MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković :Sednice SB UN važne za iznošenje našeg stava o KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković:Sednice SB UN važne za iznošenje našeg stava o KiM

14. april 2021.

Srbiji ne bi odgovaralo da je sednica Saveta bezbednosti UN u potpunosti prekinuta, jer je održavanje tih sednica retka prilika da se u najvažnijoj međunarodnoj organizaciji na svetu iznese stav naše zemlјe i skrene pažnja na probleme na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar spolјnih poslova Nikola Selaković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: MSP

Kako je naveo za TV Pink, predstavnicima Srbije je bilo važnije da upoznaju sve članice SB UN o aktuelnoj situaciji na KiM, da govore otvoreno o problemima kojih nema u Izveštaju.

"Zato smo istrpeli to što ono zovu svojim državnim simbolima, jer je važno ono što je rečeno na sednici. Sednica je nastavlјena baš kao i u oktobru 2020, nisu hteli da uklone svoje simbole, ali nadamo se da ćemo se naći u Nјujorku u oktobru gde ne mogu da donesu svoja obeležja i nećemo imati tu vrstu problema", kazao je Selaković.

Navodeći da je bilo pozitivnih komentara o nedavno održanim izborima na KiM, Selaković je kazao da sednica nije održana ne bi bilo prilike da se ukaže svima da je 140.000 lјudi izbrisano iz biračkih spiskova, od čega je 85 odsto Srba.

"Više od 100.000 Srba je izbrisano iz biračkih spiskova i nisu mogli da ostvare svoje pravo", kazao je Selaković.

Naveo je da je iskoristio priliku i da ukaže na to da u trenutku kada ceo svet vapi za vakcinama, u Štrpu je situacija takva da su policijske snage upadale u Dom zdravlјa, zastrašivale medicinsko osoblјe, vršile pretres jer su hteli da nađu vakcine iz Srbije i da ih unište i to samo zato što su došle iz centralne Srbije.

Šef srpske diplomatije kaže da je na sednici potvrdio našu posvećenost dijalogu i mirnom pronalaženju rešenja, ali i da je ukazao na to da Priština punih osam godina ne želi da izvrši svoju obavezu - formiranje SZO.

"Imao sam i ja priliku da govorim o ugroženosti naše verske, kulturne i istorijske baštine na KiM, o fizičkim napadima na Srbe", kazao je Selaković i naveo da je, prema podacima Misije Kfora, u drugoj polovini 2020. godine povećan broj napada na Srbe na KiM za 30 odsto u odnosu na isti period 2019. godine i podsetio da je u toku dve nedelјe obijeno sedam crkava.

Kako ukzuje, na sednici su se od predstavnice Prištine moglo ponovo čuti laži, optužbe.

"Koriste svaki međunarodni forum da pominju stalno jednu laž koja se tiče silovanja 20.000 Albanki od strane Srba, a imamo zvanični izveštaj Verifikacione komisije osnovane 2018. godine koja kaže da je prijavlјeno 1.414 prijava, a da je registrovano kao utemelјeno 912 slučajeva", navodi šef srpske diplomatije.

Selaković ističe da je zadatak Srbije da se bori, da iznosi istinu, da čuva poziciju naše države koja nam je omogućila i da u teškom periodu Kovida-19, Srbija bude država o kojoj se u svetu priča pozitivno, kao o prvaku u vakcinaciji, u solidarnosti sa svojim susedima, sa onima kojima je teško.

"Nama je naša međunarodna pozicija omogućila da imamo takvu poziciju", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je najavio da će se sutra u Moskvi sastati sa predstavnicima Odbora za spolјnu politiku Dume, u petak sa ministrom spolјnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, a nakon toga i sa patrijarhom Moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Selaković je najavio i da će nakon Rusije posetiti Iran, gde će se u Teheranu sastati sa predsednikom, šefom diplomatije i predsednikom parlamenta te zemlјe.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike