji je radio sve da stvara i jača tzv. nezavisno Kosovo", rekao je Petković.

Dodao je da je SNS od 2012. godine, kada je došla na vlast, pokušala da ispravi nasleđeno stanje i da je 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaklјučen Sporazum o energetici kojim se predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a koje treba da se bave trgovinom i distribucijom električne energije.

Dodao je da je prema zaklјučcima EU iz 2015. godine dogovoreno da se te dve firme nazivaju Elektrosever, za snadbevanje i distribuciju električne energije, i EPS trgovina, za trgovinu na veliko i malo.

"Više od pet puta pokušavali smo da registrujemo te dve ćerke firme u prištinskom sistemu. Oni to odbijaju da urade. Borili smo se i za sve ovo vreme obezbeđivali struju za Srbe na severu KiM i ne samo za njih, već i za Albance, a reč je o desetinama miliona evra svih ovih godina", rekao je Petković.

Petković je naveo da je 2018. godine UNMIK poslao pismo Elektromreži Srbije u kojem je obaveštava da je KOSTT nadležan za upravlјanje i održavanje elektroenergetskog sistema, ali da pitanje imovine, infrastrukture Elektromreže na KiM, Beograd treba da rešava u okviru dijaloga sa Prištinom.

"Kad neko kaže da smo nešto predali, to onda govori da smo mi predali i imovinu. Niti smo mi potpisali bilo šta da predajemo u ruke KOSTT-u da upravlјa i održava elektroenergetskim sistemom, to se dešavalo ranije, niti smo potpisali niti ćemo potpisati bilo kakav dokument da predajemo imovinu Prištini, kada je reč o imovini Elektromreže Srbije i EPS-a na KiM", istakao je Petković.

Naveo je da predstavnici opozicije, šireći neistine da na severu KiM neće biti struje i da je sadašnja vlast energetski sistem na severu pokrajine predala Prištini, "udaraju" po svom narodu na KiM.

"Zato ni nemaju nikakvu podršku na KiM jer su ih lјudi koji tu žive prozreli jer dobro znaju koje su posledice i rezultati njihove politke", rekao je Petković i političarima opozicije poručio da ne lažu i ne dovode srpski narod na KiM u opasnost.

Petković je ponovio da se predsednik Vučić bori za KiM i da Srbi danas imaju državu koja ih nikad neće ostaviti na cedilu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike