МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Селаковић:Седнице СБ УН важне за изношење нашег става о КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Селаковић:Седнице СБ УН важне за изношење нашег става о КиМ

14. април 2021.

Србији не би одговарало да је седница Савета безбедности УН у потпуности прекинута, јер је одржавање тих седница ретка прилика да се у најважнијој међународној организацији на свету изнесе став наше земље и скренe пажња на проблеме на Косову и Метохији, изјавио је данас министар спољних послова Никола Селаковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: МСП

Како је навео за ТВ Пинк, представницима Србије је било важније да упознају све чланице СБ УН о актуелној ситуацији на КиМ, да говоре отворено о проблемима којих нема у Извештају.

"Зато смо истрпели то што оно зову својим државним симболима, јер је важно оно што је речено на седници. Седница је настављена баш као и у октобру 2020, нису хтели да уклоне своје симболе, али надамо се да ћемо се наћи у Њујорку у октобру где не могу да донесу своја обележја и нећемо имати ту врсту проблема", казао је Селаковић.

Наводећи да је било позитивних коментара о недавно одржаним изборима на КиМ, Селаковић је казао да седница није одржана не би било прилике да се укаже свима да је 140.000 људи избрисано из бирачких спискова, од чега је 85 одсто Срба.

"Више од 100.000 Срба је избрисано из бирачких спискова и нису могли да остваре своје право", казао је Селаковић.

Навео је да је искористио прилику и да укаже на то да у тренутку када цео свет вапи за вакцинама, у Штрпу је ситуација таква да су полицијске снаге упадале у Дом здравља, застрашивале медицинско особље, вршиле претрес јер су хтели да нађу вакцине из Србије и да их униште и то само зато што су дошле из централне Србије.

Шеф српске дипломатије каже да је на седници потврдио нашу посвећеност дијалогу и мирном проналажењу решења, али и да је указао на то да Приштина пуних осам година не жели да изврши своју обавезу - формирање СЗО.

"Имао сам и ја прилику да говорим о угрожености наше верске, културне и историјске баштине на КиМ, о физичким нападима на Србе", казао је Селаковић и навео да је, према подацима Мисије Кфора, у другој половини 2020. године повећан број напада на Србе на КиМ за 30 одсто у односу на исти период 2019. године и подсетио да је у току две недеље обијено седам цркава.

Како укзује, на седници су се од представнице Приштине могло поново чути лажи, оптужбе.

"Користе сваки међународни форум да помињу стално једну лаж која се тиче силовања 20.000 Албанки од стране Срба, а имамо званични извештај Верификационе комисије основане 2018. године која каже да је пријављено 1.414 пријава, а да је регистровано као утемељено 912 случајева", наводи шеф српске дипломатије.

Селаковић истиче да је задатак Србије да се бори, да износи истину, да чува позицију наше државе која нам је омогућила и да у тешком периоду Ковида-19, Србија буде држава о којој се у свету прича позитивно, као о прваку у вакцинацији, у солидарности са својим суседима, са онима којима је тешко.

"Нама је наша међународна позиција омогућила да имамо такву позицију", казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је најавио да ће се сутра у Москви састати са представницима Одбора за спољну политику Думе, у петак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, а након тога и са патријархом Московским и све Русије Кирилом.

Селаковић је најавио и да ће након Русије посетити Иран, где ће се у Техерану састати са председником, шефом дипломатије и председником парламента те земље.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике